Skip to main content

Εξεταστική για Τέμπη: Απόπειρα γαλάζιου μπλόκου σε Κωνσταντοπούλου λόγω υπεράσπισης θυμάτων 

REUTERS/Alexandros Avramidis

Σφοδρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου με Πλεύρη και Μαρκόπουλο

Εκτός της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που καλείται να διερευνήσει το έγκλημα των Τεμπών -όπως το έχει χαρακτηρίσει και η ίδια η ΝΔ- επιχειρούν να θέσουν γαλάζιοι βουλευτές την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικαλούμενοι το γεγονός ότι υπερασπίζεται ως συνήγορος θύματα της τραγωδίας.

Την εξαίρεση της κυρίας Κωνσταντοπούλου ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης με σχετικό αίτημα του στον έτερο βουλευτή της ΝΔ και Πρόεδρο της Εξεταστικής, Δημήτρη Μαρκόπουλο. «Κατά τις δηλώσεις της η κυρία Κωνσταντοπούλου, Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, ασκεί το δικαίωμα της υπεράσπισης ως συνήγορος για την υποστήριξη κατηγορίας, σε συγγενείς θυμάτων.

Ως εκ τούτου υπάρχει ένας προβληματισμός εάν τίθεται κώλυμα» είπε ο κ. Πλεύρης. Ζήτησε, μάλιστα, να παραπεμφθεί το θέμα στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι η τυχόν εισήγησή του δεν θα δεσμεύει τη γαλάζια πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Υπέρ της εξαίρεσης της κυρίας Κωνσταντοπούλου τάχθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης. «Ο βουλευτής οφείλει, τηρώντας το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, να μη συμμετέχει σε επιτροπές, όταν η έκβαση των εργασιών τους δύναται να τους φέρει σε σύγκρουση συμφερόντων, δηλαδή σε σύγκρουση μεταξύ του καθήκοντος που υπηρετεί η Επιτροπή και των επαγγελματικών συμφερόντων του Βουλευτή» τόνισε.

Στην αντεπίθεση η Κωνσταντοπούλου – «Να εξαιρεθεί ο Πλεύρης»

Στον αντίποδα η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταλόγισε στον κ. Πλεύρη ότι εκείνος θα έπρεπε να εξαιρεθεί καθώς αποτελεί ουσιώδη μάρτυρα της υπόθεσης λόγω των πληροφοριών που είχε λάβει ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου την επαύριο του δυστυχήματος. «Σε σχέση με τον κ. Πλεύρη, κατά την άποψή μου είναι αυτονόητο ότι έχει κώλυμα συμμετοχής στην υπόθεση διότι είναι ουσιώδης μάρτυρας της υποθέσεως.

Το είπε ο ίδιος άλλωστε και στην τοποθέτησή του στη Βουλή. Μετέβη στον τόπο του εγκλήματος και του δυστυχήματος ακριβώς τις πρώτες ώρες, είδε με τα μάτια του και πήρε πληροφορίες οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές» σημείωσε η Πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας».

Ανταπαντώντας κ. Πλεύρης επιβεβαίωσε ότι μετέβη τότε στον τόπο της τραγωδίας ως Υπουργός Υγείας αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει τίποτε ουσιαστικό και διαβεβαίωσε ότι δεν μεροληπτεί υπέρ των μελών της κυβέρνησης της οποίας υπήρξε μέλος. «Δεν έχω γνώση για τις συνθήκες ούτε των σιδηροδρόμων ούτε του ατυχήματος. Η δική μου παρουσία είχε να κάνει με το πώς θα αντιμετωπιζόταν εκείνη τη στιγμή η διάσταση της τραγωδίας αυτής, να ανοίξουν τα νοσοκομεία και να μπορέσουν να πάνε οι ασθενείς στα νοσοκομεία και εν συνεχεία να γίνει, δυστυχώς, η ταυτοποίηση των νεκρών και να στηριχθούν οι οικογένειες» ανέφερε.

Σφοδρή σύγκρουση με Μαρκόπουλο

Το αίτημα εξαίρεσης προκάλεσε πάντως σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του κ. Μαρκόπουλου και της κυρίας Κωνσταντοπούλου. «Κύριε Μαρκόπουλε, υπάρχουν 57 νεκροί! Δεν ντρέπεστε λίγο; Δεν ντρέπεστε με 57 νεκρούς να παίζετε τέτοια παιχνίδια;» τόνισε απευθυνόμενη στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής. «Μην προσπαθείτε να κάνετε καριέρα επάνω σε αυτό το θέμα. Σας παρακαλώ» της απάντησε εκείνος. «Το κίνητρό σας είναι ξεκάθαρα το πώς δεν θα με έχετε εδώ μέσα, στην Εξεταστική, ακριβώς διότι ξέρετε ότι η παρουσία μου στην Εξεταστική εγγυάται ότι θα φωτιστεί η αλήθεια και το ξέρουν και όλοι όσοι είναι συνάδελφοί μου δικηγόροι και το ξέρουν και όλα τα μέλη της Επιτροπής» σημείωσε η κυρία Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στους βουλευτές της ΝΔ που ζητούν την εξαίρεσή της.