Skip to main content

Ομάδα των 11 στη Βουλή: Με αριστερό πρόσημο το όνομα

Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Στις 19:00 οι ανακοινώσεις - Έχει ακουστεί το όνομα Αριστερά Μπροστά - Ίσως υπάρχει και οικολογικό σύμβολο

Η πολιτική ονοματοδοσία της Κ.Ο. των 11 πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 19:00 στο Σεράφειο συγκρότημα του Δήμου Αθηναίων. Στην εκδήλωση αναμένεται να παρουσιαστεί η πολιτική πλατφόρμα της νέας Κ.Ο. καθώς και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις-κλειδιά στο νέο πολιτικό εγχείρημα.

Επικεφαλής θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ στην ομάδα συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νάσος Ηλιόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου.

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό ότι ένα από τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων είναι το Αριστερά Μπροστά, χωρίς όμως να επιβεβαιωθεί αν δόθηκε το πράσινο φως για κάτι τέτοιο.

Πάντως, ο επικεφαλής της Κ.Ο., Αλέξης Χαρίτσης, προανήγγειλε ότι το όνομα της νέας Κ.Ο. θα έχει «αριστερό πρόσημο», ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να επιλεγεί και κάποιος οικολογικός συμβολισμός είτε στο όνομα είτε στο σύμβολο. 

«Τη Δευτέρα θα παρουσιάσουμε στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων τη νέα Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Η συγκρότησή της είναι το πρώτο σημαντικό βήμα. Το πιο σημαντικό από όλα, όμως, είναι το περιεχόμενο που θέλουμε να δώσουμε στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Το πολιτικό μας στίγμα, η ταυτότητα που θα διαμορφώσουμε, οι θέσεις που θα παρουσιάσουμε στην ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι το μείζον και το έχουμε χάσει στη δημόσια συζήτηση το τελευταίο διάστημα» ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η ιδεολογική απεύθυνση του κόμματος θα εκτείνεται «από τη ριζοσπαστική αριστερά και την κεντροαριστερά μέχρι και την αριστερή σοσιαλδημοκρατία».

Πάντως, πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Realpolls εκτίμησε ότι η εκλογική επιρροή της διαμορφούμενης πολιτικής κίνησης βρίσκεται σήμερα σε επίπεδα του 3,2%.

Αύριο τα αποκαλυπτήρια της νέας Κ.Ο. – Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση για τη δυναμική της

Νέες αποχωρήσεις

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το μαζικό κύμα εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Χθες ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το κόμμα και ο καθηγητής του ΕΜΠ, πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Πειραιά και πρώην επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Όλους», Νίκος Μπελαβίλας. «Στρατολογήθηκα στην Αριστερά τον Σεπτέμβριο του 1974. Και δεν υπάρχει περίπτωση να φύγω για αλλού. Ο αποχαιρετισμός αφορά τα όπλα του κομματικού μέλους. Όχι του αριστερού πολίτη. Καλή αντάμωση, και θα υπάρξει κάποτε» τόνισε.

Την αποχώρησή τους ανακοίνωσαν επίσης 98 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Σμύρνης και 37 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας. Εν τω μεταξύ, χθες ο Διονύσης Τεμπονέρας επιβεβαίωσε στην κρατική τηλεόραση τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ενώ εκείνος βρισκόταν στο βήμα. Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Τεμπονέρας κράτησε χαμηλούς τόνους λέγοντας ότι το περιστατικό δεν είναι άξιο λόγου.

«Υπήρχε μια ήπια κριτική βεβαίως, εντός των οργάνων μπορεί να κουβεντιάζουμε, μπορεί να συμφωνούμε, μπορεί να διαφωνούμε. Είναι κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο και είναι στοιχείο και δημοκρατίας και πλουραλισμού και πολυσυλλεκτικότητα για ένα μεγάλο κυβερνητικό κόμμα» είπε.

Αναταραχή και στο ραδιόφωνο

Παράλληλα, συνεχίζεται η αναταραχή στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ («Στο Κόκκινο») η οποία ξεκίνησε όταν οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη ζήτησαν δημοσίως την «εκκαθάριση» ραδιοφωνικών παραγωγών λόγω προσωπικών απόψεων που εκφράζουν εκτός αέρα. Χθες συνέβη ένα ακόμη περιστατικό, όταν, σύμφωνα με καταγγελίες, ακροατής εισήλθε στον σταθμό και εξύβρισε τη διεύθυνση διαμαρτυρόμενος για πρόσφατες αλλαγές στο πρόγραμμα.