Skip to main content

«Οι αγώνες που έπλασαν το μύθο 1974 -1993»

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρο Ευβοίας παρουσιάστηκε, το περασμένο Σάββατο, το βιβλίο του πρώην βουλευτή Δημήτρη Πιπεργιά.

Ο Δημήτρης Πιπεργιάς με αφορμή τα όσα αναφέρει στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Οι αγώνες που έπλασαν το μύθο 1974-1993» έρχεται στο σήμερα να ξεσηκώσει όσους κάθονται αμέτοχοι στους καναπέδες και να ξεκολλήσει όσους έχουν πάθει εμμονή με την οθόνη του κινητού τους και γίνονται παθητικοί δέκτες των πολιτικών αποφάσεων και καταστάσεων επισημαίνοντας με επιχειρήματα την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Κινήματος. Κάνοντας αναφορά σε ότι βιώνουμε σήμερα αλλά και στις δυσκολίες του αύριο. Και όλα τα παραπάνω τα τεκμηριώνει με στοιχεία από τις τελευταίες εκλογές. Σημειώνοντας πως οι τελευταίες εκλογικές διαδικασίες, έδειξαν 50% αποχή.

Ο Δημήτρης Πιπεργιάς αναφέρθηκε στην ακρίβεια της ενέργειας, την απόλιγνιτοποίηση, τις ανεμογεννήτριες, θέτοντας το θέμα ανακύκλωσης αυτών και την εναπόθεση των «νεκρών υλικών» στα βουνά! «Θα πρέπει να κινητοποιήσουμε το λαό! Αν δε λειτουργήσουμε έτσι δεν θα σηκώσουμε κάποιους από τον καναπέ και δεν θα τους αποσπάσουμε την προσοχή από τα κινητά τους, δεν κάνουμε τίποτα» είπε ο Δημήτρης Πιπεργιάς.

Το βιβλίο, περιγράφει τον αγώνα των συνδικάτων την περίοδο 1974-1993, που έκαναν με υπομονή, με τέχνη, με σχέδιο και μαχητικότητα, χωρίς να κάνουν πίσω, όταν η στιγμή το πρότασσε. Αναδεικνύοντας πως επρόκειτο για ένα Κίνημα που είχε «ΠΙΣΤΕΥΩ» που είχε ελπίδα ότι μπορούσε να τα προωθήσει αυτά τα «πιστεύω» και προώθησε αρκετά. Είχε πολιτική αντίληψη και ιδεολογία.

Για την προσωπικότητα του συγγραφέα Δημήτρη Πιπεργιά έκανε λόγο ο πρώην Υπουργός και επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Κοτζιάς: «Ο Δημήτρης Πιπεργιάς είναι ένας εργάτης. Ξεκίνησε ως μαθητευόμενος στη ΔΕΗ. Και με προσωπικούς και συλλογικούς αγώνες κατέκτησε και τη μόρφωση. Είναι ένας μορφωμένος εργάτης. Είναι το πρότυπο των εργατών του 19ου αιώνα και αυτό που περιγράφει και ο Καρλ Μαρξ. Είναι ο ίδιος προϊόν της πάλης, ων αγώνων του. Είναι ο άνθρωπος που εκφράζει μια ολόκληρη εποχή.

Όταν οι εργαζόμενοι αντιλαμβανόντουσαν ότι Δημοκρατία δεν είναι μόνο η Βουλή. Ό,τι η Δημοκρατία έχει πολλούς πυλώνες και ένας από αυτούς είναι τα συνδικάτα.

Δεν υπάρχει δημοκρατία όταν δυσλειτουργούν τα κόμματα, τα συνδικάτα και δε συμμετέχει στα κοινά η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού. Και αντιλήφθηκε αυτή η γενιά των εργαζομένων ότι Δημοκρατία δεν είναι απλά μία διαδικασία ψηφοφορίας, αλλά είναι ένας τρόπος ζωής.

Μία αντίληψη ζωής που ξεκινά από τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και φτάνει μέχρι τα μεγάλα προβλήματα της Χώρας» είπε ο κ. Νίκος Κοτζιάς και συνέχισε:

«Ο Δημήτρης, τι μας είχε με το βιβλίο του; Ορισμένες αρετές του. Αρετές πολλών καλών ιδρυτών συνδικαλιστών. Που τα έχει στον υπέρμετρο βαθμό. Ο Δημήτρης δεν απαρνήθηκε ποτέ να πάρει τις ευθύνες του. Είναι μια ιδιότητα που πρέπει να την ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα μας. Πήρε τις ευθύνες του. Τις σεβάστηκε. Πάλεψε και ανταποκρίθηκε σε αυτές, με σεβασμό της ζωής και των ευθυνών των άλλων.

Επίσης, ο Δημήτρης ο Πιπεργιάς έφερε χαρίσματα που τα καταγραφεί και ο Όμηρος στην Ιλιάδα, ως τα μεγάλα χαρίσματα των Ελλήνων μαχητών: Το σθένος, να μην κάνεις πίσω στις δυσκολίες. Η Παρρησία, να παλεύεις ακόμα και όταν γνωρίζεις ότι θα έχεις να πληρώσεις τα αρνητικά, ως συνέπεια της πάλης σου. Την ενσυναίσθηση, να μπαίνεις στη θέση του άλλου.»

Ο δημοσιογράφος Ηλίας Γεωργάκης, που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των απεργιών της ΔΕΗ, εκείνη την εποχή, στην παρουσίαση του βιβλίου έκανε λεπτομερή περιγραφή των αγώνων που έδιναν τα συνδικάτα εκείνη την περίοδο και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η παρουσία του Δημήτρη Πιπεργιά στις απεργίες της ΔΕΗ.

«Κατά την 20ετη περίοδο στην οποία αναφέρεται το βιβλίο, το Κίνημα ήταν η συνισταμένη των επιμέρους προσπαθειών εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων και χιλιάδων στελεχών σε όλη τη Χώρα. Εκείνες τις δεκαετίες τα συνδικάτα ξεπέρασαν τα όρια τους με τους επίμονους αγώνες τους και τις απρόβλεπτες κινητοποιήσεις τους έγραψαν ιστορία, με αγώνες για μια καλύτερη θέση μέσα στην κοινωνία, τα δικαιώματα και τη δημιουργία θεσμών» είπε ο κ. Γεωργάκης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο του κ. Πιπεργιά είπε και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Δημήτρης Βερβεσός αναφερόμενος στην ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα και όχι μόνο: «Ζούμε σε μια εποχή που η πολιτική σε θεσμικό επίπεδο έχει απαλλοτριωθεί, απέναντι σε ευρωπαϊκούς Νόμους και παγκόσμιους κανόνες. Ζούμε σε μία εποχή που εγώ, ευρισκόμενος σε κινητοποιήσεις, ως εκπρόσωπος κατά την Κυβέρνηση, των φοροφυγάδων» είπε ο κ. Βερβεσός και συνέχισε επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Ζούμε σε μία εποχή αντεπανάστασης και ανοικοδόμησης κάθε πολιτικής και κοινωνικής δράσης.»

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Πιπεργιά παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της Ν.Δ Θανάσης Ζεμπίλης, ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ Κατερίνα Καζάνη και ΣΥΡΙΖΑ Συμεών Κεδίκογλου