Skip to main content

Βαθύ ρήγμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συγγνώμη Κασσελάκη

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Όλα τα πρόσωπα που έχουν αξιοποιηθεί σε θέσεις-κλειδιά είχαν στηρίξει δημόσια τον κ. Κασσελάκη με εξαίρεση τον κ. Ξανθόπουλο, που είχε ταχθεί υπέρ της Αχτσιόγλου

Τις εισηγήσεις της ηγεσίας για τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν θέσεις-κλειδιά στο προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψήφισε χθες το ένα τρίτο των βουλευτών του κόμματος επιβεβαιώνοντας με τον πιο εμφανή τρόπο το ρήγμα που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη χθεσινή πρώτη ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο κ. Κασσελάκης διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι οι 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν «απέναντι στους 158 “άριστους” της ΝΔ». Λίγη ώρα αργότερα, όμως, στην ψηφοφορία που διεξήχθη για την πλήρωση των νέων θέσεων του προεδρείου αποδείχθηκε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάθε άλλο παρά συμπαγής.

Πιο συγκεκριμένα 28 βουλευτές ενέκριναν την πρόταση του κ. Κασσελάκη και 16 ψήφισαν «λευκό» εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά του για τις επιλογές και τους χειρισμούς του νέου προέδρου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης ζήτησε συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο απομάκρυνε με συνοπτικές διαδικασίες την επομένη της εκλογής του τον Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Εκπρόσωπο Τύπου, Στέργιο Καλπάκη, χωρίς να τους ενημερώσει και χωρίς να λάβει προηγουμένως την έγκριση των αρμόδιων οργάνων.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του κ. Κασσελάκη, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, έχει ως εξής: Πρόεδρος ΚΟ ο Σωκράτης Φάμελλος, Γραμματέας ΚΟ η Θεοδώρα Τζάκρη, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Διονύσης Καλαματιανός, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Νίκος Παππάς, Διευθυντής ΚΟ ο Γιώργος Τσίπρας και Συντονιστής Τομεαρχών (Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου) ο Παύλος Πολάκης. Μέχρι στιγμής λοιπόν όλα τα πρόσωπα που έχουν αξιοποιηθεί σε θέσεις-κλειδιά στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν στηρίξει δημόσια τον κ. Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές με εξαίρεση τον κ. Ξανθόπουλο ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της κυρίας Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές που δεν υπερψήφισαν την πρόταση του κ. Τσακαλώτου προέρχονται κυρίως από το μπλοκ της λεγόμενης Ομάδας «6+6» η οποία στήριξε στις εσωκομματικές εκλογές την Έφη Αχτσιόγλου και από την «Ομπρέλα» η οποία στήριξε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Να σημειωθεί ότι στην ψηφοφορία δεν έλαβε μέρος ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας ο οποίος αποχώρησε νωρίτερα σε μια εμφανή προσπάθεια να μην πάρει θέση ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Κασσελάκης: Μακάρι όλοι οι βουλευτές να ήταν σαν τον Πολάκη

Εντωμεταξύ ο κ. Κασσελάκης έπλεξε το εγκώμιο του κ. Πολάκη σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες σε τηλεοπτικό δίκτυο. «Μακάρι να ήταν όλοι οι βουλευτές τόσο γειωμένοι στη κοινωνία και να πάλευαν απέναντι σε ένα πελατειακό σύστημα» είπε αναφερόμενος στο νέο συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι εκείνο που τον συνδέει «με τον Παύλο» είναι ένα μάθημα δικαιοσύνης. «Εγώ έχω άλλο στυλ και ο Παύλος είναι δυναμικός» δήλωσε ακόμη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.