Skip to main content

Σ. Φάμελλος για το φορολογικό ν/σ: Αποφεύγετε τη φορολόγηση των υπερκερδών και των μεγάλων επιχειρήσεων

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Βέλη» του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση για το φορολογικό νομοσχέδιο

Επίθεση στην κυβέρνηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο εξαπέλυσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος: «Όλη τη δημιουργικότητα της υποκρισίας την είχε ξεπεράσει ο κ. Χατζηδάκης στο προηγούμενο νομοσχέδιο. Σήμερα μας αποδεικνύει ότι μπορεί ακόμη και χειρότερα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φάμελλος ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στα 15 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. «Η 6η Δεκέμβρη θα είναι πάντα η μέρα του Αλέξη, που σήμερα θα ήταν 30 χρονών, θα είναι η μέρα της γενιάς του αλλά και γενικά της νεολαίας που εξεγείρεται και διεκδικεί» ανέφερε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «Μιας γενιάς που ενηλικιώθηκε βίαια το 2008 και που, στη συνέχεια, είδε τα όνειρά της να συνθλίβονται από τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Μιας γενιάς που αναγκάστηκε να φύγει στο εξωτερικό για να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον. Σε αυτή τη γενιά αλλά και στη σημερινή νεολαία οφείλουμε, 15 χρόνια μετά, να εγγυηθούμε ότι κάθε αύριο θα είναι καλύτερο από το χθες και αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιλαμβάνει καμία αναχρονιστική συζήτηση για ιδιωτικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος».

«Ο διάλογος με την Τουρκία να έχει συγκεκριμένη στρατηγική»

Ακολούθως, αναφέρθηκε στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία: «Όπως έχουμε τονίσει, στηρίζουμε σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου, με σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων. Υπογραμμίζουμε, όμως, ότι ο διάλογος αυτός, πρέπει να προωθείται στη βάση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος: Πρώτον, να βασίζεται σε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές: τη μη-αποστρατιωτικοποίηση και την προάσπιση της κυριαρχίας. Δεύτερον, να έχει σαφή προοπτική την οριοθέτηση μόνο της διαφοράς για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ είναι το μόνο νομικό θέμα, η μόνη διαφορά που διεκδικούμε να παραπεμφθεί στη Χάγη. Όμως, τρίτον, ο διάλογος αυτός οφείλει να καθορίσει με σαφήνεια τους όρους υπό τους οποίους θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες που δεν έχουν καθορισθεί μέχρι σήμερα. Τέταρτον, να αξιοποιήσει τις συμμαχίες μας ώστε η Τουρκία να πιεστεί και να δεσμευτεί μακροπρόθεσμα στον ελληνοτουρκικό και ευρωτουρκικό διάλογο. Να μην μπορεί, δηλαδή, να επανέλθει στην ένταση αφού αξιοποιήσει την επικείμενη συνάντηση για να αποκομίσει τα οφέλη που αποζητά. Και τέλος πρέπει να δοθεί σαφώς το μήνυμα προς τον κ. Ερντογάν και προς όλες τις κατευθύνσεις της σημασίας επανεκκίνησης των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού εκεί όπου διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά. Αυτού του διεθνούς ζητήματος εισβολής και κατοχής».

Άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι δεν ακολουθούμε τον δρόμο του κ. Μητσοτάκη «που εκμεταλλεύεται εδώ και χρόνια τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως “εθνική εξαίρεση” για τον οποίο ο πατριωτισμός είναι ξένη λέξη. Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της πατριδοκαπηλείας; Σήμερα να υπάρχει πρόσφορο έδαφος στην κοινή γνώμη για θέσεις όπως αυτές του κ. Σαμαρά, που τάσσεται κατά του διαλόγου».

Αναφέρθηκε όμως και στην «τραγική εξέλιξη της γυναικοκτονίας, της 43χρονης στην Σαλαμίνα»: «Δεν θέλω να υποτιμήσω ούτε το θέμα ούτε το νομοσχέδιο. Αλλά θεωρώ ότι αν κάτι πρέπει να συζητηθεί στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η νομική κατοχύρωση του όρου της γυναικοκτονίας όπως έχει ζητήσει και καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

«Διαδικασίες-εξπρές»

Ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «υποβάθμιση της Βουλής και του Κοινοβουλευτισμού. Η συζήτηση διήρκησε μόλις έξι ημέρες».

«Δεν σας ενδιαφέρει η συζήτηση ούτε με τα κόμματα ούτε με τους φορείς. Σας ενδιαφέρει η προπαγάνδα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Παλιά σας τέχνη κόσκινο», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δίνετε δισεκατομμύρια σε υμέτερους. Βάζετε ένα χαράτσι για να εξυπηρετήσετε συμφέροντα με αδιαφάνεια», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος και προσέθεσε: «Υποτιμάτε το εθνικό παραγωγικό δυναμικό, επιστήμονες και μικρομεσαίους ώστε να ενισχύσετε μεγάλους κολοσσούς».

«Φορολογείτε τους πάντες, αλλά αποφεύγετε τη φορολόγηση των υπερκερδών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Τι έχετε κάνει για το ρεύμα, τις τράπεζες, τις τηλεπικοινωνίες και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ;».

«Τι θα γίνει με τις εταιρείες ενέργειας;», διερωτήθηκε ο κ. Φάμελλος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και προσέθεσε: «από τα 2,2 δισ. υπερκέρδη έχουν επιστρέψει μόνο 300 εκατ.».

Συνεχίζοντας την κριτική κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία και ασυνέπεια σε σχέση με τις παλαιότερες υποσχέσεις της: «Η κυβέρνηση που κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σχεδιάζει εν κρυπτώ νέα φορολόγηση της μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών και στο Πρόγραμμα Νέας Δημοκρατίας, στη σελ. 6, Δίκαιη φορολογία, εξήγγειλε “Αναπροσαρμογή και εξορθολογισμός συστήματος τεκμηρίων από 01/01/2025”, βάζει και νέα τεκμήρια και νέους φόρους. Ναι είναι συνέπεια στην υποκρισία στην αδικία στην ανεπάρκεια και στον αναχρονισμό».

Συμπυκνώνοντας υποστήριξε πως η κυβέρνηση:

* παραδέχεται ότι απέτυχε στη φοροδιαφυγή 4,5 χρόνια,

* απαξιώνει όλα τα βήματα ψηφιακού εκσχυγχρονισμού,

* εισάγει ένα αναχρονιστικό χαράτσι με τη μορφή τεκμαρτού εισοδήματος,

* ωθεί σε περαιτέρω φοροδιαφυγή εφόσον απαξιώνει τα φορολογικά έξοδα και ωθεί τα μεγάλα εισοδήματα σε τεκμαρτό προσδιορισμό,

* συντρίβει άδικα τα χαμηλά εισοδήματα και πολλούς κλάδους,

* αποφεύγει τη φορολόγηση των υπερκερδών, της αιχροκέρδειας, των εχόντων δηλαδή,

* ωθεί σε αναδιάρθρωση της αγοράς εις βάρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Φάμελλος ξεκαθάρισε: «Συναινούμε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Όχι με λύσεις του ποδαριού, αλλά όπως θα έπρεπε να κάνει η συντεταγμένη πολιτεία μιας ευρωπαϊκής χώρας. Δεν μπορεί αιφνιδιαστικά 473.000 αυτοαπασχολούμενοι να καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα φετινά εισοδήματα ξεκινώντας από 1.102 ευρώ, αλλά με πολύ υψηλότερο μέσο όρο. Αν βάλουμε και το φετινό τέλος επιτηδεύματος πάμε σε ελάχιστη επιβάρυνση 1.427,40 ευρώ. Πέρα από το ότι για το 2023 οι ελεύθεροι επαγγελματίες που κανονικά θα δήλωναν λιγότερα από 10.920 ενδέχεται να πληρώσουν και πρόστιμο επειδή δεν έχουν ηλεκτρονικές δαπάνες ίσες με το 30% του τεκμαρτού εισοδήματος!».

Ακολούθως απάντησε στα επιχειρήματα της κυβέρνησης για «το δήθεν μαχητό του τεκμηρίου» λέγοντας: «Γνωρίζουμε – μας το είπε κιόλας ο κ. Πιτσιλής στην ακρόαση φορέων – ότι η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να κάνει τόσους ελέγχους, και με αυτή τη δικαιολογία δεν θα κάνετε και κανέναν άλλο έλεγχο π.χ. σε μεγάλες επιχειρήσεις. Και φυσικά αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα δεν θα χρειαζόταν καν να θεσπίσετε τα τεκμήρια. Οπότε τι κάνει η κυβέρνηση; Λέει στους ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις “δώσε ένα ποσό να τελειώνουμε”. Τσουβαλιάζει δε με βάση και τον ΚΑΔ, ούτε ακούει τους επιστημονικούς συλλόγους που λέει ότι άλλη αμοιβή έχει ο παθολόγος άλλη αυτός που κάνει χειρουργικές επεμβάσεις. Άλλα έξοδα έχει ένας μικροβιολόγος που έχει εργαστήριο, άλλα ένας αναισθησιολόγος που δεν διατηρεί ιατρείο. Προσαυξάνει δε για όλους το τεκμήριο με βάση τις τριετίες. Μας λέτε δηλαδή ότι ένας οδηγός ταξί όσο περισσότερα χρόνια δουλεύει στο ταξί τεκμαίρεται ότι βγάζει περισσότερα. Θα διαλέξουν αυτόν ή αυτή στην πιάτσα; Λόγω χρόνων στην αγορά; Γιατί πρέπει να πω ότι έχετε βάλει στο μάτι τον κλάδο των ταξί. Εφόσον δεν εφαρμόζεται τις διατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον έλεγχο του κλάδου από τις εταιρείες. Αλλά και για τις λαϊκές αγορές λέτε ότι ισχύει το ίδιο. Περισσότερο τεκμαρτό εισόδημα με τα χρόνια στο επάγγελμα».

Αναφέρθηκε στο ανώτερο τεκμαρτό των 50.000 ευρώ υποστηρίζοντας ότι «στην πράξη δίνετε κίνητρο να απολύονται οι εργαζόμενοι προκειμένου να κατεβαίνει το τεκμήριο φορολόγησης! Η πραγματική λογική αυτού του νομοσχεδίου δεν είναι ούτε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή ούτε να δηλωθούν τα πραγματικά εισοδήματα. Είναι από τη μία να μαζευτούν 716 εκατ. ευρώ όταν ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι τα μη δηλωθέντα εισοδήματα είναι της τάξης των 60 δισ. και η φοροδιαφυγή της τάξης των 18 δισ. Δηλαδή αποτελεσματικότητα της τάξης του 4%. Δεν το λες και εκσυγχρονισμό!».

Έκανε αναφορά στα δύο διυλιστήρια της χώρας που στο πρώτο 9μηνο του 2023 εξακολουθούν να έχουν, έστω και λιγότερα, ουρανοκατέβατα κέρδη στη διύλιση. «Αν φορολογούσατε και πάλι έστω και με 33% και χωρίς τη σκανδαλώδη έκπτωση φόρου θα εισπράττατε και για το 2023 το ποσό που έχετε βάλει στόχο για τους ελεύθερους επαγγελματίες αντί για τον κεφαλικό φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί πραγματικά να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο καυσίμων και ρώτησε «τέσσερα χρόνια άλλος ήταν κυβέρνηση;». Υποστήριξε ότι «η δική σας εμμονή στην υπερφορολόγηση των καυσίμων έχει τροφοδοτήσει το λαθρεμπόριο καυσίμων».

Αναφορά έκανε και στην βραχυχρόνια μίσθωση κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει στρατηγική και εξήγησε: «Επιλέγει μια φορολογική προσέγγιση στην δραστηριότητα του airbnb. Ενώ σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην κοινωνία και στην οικονομία, στον υγιή επιχειρηματικό ανταγωνισμό, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον, αλλά και στη διαθεσιμότητα στέγης με αποτέλεσμα την αδυναμία εύρεσης κατοικίας και την αύξηση των ενοικίων, τα οποία πλέον τρέχουν με εξωπραγματικούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει τα μέτρα. Κλείνει τα μάτια στα πλείστα ζητήματα που δημιουργεί η χωρική συγκέντρωση των ακινήτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση και η διάθεσή τους ουσιαστικά για τουριστική χρήση».

Σφοδρή επίθεση για τα τέλη στον τουρισμό

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει στρατηγική για τον τουρισμό: «Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το ίδιο τέλος θα ισχύει για ξενοδοχείο της ίδιας κατηγορίας όπου και αν βρίσκεται. Γιατί οι τιμές πεντάστερου ξενοδοχείου είτε στην Τρίπολη είτε στην Αθήνα θεωρείτε ότι είναι οι ίδιες μάλλον! Έτσι πολυτελής βίλα στη Μύκονο με 70 τ.μ. θα πληρώσει πολύ λιγότερα από μία παλιά μονοκατοικία 80 τ.μ. σε μια ημιορεινή περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Μήπως τουλάχιστον επιβραβεύετε εκείνες τις εγκαταστάσεις/καταλύματα που έχουν επενδύσει στο να γίνουν πιο πράσινα, σε μια εποχή όπου αυτό πρέπει να ενισχυθεί; Ούτε αυτό συμβαίνει. ‘Αλλο ένα φοροεισπρακτικό μέτρο λοιπόν, για να συμπληρώσει τα δημόσια οικονομικά, χωρίς καμία στόχευση».

Κλείνοντας υπογράμμισε: «Οι εισπρακτικές και άδικες λύσεις του ποδαριού κ. yπουργοί δεν προάγουν ούτε τη φορολογική συνείδηση ούτε τη φορολογική συμμόρφωση. Ούτε και τελικά αξίζουν σε μια χώρα που με πολλές θυσίες του λαού της βγήκε από μια πολυετή κρίση που καμιά χώρα στην Ευρώπη δεν έχει βιώσει. Και δεν ξεχνώ την ευθύνη σας ως κόμμα και ως yπουργοί για τη χρεωκοπία. Και γιατί ανησυχώ για την επανάληψη και των πολιτικών και των αποτελεσμάτων».

Ο κ. Φάμελλος επανέλαβε το αίτημα να αποσυρθούν οι διατάξεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες «και να κάνουμε έναν διάλογο για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που δεν θα σωρεύει χρήματα μόνο από τη βάση της πυραμίδας αλλά δίκαια».

Διαβάστε σχετικά

Κ. Μητσοτάκης για το φορολογικό ν/σ: Κλείνουμε τα παραθυράκια φοροδιαφυγής σε πολλά επίπεδα