Skip to main content

Στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης – Νέο μήνυμα της Αθήνας στα Τίρανα για την υπόθεση Μπελέρη

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του Φρ. Μπελέρη, επανέλαβαν κυβερνητικές πηγές

Στην πρωτεύουσα του Βελγίου, Βρυξέλλες, μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός απόψε θα συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων.

Ενόψει της Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών Δυτικών Βαλκανίων, ως επένδυση στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής.

Αυτό βέβαια – πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ – υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα, δηλαδή εφόσον οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις και υλοποιούν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως πρόκειται για μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που εξαρτάται από τις ίδιες επιδόσεις των υποψηφίων χωρών. Και, πάντως, βασικό προαπαιτούμενο αποτελεί ο σεβασμός των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος Δικαίου και ιδιαίτερα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Οι κυβερνητικές πηγές επανέλαβαν πως, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και έχει διαμηνυθεί στην αλβανική πλευρά. Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρ. Μπελέρη.

Η Ελλάδα συναίνεσε μεν στην αποστολή της επιστολής της Ε.Ε στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Φρ. Μπελέρης να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν: Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι και την Τρίτη, διπλωματικές πηγές έστειλαν εκ νέου το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας.

Απορρίφθηκε το αίτημα ορκωμοσίας

Τη Δευτέρα, απορρίφθηκε από τις αλβανικές αρχές το αίτημα του Φρ. Μπελέρη για χορήγηση ολιγόωρης άδειας προκειμένου να ολοκληρωθεί η ορκωμοσία του και να αναλάβει καθήκοντα δημάρχου Χειμάρρας.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, έχει ωστόσο το δικαίωμα να ασκήσει έφεση εντός 15 ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φρ. Μπελέρης βρίσκεται φυλακισμένος τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Ράμα: Η Ελλάδα δεν έχει δίκιο

Τις πάγιες θέσεις του ότι η υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρ. Μπελέρη αφορά αποκλειστικά τη δικαιοσύνη διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, επισημαίνοντας ότι δεν αναμίχθηκε, ούτε πρόκειται να αναμιχθεί.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Α2CNN, δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει δίκιο στο θέμα του Μπελέρη».

Τόνισε ότι η δικαιοσύνη είναι ίδια για όλους και επεσήμανε ότι «δεν είναι θέμα που αφορά τα δικαιώματα της μειονότητας. Δεν έχουμε πρόβλημα με τις μειονότητες. Έχουμε κάνει για τις μειονότητες ό,τι δεν έχουν κάνει πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες».