Skip to main content

Ν. Δένδιας στην τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων»: Πηγή υπερηφάνειας για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις φρεγάτες FDI HN, γνωστές ως «Belharra», του Πολεμικού Ναυτικού που θα ενταχθούν τα επόμενα χρόνια στον ελληνικό στόλο

Στις εγκαταστάσεις της Naval στη Λοριάν της Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε η τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων» του Πολεμικού Ναυτικού, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, του Γάλλου υπουργού Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού, του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ και πλήθους αξιωματούχων.

Πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις φρεγάτες FDI HN, γνωστές ως «Belharra», του Πολεμικού Ναυτικού που θα ενταχθούν τα επόμενα χρόνια στον ελληνικό στόλο.

Η φρεγάτα «Κίμων» έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος περίπου 122 μέτρα, με μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, πλήρωμα 120 ατόμων και ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες.

Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο ολοκληρωμένος ιστός αισθητήρων PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module), όπου συγκεντρώνονται σχεδόν όλα τα συστήματα αισθητήρων του πολεμικού πλοίου, το προηγμένο σόναρ τύπου CAPTAS-4 και το πλήρες ψηφιακό ραντάρ Sea Fire.

Ν. Δένδιας: Κορυφαίο γεγονός για την Ελλάδα

Σε δηλώσεις του στην τελετή καθέλκυσης, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας μίλησε για κορυφαίο γεγονός για την Ελλάδα, καθώς και για σημαντικό ορόσημο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας Γαλλίας.

«Η απόκτηση της φρεγάτας Κίμων είναι μια μεγάλη πηγή υπερηφάνειας για τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, τις Ένοπλες Δυνάμεις, για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες» υπογράμμισε.

«Ο Κίμων συνεχίζει την παράδοση της Ελλάδας ως ναυτικής δύναμης» ανέφερε και τόνισε ότι «το νέο υπερσύγχρονο αυτό πλοίο ενισχύει τη θωράκιση της πατρίδας».

Όπως σημείωσε, η φρεγάτα αποτελεί επίσης παράγοντα ναυτικής υπεροχής και δίνει τη δυνατότητα ενός ευρύτερου ρόλου παροχής ασφάλειας τόσο στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και πέρα από αυτήν.

«Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του πλανήτη. Η σημαία μας, τα εμπορικά μας πλοία πλέουν σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Δεν νοείται λοιπόν ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό χωρίς δυνατότητες πέραν του ορίζοντα» σημείωσε.

Υπογράμμισε επίσης ότι είναι ισχυροί οι δεσμοί Ελλάδας – Γαλλίας διαχρονικά.