Skip to main content

Τούρκοι σχολιαστές: «Ανοιξιάτικος καιρός στο Αιγαίο», αλλά με τις διαφορές στο «ψυγείο»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/via Reuters

«Έγινε το πρώτο βήμα κατανόησης win-win», αναφέρουν τουρκικές εφημερίδες

«Ανοιξιάτικος καιρός στο Αιγαίο μετά από 6 χρόνια», γράφει η τουρκική εφημερίδα Milliyet , δίνοντας και το κλίμα που επικρατεί σήμερα στον Τουρκικό Τύπο αναφορικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Οι σημαντικότεροι σχολιαστές στον φιλο-Ερντογανικό Τύπο αξιολογούν με θετικό τρόπο την επίσκεψη .

Για «το πρώτο βήμα κατανόησης win-win» κάνει λόγο στην εφημερίδα Sabah ο γνωστός αρθρογράφος Μπουρχανεντίν Ντουράν, που συνόδευσε τον πρόεδρο Ερντογάν στην Αθήνα: «Εγινα μάρτυρας κατά τις συναντήσεις μου κατά την επίσκεψη ότι τα μηνύματα του προέδρου Ερντογάν προκάλεσαν ικανοποίηση στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και τους πολιτικούς» γράφει ο Ντουράν και προσθέτει: «Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης στάθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, απέναντι σε όσους τον επέκριναν από την αντιπολίτευση και το κόμμα του γιατί  κάλεσε τον Πρόεδρο Ερντογάν…Φυσικά, οι διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας βασίζονται σε σοβαρές διαφορές εθνικών συμφερόντων και χρειάζονται μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για τις λύσεις τους.

«Διακήρυξη – ανάσα για τον κόσμο»

Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμάται η δύναμη των μηνυμάτων και των συγκεκριμένων πρακτικών που θα δημιουργήσουν αμοιβαία εμπιστοσύνη και θα δώσουν προτεραιότητα στη συνεργασία. Για το λόγο αυτό, τα προβλήματα δεν πρέπει να μετατρέπονται σε προκλήσεις», τονίζει ο σχολιαστής της Sabah και προσθέτει: «Η Διακήρυξη της Αθήνας είναι ένα σημαντικό έγγραφο στο οποίο και οι δύο πλευρές δείχνουν τη βούλησή τους να είναι εποικοδομητικές. Δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν δοκιμάσει τα όρια της έντασης τα τελευταία χρόνια.

Τώρα, αν ενεργήσουμε σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Αθηνών, θα ανοίξει πραγματικά μια νέα σελίδα είναι γεμάτη με νέες θετικές πρακτικές. Από χθες και οι δύο πλευρές έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη διακήρυξη της Αθήνας στη διεθνή κοινότητα ως ανάσα σε έναν κόσμο όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία, η σφαγή στη Γάζα και η ένταση στην Ασία-Ειρηνικό, συνεχίζονται».

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Τι προβλέπει η Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Καλής Γειτονίας – Δείτε το κείμενο

Από την πλευρά του ο σχολιαστής Ισμαήλ Καπάν γράφει στην εφημερίδα Turkiye πώς «είναι πολύ πιθανό ότι το εξαιρετικά φιλικό, εποικοδομητικό και θετικό μήνυμα που έδωσε ο κ. Ερντογάν στην ελληνική κυβέρνηση θα είναι ευεργετικό για την επίτευξη των αναμενόμενων αποτελεσμάτων αυτής της συνάντησης. Το ερώτημα είναι: Θα ανοίξει αυτή η επίσκεψη μια νέα σελίδα στη βελτίωση και την πρόοδο των ταραγμένων σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας; Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει».

«Εξαρτάται από την Ελλάδα»

Ωστόσο, λέει ο Καπάν, αυτό είναι ένα θέμα που εξαρτάται από τη στάση και την πρόθεση της Ελληνικής Διοίκησης ως αποδέκτη. Δεν είναι δηλαδή μια κατάσταση που μπορεί να πραγματοποιηθεί με μονομερείς θετικές προσεγγίσεις. Όπως ξεκάθαρα δήλωσε ο Πρόεδρος στην εν λόγω συνέντευξη, υπάρχουν πολλά αμφιλεγόμενα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Δεν υπάρχει όμως κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να ξεπεραστεί αν τα μέρη ενεργήσουν με αμοιβαία καλή πίστη… Αρκεί να τηρηθούν οι κανόνες της διπλωματίας. Υπό αυτή την έννοια, οι επισκέψεις και οι διπλωματικές επαφές μεταξύ των κρατών είναι πάντα πολύ σημαντικές» υποστηρίζει ο αρθρογράφος της Turkiye.

Ο Καπάν ζητεί μάλιστα να τηρούνται «οι κανόνες της διπλωματίας, διαφορετικά, οι επισκέψεις που ξεκινούν φιλικά μπορεί να καταλήξουν ξαφνικά σε αποτυχία». Αναφέρει μάλιστα ως «αρνητικό παράδειγμα» την «προηγούμενη επίσκεψη του Έλληνα πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα. Δεν είναι εύκολο να ξεχάσουμε πώς ο τότε υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ένιωσε την ανάγκη να διορθώσει τον ομόλογό του μπροστά στον Τύπο»

«Διαφορές στο …ψυγείο»

Ο Τούρκος σχολιαστής θεωρεί επίσης ως αρνητικό στοιχείο «την  επιρροή και καθοδήγηση της ΕΕ και των ΗΠΑ στην Ελλάδα»!. Όπως ισχυρίζεται, «η απόφαση της Ελλάδας να παράσχει στις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερες από 12 νέες χερσαίες και ναυτικές βάσεις στο έδαφός της έχει κλιμακώσει περαιτέρω την ατμόσφαιρα. Ως εκ τούτου, όλα τα κλασικά ζητήματα διαφορών, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων, της υφαλοκρηπίδας, του εναέριου χώρου, των βραχονησίδων άγνωστης προέλευσης(!) στο Αιγαίο, των …Τούρκων της Δυτικής Θράκης και κυρίως του Κυπριακού, έχουν μπει στο ψυγείο!», αναφέρει ο Καπάν.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα  Sozcu σε άρθρο του Ουγούρ Ντουντάρ διερωτάται πάντως αν «είναι τόσο δύσκολη η φιλία και η συνεργασία με την Ελλάδα;». Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει μάλιστα ανερυθρίαστα την Μικρασιατική καταστροφή και εκφράζει την ελπίδα ότι «η ελληνική διοίκηση της γειτονικής μας Ελλάδας θα θυμηθεί εκείνες τις στιγμές και θα ξεκινήσει μια διαδικασία μόνιμης φιλίας και ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών…»

Διαβάστε ακόμη

Ερντογάν: Η ανάρτηση μετά την επίσκεψη στην Αθήνα για «τουρκική» μειονότητα