Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ Αχτσιόγλου – Κασσελάκη – Η διαμάχη για debate και οι νέες συμμαχίες

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Συστράτευση του Νίκου Παππά με τον Στέφανο Κασσελάκη - Η πρόταση της Έφης Αχτσιόγλου για τηλεμαχία, τα «καρφιά» κατά του Στέφανου Κασσελάκη και η απάντησή του

Ανεβαίνει κατακόρυφα ο υδράργυρος στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της τελικής αναμέτρησης μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και Έφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία του κόμματος. Η μάχη «χαρακωμάτων» μεταξύ των δύο μονομάχων εντείνεται, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι οι ζυμώσεις στα δύο στρατόπεδα για την ενίσχυση των συμμαχιών τους.

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI)

Το συγκρουσιακό κλίμα που διαφάνηκε στις πρώτες δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής φούντωσε περαιτέρω μετά την πρόταση που κατέθεσε σήμερα η Έφη Αχτσιόγλου για διεξαγωγή debate και η οποία απορρίφθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη. Την ίδια ώρα νέες δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος τροφοδοτούν την πόλωση στην τελική ευθεία για τον δεύτερο γύρο.

Στο επιτελείο του κ. Κασσελάκη δεν επαναπαύονται και στόχος είναι να αποτυπωθεί και στη δεύτερη κάλπη η υπεροχή που κατέγραψε στον πρώτο γύρο. Στο πλαίσιο αυτό, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά νέο μπαράζ περιοδειών και σήμερα αναμένεται να μεταβεί σε πληγείσες περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Από την άλλη πλευρά, στο στρατόπεδο της κ. Αχτσιόγλου δίνουν τον αγώνα για την ανατροπή με όπλο και τα εσωκομματικά ερείσματα που διαθέτει, παρά τις «φωνές» για απόσυρσή της από την κούρσα. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Γιώργος Καραμέρος κάλεσε τους δύο διεκδικητές να συνεννοηθούν «στη βάση της βούλησης των πολιτών» αποφεύγοντας έναν «δεύτερο γύρο πόλωσης και εντάσεων».

Συστράτευση του Νίκου Παππά με τον Στέφανο Κασσελάκη

Σε αυτό το κλίμα ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε το πρωί με τον Νίκο Παππά στη Βουλή όπου επισφράγισαν την συστρατευσή τους. Ο Νίκος Παππάς ανακοινωσε επισήμως την ολόθερμη στήριξή του πρόσωπο του κ. Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Ο Στέφανος θα έχει τη στήριξη και θα ενθαρρύνω την εκλογή του, δίνει την πνοή και τον βηματισμό» δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο Νίκος Παππάς. «Κάναμε το πρώτο βήμα για την προοδευτική κυβέρνηση. Με την υποστήριξή σου κάνουμε το δεύτερο βήμα και την Κυριακή θα γίνει το τρίτο βήμα» είπε από την πλευρά του ο κ. Κασσελάκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παππάς είχε λάβει σχεδον 12.800 ψήφους στον πρώτο γύρο, επομενως ο κ. Κασσελάκης εξασφαλίζει με τη συμμαχία αυτή μία σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων, εφόσον οι τελευταίοι συνταχθούν στη γραμμή που έδωσε ο πρώην υπουργός.

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος πήρε την τρίτη θέση στον α’ γύρο των εκλογών. βρίσκεται κοντά στην Έφη Αχτσιόγλου και μένει να φανεί αν θα εκφράσει δημόσια την στήριξη του στο πρόσωπο της.

Έφη Αχτσιόγλου: Η πρόταση για debate και τα «καρφιά» κατά Κασσελάκη

Την ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο υποψηφίων ήρθε να ηλεκτρίσει περαιτέρω και η πρόταση που κατέθεσε η Έφη Αχτσιόγλου για τη διεξαγωγή τηλεμαχίας, αλλά και οι βολές που εξαπέλυσε κατά του αντιπάλου της. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 η κ. Αχτσιόγλου γνωστοποίησε πως έχει ζητήσει από τους Γραμματείς του κόμματος να γίνει ένα debate με τον κ. Κασσελάκη.

Εξαπέλυσε παράλληλα νέες βολές κατά του συνυποψηφίου της λέγοντας πως «τα συνθήματα στην πολιτική έχουν σημασία αλλά πρέπει να έχουν ένα πολιτικό περιεχόμενο». Όπως είπε, «δεν μπορούμε να μένουμε στα συνθήματα. Είναι υποχρέωση του πολιτικού να εξηγεί το τι θα κάνει. Ο συνυποψήφιος μου λέει θα τα αλλάξουμε όλα. Τι εννοεί; Παραδείγματος χάρη, στα εξωτερικά θέματα, με την Τουρκία, τι θέση θα έχει; Τι θα αλλάξει ως προς την πολιτική μας θέση; Ως προς τα εργασιακά; Ως προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Εγώ έχω εκφράσει τις πολιτικές μου θέσεις για την οικονομία, την εργασία, την εξωτερική πολιτική. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω ή να εκτιμήσω γιατί δεν το κάνει κι εκείνος, αλλά στην φάση που είμαστε, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, πρέπει να γίνει».

Ο κ. Αχτσιόγλου εκανε λογο και για χυδαίες και συκοφαντικές επιθέσεις σε βάρος της από την στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της και χαρακτηρισε χυδαία ψέματα τον ισχυρισμό ότι υπονόμευσε τον Αλέξη Τσίπρα.

«Όχι» από τον Στέφανο Κασσελάκη για debate

Tην πρόταση της κ. Αχτσιόγλου για διεξαγωγή τηλεμαχίας απέρριψε ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης, τονίζοντας πως «είμαστε σύντροφοι και όχι αντίπαλοι».

«Debate με τον Κ. Μητσοτάκη. Όπως εύστοχα έχει πει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: Εμείς είμαστε σύντροφοι, όχι αντίπαλοι. Με την Έφη η Σύγχρονη Αριστερά δε μας θέλει απέναντι, αλλά μαζί. Το ‘μαζί’ που ζήτησαν 150.000 προοδευτικοί πολίτες στην κάλπη. Την καλώ σε κοινή περιοδεία. Να πάμε ενωμένοι στην κοινωνία» ανέφερε σε ανάρτησή του.

Η απάντηση της Έφης Αχτσιόγλου

Απαντώντας με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κ. Αχτσιόγλου επέμεινε στην ανάγκη διεξαγωγής τηλεμαχίας «ακριβώς επειδή είμαστε σύντροφοι» και με στόχο «έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο επί των διακριτών μας πολιτικών θέσεων για τον κοινό μας στόχο, την ανατροπή της δεξιάς κυβέρνησης».

Επικαλέστηκε μάλιστα τη θέση του Νίκου Παππά ότι «θα ήταν τεράστιο λάθος να μη μιλήσουμε, με συντροφικότητα, μπροστά στους δημοκρατικούς πολίτες».

Επισήμανε ακόμη πως είναι «απαραίτητο το debate ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος» και «από σεβασμό στα χιλιάδες μέλη μας που θέλουν να μάθουν τις θέσεις μας».

Έλενα Ακρίτα: Αποσύρει την στήριξη σε Αχτσιόγλου και ψηφίζει Κασσελάκη

Στο μεταξύ την στήριξή της στον Στέφανο Κασσελάκη εν όψει του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε η βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Έλενα Ακρίτα, αποσύροντας την στήριξή της από το πρόσωπο της Έφης Αχτσιόγλου.

Εξηγώντας τους λόγους που καθόρισαν την επιλογή της, η κ. Ακρίτα σε ανάρτησή της σημειώνει πως «η προεκλογική περίοδος με αποκορύφωμα της δηλώσεις της υποψήφιας προέδρου την βραδιά της πρώτης Κυριακής, επαναδρομολογούν την πορεία της» καθώς «η απαξίωση του 45% με χαρακτηρισμούς για το ‘θολό’ αποτέλεσμα και την έλλειψη σοβαρότητας των ψηφοφόρων» την προβλημάτισαν – όπως επισημαίνει – ιδιαίτερα.

Nick Paleologos/SOOC

Η κ. Ακρίτα σημειώνει ακόμη πως «ο Στεφανος Κασσελάκης αντί να σχολιάσει επικριτικά τους συνυποψήφιους του, επέλεξε να εκφράσει τη βαθύτατη θλίψη του για την τραγωδία στη Λιβύη – κάτι που πιστώνεται θετικά στην προεκλογική του πορεία».

«Μόνον οι ανόητοι αγκιστρώνονται στην αρχική τους επιλογή και δεν την επαναξιολογούν όταν τα δεδομένα αλλάζουν» σημειώνει αναφορικά με την επιλογή της και καταλήγει: «Με καθαρό μυαλό και με το χέρι στην καρδιά στηρίζω τον Στέφανο Κασσελάκη και συντάσσομαι στο πλευρό του».

naftemporiki.gr