Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Προπαρασκευαστικές συσκέψεις εν όψει ΔΕΘ – Τι ζήτησαν οι φορείς

ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / EUROKINISSI

Τα αιτήματα και οι προτάσεις που κατέθεσαν οι παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς

Σειρά συναντήσεων με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας, αλλά και με αρμόδιους για τα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προλειαίνοντας το έδαφος για την παρουσία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Στη διάρκεια των επαφών που είχε με βουλευτές της Ν.Δ. και εκπροσώπους φορέων ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι αποτέλεσμα μιας συνεκτικής οικονομικής πολιτικής μιας ολόκληρης τετραετίας».

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι βρίσκεται στην πόλη με διπλή ιδιότητα, αυτή του πρωθυπουργού, αλλά και του βουλευτή στην Α’  Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Δέσμη 8 προτάσεων από τον ΣΒΕ

Στην καθιερωμένη συνάντηση των παραγωγικών φορέων με τον πρωθυπουργό η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανικών Ελλάδος (ΣΒΕ) Λουκία Σαράντη παρουσίασε τις προτάσεις του Συνδέσμου για την βιομηχανία και την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας. Στη σκιά δε των καταστροφικών πυρκαγιών στον Έβρο η κ. Σαράντη, πρότεινε προς την κυβέρνηση την εκπόνηση ειδικού «Master Plan» για την ανάσχεση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών στη Θράκη, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός των επομένων 12 μηνών.

«Επειδή με αποζημιώσεις δεν λύνονται τα σημαντικά προβλήματα περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, προτείναμε την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των άμεσων προβλημάτων για τη Θράκη, αλλά κυρίως εκείνων που με βεβαιότητα θα αναδειχθούν πολύ σύντομα σε κοινωνικό, επιχειρηματικό και περιβαλλοντικό επίπεδο στην περιοχή» δήλωσε η πρόεδρος του ΣΒΕ, προσθέτοντας: «Στο Master Plan ζητήσαμε να προδιαγραφούν συγκεκριμένες ενέργειες, να δημιουργηθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, να εξασφαλισθούν οι μηχανισμοί λειτουργικών ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις της περιοχής και να προβλεφθεί το κατάλληλο σχήμα ‘διακυβέρνησής’ του.

Κατά τη συνάντησή με τον πρωθυπουργό η ηγεσία του ΣΒΕ έθεσε οκτώ δέσμες κρίσιμων αναπτυξιακών θεμάτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται περισσότερες από 40 προτάσεις του Συνδέσμου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και για την περιφερειακή ανάπτυξη:

Οι οκτώ δέσμες προτάσεων του ΣΒΕ είναι:

1.      Ανάσχεση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών στη Θράκη

2.      Αδυναμία εξεύρεσης προσωπικού

3.      Βελτίωση των υποδομών

4.      Διεύρυνση της παραγωγικής βάσης

5.      Μείωση του τεχνολογικού ελλείμματος

6.      Βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος που αφορά την επιχειρηματικότητα

7.      Εφαρμογή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, και,

8.      Άμβλυνση των επιπτώσεων από την αύξηση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία.

ΣΕΒΕ: Οι προτάσεις που κατέθεσαν οι εξαγωγείς

Καίρια θέματα που αφορούν την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έθεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) Συμεών Διαμαντίδης.

Εστιάζοντας στα θέματα που αφορούν στην ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας ο κ. Διαμαντίδης έκανε ιδιαίτερα αναφορά: α. στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας και τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης εστιάζοντας στην ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, β. στη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού τομέα επισημαίνοντας θέματα όπως η κατάργηση της εισφοράς του Ν. 128/75 στα δάνεια που αποπληρώνονται από προϊόν εξαγωγής με προτεραιότητα στις χορηγήσεις μέσω του προγράμματος ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ του ECG, η μείωση των χρεώσεων σε υφιστάμενα δάνεια με δυνατότητα σταθεροποίησης επιτοκίου για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά και η διευκόλυνση συμμετοχής επιχειρήσεων σε δημόσιους διαγωνισμούς στο εξωτερικό ως προς την έκδοση εγγυητικών επιστολών, γ. στη διατήρηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων (ΕΦΚΚ) σε δικαιούχους εξαγωγείς και στην επέκτασή της και στο φυσικό αέριο, και δ. στην αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος για τις επιχειρήσεις, θέμα για το οποίο κατέθεσε στοχευμένες προτάσεις που αφορούν τόσο το υψηλό ενεργειακό κόστος όσο και τον τομέα της ενέργειας συνολικά. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Διαμαντίδης μίλησε στον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση προβλημάτων φορολογικής απάτης στο πεδίο του ΦΠΑ στο πλαίσιο ενδοκοινοτικών συναλλαγών με επιπτώσεις στο Δημόσιο (απώλεια εσόδων) και στην υγιή αγορά λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού, ενώ αναφέρθηκε και στην περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων για δράσεις προώθησης/προβολής και στήριξης της εξωστρέφειας όπως οι επιδοτήσεις για τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις.

«Καμπανάκι» ΦΣΘ για τις ελλείψεις φαρμάκων

Το σοβαρό ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων κυριάρχησε στην ατζέντα των θεμάτων που έθεσε στον πρωθυπουργό ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), στη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων της πόλης.

Ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσιος Ευγενίδης προειδοποίησε ότι «το πρόβλημα χρονίζει και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών, οι οποίοι δεν βρίσκουν το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο τη στιγμή που το χρειάζονται, ενώ συχνά δεν υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης του ελλείποντος φαρμάκου με κάποιο γενόσημο».

Όπως επισήμανε, «οι ελλείψεις αφορούν φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών, των οποίων οι τιμές είναι πολύ χαμηλές στη χώρα μας. Το γεγονός αυτό τα καθιστά αφενός ασύμφορα για ευρεία κυκλοφορία στη χώρα μας αφετέρου ελκυστικά για εξαγωγές σε χώρες της Ε.Ε. από μεσάζοντες που επιτυγχάνουν εύκολα υπερκέρδη λόγω του ότι εκεί έχουν πολύ πιο υψηλές τιμές». Ο κ. Ευγενίδης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συνεχιστεί η αναστολή των εξαγωγών, η οποία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρότεινε, μεταξύ άλλων, την επέκταση της λίστας απαγόρευσης σε όλα τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, καθώς και τη δημιουργία παρατηρητηρίου ελλείψεων.

Ο πρόεδρος του ΦΣΘ κατέθεσε και υπόμνημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη με το οποίο – εκτός από το θέμα των ελλείψεων – τέθηκαν και άλλα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των φαρμακοποιών, όπως η σταδιακή απόσυρση των μνημονιακών νόμων, το σύγχρονο φαρμακείο υπηρεσιών, τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) και τα παλαιά χρηματικά οφειλόμενα στους φαρμακοποιούς που χρονολογούνται από το 2012.