Skip to main content

Qatargate: Στη δικαιοσύνη προσφεύγει η Καϊλή για αμφισβήτηση της διαδικασίας

EPA/JULIEN WARNAND

Τι θα ισχυριστούν οι δικηγόροι της στις Βρυξέλλες

Σείστηκε πριν 9 μήνες το Ευρωκοινοβούλιο από το Qatargate, αλλά τώρα η όλη υπόθεση μπορεί και να καταρρεύεσει. Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή, σκοπεύουν να υποστηρίξουν πως η αστυνομία και οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες ενήργησαν παράνομα κατά τη δίωξή της.

Σύμφωνα με το Politico, η κ. Καϊλή  δρομολογεί τώρα κάτι τολμηρό: μια νομική αμφισβήτηση με στόχο να ανατρέψει ολόκληρη την έρευνα, υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία και οι υπηρεσίες κατασκοπείας ενήργησαν παράνομα όταν την κυνήγησαν. Και μάλιστα μπορεί ήδη να υπολογίζει στον Αντρέα Κοτσολίνο, έτερο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατηγορείται για την υπόθεση διαφθοράς, να συμμετάσχει στην προσπάθεια.

Ο πολύμηνος σχεδιασμός των δικηγόρων της Εύας Καϊλή θα κορυφωθεί στις 9 π.μ. της Τρίτης στο Μέγαρο της Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες, όπου ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας έχει συγκαλέσει συνάντηση για να εξετάσει τη νομική αμφισβήτηση.

Η κ. Καϊλή επιδιώκει να υποχρεώσει το δικαστήριο «να καλέσει όλα τα μέρη να σχολιάσουν αυτό το θέμα, να ορίσει ημερομηνία για τη συνέχιση της διαδικασίας». Υποστηρίζει ότι «η βουλευτική ασυλία που απολαμβάνει έχει παραβιαστεί και ότι η ποινική δίωξη εναντίον της πρέπει επομένως να κηρυχθεί απαράδεκτη».

Η αιφνιδιαστική παραίτηση τον Ιούνιο του επικεφαλής ανακριτή που είναι υπεύθυνος για την υπόθεση, Μισέλ Κλεζ — ο οποίος αντιμετώπισε κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων — είχε ήδη επιφέρει πλήγμα στην έρευνα.

Ενώπιον του ομοσπονδιακού εισαγγελέα οι δύο δικηγόροι της κ. Καϊλή θα ισχυριστούν πως οι μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία του Βελγίου παραβίασαν τους νόμους της ΕΕ για την βουλευτική ασυλία τόσο της Ελληνίδας ευρωβουλευτού όσο και άλλων μελών.

Οι δικηγόροι της θα ισχυριστούν πως πριν από την έναρξη οποιασδήποτε νομικής διαδικασίας, οι ερευνητές του Qatargate θα έπρεπε να έχουν υποβάλει επίσημο αίτημα στο Κοινοβούλιο για άρση της ασυλίας της — κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε. Αντίθετα η βουλευτική της ασυλία ήρθη τον Δεκέμβριο, αφού είχε συλληφθεί για μεγάλο χρηματικό ποσό που βρέθηκε στο σπίτι της. Η βελγική αστυνομία εισέβαλε στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες, τη συνέλαβε επ’ αυτοφώρω και κατέσχεσε τις περιβόητες τσάντες που περιείχαν περίπου 150.000 ευρώ σε μετρητά.

Με πληροφορίες από Politico