Skip to main content

Προ των πυλών η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω καταγγελιών για τοξικότητα

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Βαρύτατες καταγγελίες για αρχηγισμό, τοξικό κλίμα και σενάρια πλήρους διάλυσης

Όλο και πιο ορατό γίνεται το φάσμα της διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και άλλα στελέχη έκαναν χθες ευθείες αναφορές στο ενδεχόμενο αποχώρησης εν μέσω βαρύτατων καταγγελιών κατά της πλειοψηφίας για πρωτοφανές τοξικό κλίμα.

Σε εκδήλωση της εφημερίδας «Η Εποχή» που πραγματοποιήθηκε χθες στον κινηματογράφο Τριανόν με θέμα «η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά απέναντι στις προκλήσεις των καιρών» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διερωτήθηκε εάν μια σειρά στελεχών μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να παραμείνει στο κόμμα. Παράλληλα άλλοι ομιλητές αναφέρθηκαν σε τοξικό κλίμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ και άφησαν αν εννοηθεί ότι η διάσπαση μπορεί να βρίσκεται προ των πυλών

Τσακαλώτος: Το τοξικό κλίμα δεν είναι μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση, με αυτό τον αρχηγισμό και με αυτό το τοξικό κλίμα αν μπορούμε να είμαστε σ’ αυτό το κόμμα» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. «Το τοξικό κλίμα δεν είναι μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο. Εγώ όσο καιρό είμαι στην Αριστερά δεν το έχω ξανασυναντήσει» δήλωσε. Πρόσθεσε δε ότι κανείς δεν απάντησε ουσιαστικά στα σημεία της κριτικής για τις δηλώσεις και τους χειρισμούς του Στέφανου Κασσελάκη. «Το εντυπωσιακό ήταν ότι ουδείς από την άλλη πλευρά απάντησε. Κανένας. Τι μάθημα παίρνω εγώ; Ότι η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν τους αφορά. Τους αφορά ένας μηχανισμός που θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία. Πολιτική συζήτηση μ’ αυτούς τους όρους είναι δύσκολη» συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι σήμερα είναι «εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει περηφάνεια» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα ο κ. Τσκαλώτος διαβεβαίωσε για την «απόλυτη αλληλεγγύη» του σε όσους ζουν υπό τη σκιά της διαγραφής και υπογράμμισε μάλιστα ότι από τους τέσσερις υπο διαγραφή περιλαμβάνονται και δύο πρώην γραμματείς του κόμματος (Πάνος Σκουρλέτης και Δημήτρης Βίτσας). Πάντως, ο πρώην υπουργός Οικονομικών πήρε σαφείς αποστάσεις από τις προσωπικές επιθέσεις στον κ. Κασσελάκη χαρακτηρίζοντας «στρατηγικό λάθος» η κριτική να στρέφεται στον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και όχι σε πολιτικά και οργανωτικά ζητήματα.

Σία Αναγνωστοπούλου: Μου είναι δύσκολο να φύγω…

Την τοξικότητα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε σε όλους τους τόνους και η πρώην υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου. Ερωτηθείσα πάντως εάν η «Ομπρέλα» θα πρέπει να φύγει ξεκαθάρισε ότι της είναι πολύ δύσκολο να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μου είναι δύσκολο να αποχωρήσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς αυτή τη ριζοσπαστική αριστερά καμία μάχη δεν μπορεί να δοθεί» είπε.

Αντ. Τζανακόπουλος: Το ζήτημα είναι από ποια μεριά θα νικήσουμε τον Μητσοτάκη

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Αντώνης Τζανακόπουλος, σημείωσε ότι σκοπός της ριζοσπαστικής αναφοράς δεν μπορεί να είναι μόνο η κατάκτηση της εξουσίας χωρίς ουσιαστική κοινωνική συμμαχία. «Το θέμα δεν είναι πως θα νικήσουμε τον Μητσοτάκη αλλά από ποια μεριά θα νικήσουμε τον Μητσοτάκη» σημείωσε. Τάχθηκε δε υπέρ της «εμπλοκής με και εισδοχής» του ΣΥΡΙΖΑ με το κίνημα της κλιματικής κρίσης και της ριζοσπαστικής οικολογίας.