Skip to main content

Σ. Φάμελλος – Βουλή: Ανακαλύψατε τον τροχό μετά από τις τελευταίες καταστροφές

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Παρακολουθήστε live την ομιλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Στο βήμα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών.

Ο κ. Φάμελλος ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη συμφωνία στο Ισραήλ ασκώντας παράλληλα κριτική στον πρωθυπουργό για την μέχρι τώρα στάση του: «Πράγματι είναι θετική η συμφωνία αλλά υποκριτικό να ακούγεται από τον Μητσοτάκη που κρύφτηκε και δεν προσυπέγραψε την συμφωνία του ΟΗΕ με την πρωτοβουλία της Γαλλίας».

«Κ. Μητσοτάκη, δεν είστε τώρα πρωθυπουργός. Είστε παραπάνω από 4 χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε αναφορικά με τους αντιπλημμυρικούς χάρτες: «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που παραπέμφθηκε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο γιατί δεν έχει ολοκληρώσει τους αντιπλημμυρικούς χάρτες».

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι αντίθετα με το θέμα της συζήτησης στη Βουλή δεν «δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και πως θα ξαναπάρει μπρος η οικονομία και η αναπτυξιακή διαδικασία. Το αναπτυξιακό μοντέλο και η αναπτυξιακή πορεία δεν συζητήθηκε. Άλλο πράγμα ζητήσατε να συζητήσουμε και άλλο καταθέσατε στην ομιλία σας. Είδα τους βουλευτές να χειροκροτούν για την μετεγκατάσταση του οικισμού της Μεταμόρφωσης. Ωστόσο δεν έχουν δοθεί ακόμη τα επιδόματα ενοικίου, μιλάτε στους πολίτες που ακόμη ζουν σε κοντέινερ και τους λέτε ότι θα κάνουμε κάτι για τους οικισμούς».

«Έχουμε υποκύψει στο σενάριο πάμε και όπου βγει».

«Θα καταθέσουμε προτάσεις όπως έχουμε κάνει, υπάρχουν προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από το 2019. Αν είχατε ακούσει τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ οι φυσικές καταστροφές θα συνέβαιναν αλλά οι επιπτώσεις για τους πολίτες και για την χώρα θα ήταν μικρότερες. Για ποιο λόγο αυτά που παραδόθηκαν το 2018 και 2019 δεν εφαρμόστηκαν, πρέπει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης». Τέλος ανέφερε: «Σήμερα έχουμε υποκύψει στο σενάριο πάμε και όπου βγει».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Ζητήσαμε μία συζήτηση για την κλιματική κρίση και την ανθεκτικότητα τον Αύγουστο. Ζητήσαμε συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, και κάνετε μία συζήτηση για όλα και για τίποτε συγκεκριμένο. Πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την επανεκκίνηση για την Θεσσαλία και τον Έβρο όπως και για την κλιματική κρίση».

«Υποτιμάτε την απόγνωση των πολιτών»

«Ανακαλύψατε τον τροχό μετά από τις τελευταίες καταστροφές», δήλωσε ο κ. Φάμελλος και συνέχισε:

«Αφήσατε την χώρα αθωράκιστη ενώ είχατε τα απαραίτητα εργαλεία από εμάς, στην ωριμότητα που ήθελε η ευρωπαϊκή επιτροπή. Δεν μας ενδιαφέρει η επικοινωνιακή διαχείριση που κάνετε. Ακούτε κριτική για όλα όσα δεν έγιναν».

«Υποτιμάτε το θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και την παραγωγική ανασυγκρότηση Θεσσαλίας και Έβρου και πάνω από όλα υποτιμάτε την απόγνωση των πολιτών», υπογράμμισε.

«Θέτουμε έναν όρο για τη Θεσσαλία: να ανακαλέσετε το σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων που έχετε καταθέσει για τη Θεσσαλία. Έχετε περιλάβει σχέδιο για την εκτροπή του Αχελώου. Πηγαίνετε κόντρα σε μια κεντρική δέσμευση».

«Γιατί αφήσατε τη χώρα αθωράκιστη; Και γιατί δεν έχετε τη βούληση να καταθέσετε έστω και σήμερα ένα σχέδιο για τις πληγείσες περιοχές;».

Σε απευθείας μετάδοση από τη Βουλή η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης σχετικά με την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Διαβάστε ακόμη

Κ. Μητσοτάκης: Πάνω από 3,3 δισ. το κόστος της αποκατάστασης – Διπλασιάζονται τα κονδύλια κρατικής αρωγής