Skip to main content

Τα δύσκολα νομοσχέδια της κυβέρνησης και το timing 

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως κρίσιμες μεταρρυθμίσεις θα τρέξουν

Να μην χαθεί το πολιτικό momentum θέλει η κυβέρνηση, που επιδιώκει να επιταχύνει την ψήφιση δύσκολων νομοσχεδίων και παράλληλα βάζει μπροστά και μια ατζέντα οικονομίας. Πέντε μήνες μετά τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία – σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις – διατηρεί την καθαρή υπεροχή στο πολιτικό σκηνικό και αυτό δίνει στους «γαλάζιους»  μεγαλύτερη ευχέρεια προκειμένου να ξεδιπλώσουν το σχέδιο της νέας τετραετίας.

Το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως μια σειρά κρίσιμων μεταρρυθμίσεων θα τρέξουν, ενώ αυτό που τονίζεται τους «γαλάζιους» είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση. «Δεν είναι η πρώτη φορά που σας μιλώ για μεταρρυθμίσεις που ίσως ξεβολέψουν κάποιους, αλλά θα ωφελήσουν τους πολλούς. Κι αν υπάρξει κόστος από αυτές τις συγκρούσεις, αυτή η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το αναλάβει» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας πρόσφατα στην πολιτική επιτροπή του κόμματος.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από τους ελεύθερους επαγγέλματος. Πάντως από την κυβέρνηση  επισημαίνεται πως ο βασικός πυρήνας του νομοσχεδίου θα μείνει αναλλοίωτος, ωστόσο θα υπάρξουν κάποιες σημειακές παρεμβάσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα δημοσκοπικά ευρήματα για το πως βλέπουν οι πολίτες τις προωθούμενες αλλαγές. Σύμφωνα με έρευνα της Pulse «προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζονται κάποιες διορθώσεις» κινείται ο νέος τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών λένε τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες.  Επίσης στη «σωστή κατεύθυνση και όπως πρέπει» θεωρεί το νέο τρόπο φορολόγησης το 19%, ωστόσο το 30% κάνει λόγο για «λανθασμένη κατεύθυνση».

Η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Διαφοροποιήσεις στις απαντήσεις υπάρχουν πάντως όταν το ερώτημα τίθεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και μόνο.  Σχεδόν ένας στους δύο απαντά απαντά ότι οι ρυθμίσεις είναι στη λάθος κατεύθυνση και μόλις το 10% πιστεύει ότι είναι όπως πρέπει. Την ίδια στιγμή  το 36% των ελεύθερων επαγγελματιών απαντά ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται διορθώσεις.

Στο μεταξύ στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας βρίσκεται το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα (ως παραρτήματα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του εξωτερικού). Είναι ένα νομοσχέδιο που αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις εξ αριστερών,  ωστόσο από την κυβέρνηση σημειώνεται πως πρόκειται για προγραμματική δέσμευση και γίνεται λόγος για μία κίνηση εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά συμβαίνοντα. Παράλληλα όταν ανοίξει η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει την αλλαγή του άρθρου 16, προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το θέμα.

Νομοσχέδιο για γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ωστόσο ακόμα δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς θα γίνει η παρουσίαση των συγκεκριμένων διατάξεων. Να σημειωθεί εδώ πως το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να ψηφίσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ για το θέμα υπάρχει διαφορετική οπτική ακόμα και στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου.

Για παράδειγμα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχει πει πως δεν θα υπερψηφίσει, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ´Αδωνις Γεωργιάδης έχει σημειώσει πως περιμένει πρώτα να δει την συγκεκριμένη διάταξη, ενώ η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη έχει δηλώσει  πως θα υπερψηφίσει.

Μάχες στη Βουλή με… άρωμα οικονομίας

Με ατζέντα οικονομίας θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση και τα «φώτα» στρέφονται στη Βουλή οπότε και θα συζητηθεί από τις 13 έως τις 17 Δεκεμβρίου ο προϋπολογισμός. Μάλιστα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν και κάποιες … εκπλήξεις για πρόσθετα μέτρα στήριξης σε περίπτωση που υπάρχει δημοσιονομικός «αέρας»

Την ίδια στιγμή σε δημόσια διαβούλευση έχει δοθεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μια σειρά από ευνοϊκές διατάξεις για εργαζόμενους  και συνταξιούχους. Ειδικότερα το νομοσχέδιο – που αναμένεται μέσα στο Δεκέμβριο να πάρει το δρόμο για τη Βουλή – περιλαμβάνονται διατάξεις για τους συνταξιούχους που εργάζονται, όσους έχουν ασφαλιστικές οφειλές,  ασφαλισμένους που είναι στην αναμονή για επικουρική σύνταξη κ.α.