Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Νίκη Κασσελάκη δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ψήφισαν 133.700 μέλη - Ποσοστό 45% φαίνεται να λαμβάνει η Έφη Αχτσιόγλου

Νίκη του Στέφανου Κασσελάκη  δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα στην εσωκομματική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στο στρατόπεδό του υπολογίζουν, με βάση τα αποτέλεσματα από τα πρώτα εκλογικά κέντρα, ότι έλαβε ένα ποσοστό κοντά στο 55%. Αν αυτό επιβεβαιωθεί με την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων στις 23:00, θα παραλάβει τα ηνία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η νίκη ενός πρωτοεμφανιζόμενου προσώπου στις εκλογές ενός κόμματος που θέλει να διεκδικήσει και πάλι την εξουσία είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά και ίσως και για τα διεθνή δεδομένα.

Πώς «εισέβαλε» στην πολιτική σκηνή

Ο κ. Κασσελάκης μπήκε στην κούρσα της διαδοχής στο παρά πέντε και τάραξε για τα καλά τα νερά. Ο 35χρονος επιχειρηματίας δεν είχε έως πριν και από λίγους μήνες καμία παρουσία στην πολιτική σκηνή.

Στις εθνικές εκλογές Μαΐου – Ιουνίου ήταν στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ (σε μη εκλόγιμη θέση) και κάποιοι τον γνώρισαν μέσα από μία τηλεοπτική αντιπαράθεση με βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, στην οποία είπε το αποστομωτικό «Δεν είναι η άποψή μου, είναι η ζωή μου». Παρέμενε ωστόσο άγνωστος στο ευρύ κοινό έως και τα τέλη Αυγούστου όταν έγινε γνωστό ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. (Διαβάστε περισσότερα για την προεκλογική του εκστρατεία ΕΔΩ).

Μέσα από μία άκρως επαγγελματική επικοινωνιακή εκστρατεία και αξιοποίηση των social media πέτυχε όχι μόνο να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον για την εσωκομματική μάχη, αλλά και να δώσει, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, νέα ελπίδα σε μία σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων του κόμματος, που είχαν απογοητευτεί από το ηχηρό ράπισμα των γενικών εκλογών. Πρωτίστως φαίνεται να έπεισε ότι είναι το πρόσωπο εκείνο, που έχει τα φόντα να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ζητούμενο τώρα η ενότητα

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι εάν αυτή η ανατροπή – σε σχέση με τα όσα περιμέναμε έως και πριν από έναν μήνα – αλλά και η ακραία πόλωση που επικράτησε την τελευταία εβδομάδα θα πυροδοτήσει διασπαστικές τάσεις στο κόμμα.

Στις πρωινές τους δηλώσεις πάντως τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και η Έφη Αχτσιόγλου θέλησαν να στείλουν μήνυμα ενότητας. Το ίδιο έπραξαν επίσης ο τέως αρχηγός, Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος.