Skip to main content

Μ. Βορίδης: «Έχουμε δεσμεύσει 1,8 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας»

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι λόγω της σφοδρότητας του φαινομένου, που ξεπερνά κατά πολύ τις αντοχές και τις δυνατότητες των αντιπλημμυρικών υποδομών μας».

«Ο πρωθυπουργός μάχεται και θα συνεχίσει να μάχεται, ώστε να μην υπάρχει πολίτης που θα αισθάνεται μόνος του, να μην υπάρχει πολίτης που θα μείνει πίσω». Αυτό τόνισε   ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας ωστόσο πως «διαχειριζόμαστε τις καταστροφικές συνέπειες ακραίων καιρικών φαινομένων, κυριολεκτικά πρωτοφανέρωτων. […] Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι λόγω της σφοδρότητας του φαινομένου, που ξεπερνά κατά πολύ τις αντοχές και τις δυνατότητες των αντιπλημμυρικών υποδομών μας».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των πυρκαγιών, σε συνέντευξή του στην «Μακεδονία της Κυριακής» αφού έδωσε έμφαση στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες («ο ακραίος καιρός, η ξηρασία, οι υψηλότατες θερμοκρασίες επί μακρόν και οι σφοδροί άνεμοι»), τόνισε ότι «σε αυτές τις συνθήκες, οι πυρκαγιές είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν».

«Ειδικά στην Δαδιά, το δίδαγμα είναι αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, ότι εκτός από την περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, για την οποία έχουμε δεσμεύσει το άνευ προηγουμένου ποσό των 1,8 δισ. ευρώ, υπάρχει πια ανάγκη και για μία άλλη διαχείριση των δασών μας, που θα τα εντάσσει στον παραγωγικό ιστό. Είναι κάτι που μελετά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο οποίο θα προχωρήσει»,  έκανε γνωστό ο κ. Βορίδης.

Για τις προσλήψεις

Στο ερώτημα για τις προσλήψεις στο χώρο της υγείας, ο Μ. Βορίδης   ότι «η δέσμευση της Kυβέρνησης για την πρόσληψη νέων εργαζόμενων στον τομέα της υγείας, ισχύει στο ακέραιο. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών, το 2024 ο αριθμός των προσλήψεων με την αναλογία 1:1 θα φτάσει τις 16.000, γεγονός που επιτρέπει στην Kυβέρνηση να προχωρήσει σε ισάριθμες προσλήψεις. Από αυτές, η μερίδα του λέοντος θα δοθεί στην υγεία, η οποία έχει διαπιστωμένες ανάγκες. Η διαδικασία πρόσληψης και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα»,  ανέφερε.

 Για την ακρίβεια

Στο πρόβλημα της ακρίβειας, ο υπουργός παρέπεμψε  ως «πρώτο βήμα για την ανακούφιση των νοικοκυριών», στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο «περιλαμβάνει την αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου για το Δημόσιο με σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, τη θεσμοθέτηση του youth pass, την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, την αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, καθώς και τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη. Με αυτόν τον τρόπο 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν δωρεάν φάρμακα».

Συμπερασματικώς, «πρόκειται για μέτρα συνολικής δημοσιονομικής δαπάνης 4,4 δισεκ. ευρώ, επιτυγχάνοντας μεγάλα και ουσιώδη βήματα προς την έμπρακτη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων πάντοτε στα πλαίσια των τιθέμενων δημοσιονομικών ορίων».

 Για τις νέες ταυτότητες

Ενώ στο θέμα με τις νέες ταυτότητες, έκανε λόγο για «βαθιά ανορθολογική» συζήτηση. Και, συνέχισε: «Η ευθύνη μας είναι σε αυτούς τους πολίτες να εξηγήσουμε ότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων από αυτές τις ταυτότητες, οι οποίες εκδίδονται με έγκριση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, να άρουμε και να αντικρούσουμε τις όποιες επιφυλάξεις έχουν και να τελειώνει αυτή η ιστορία. Η μάχη με το λαϊκισμό δεν έχει τελειώσει επειδή γίνανε εκλογές, είναι μια διαρκής μάχη», επισήμανε εν κατακλείδι.