Skip to main content

Στέφανος Κασσελάκης: Τι (δεν) ξέρουμε για το παραδικαστικό κύκλωμα

Οι νομικές περιπέτειες του πατέρα του, τα ερωτήματα και πώς τα εμπόδια έγιναν ευκαιρίες

Το καλοκαίρι του 2005 η Ελλάδα παρακολουθούσε να ξετυλίγεται ένα κουβάρι αποκαλύψεων για το λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα. Δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι και ένας αρχιμανδρίτης μπήκαν στο στόχαστρο για τα αδικήματα της «παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, της διαμεσολάβησης σε δωροδοκία και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα». Πέντε χρόνια αργότερα, το 2010, υπήρξαν και νέες καταγγελίες για παραδικαστικό κύκλωμα Νο.2.  Κάποιοι αθωώθηκαν, άλλοι καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης έως 13 ετών. Από τη δράση του κυκλώματος κάποιοι έπεσαν στα μαλακά και άλλοι είδαν τις ζωές τους να καταστρέφονται.

Στη δεύτερη ομάδα υποστηρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης ότι βρέθηκαν οι γονείς του. Την πληροφορία έδωσε ο ίδιος, χωρίς να υπάρχει καμία προηγούμενη σχετική αναφορά ή υπόνοια στα μέσα ενημέρωσης. Στο βίντεο, που ανήρτησε χθες το πρωί στα social media για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, τον ακούμε να λέει: Η μητέρα μου, οδοντίατρος, δούλευε μέρα νύχτα να στηρίξει τον πατέρα μου όσο εκείνος άρχιζε την εταιρεία του. Τελικά η εταιρεία μεγάλωσε και εγώ βρέθηκα να μεγαλώνω στην Εκάλη. Μόνο που αυτή η ευμάρεια ήταν τελικά επιφανειακή – όπως ήταν και της Ελλάδας. Το παραδικαστικό κύκλωμα χτύπησε τους γονείς μου και τους πήρε ό,τι είχαν και δεν είχαν. Έτσι, στα 14 μου βρέθηκα μόνος μου στην Αμερική. Όχι για πολυτέλεια. Από ανάγκη».

Η αναφορά αυτή στο παραδικαστικο κύκλωμα πυροδότησε ποικίλα σχόλια και ερωτήματα. Είναι βέβαιο πως και ο ίδιος όταν επέλεγε να την εντάξει στα στοιχεία, με τα οποία συστήνεται στα μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα στην κοινή γνώμη, αντιλαμβανόταν ότι θα προκαλέσει ντόρο. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Κασσελάκης αρνήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, τονίζοντας πως δεν είναι υποχρεωμένος να πει περισσότερα για την υπόθεση που αφορά την οικογένειά του. Οι επικριτές του σχολιάζουν πως από τη στιγμή που ο ίδιος δημοσιοποίησε την υπόθεση, θα πρέπει να εξηγήσει και τι ακριβώς έχει συμβεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση αφορά την εταιρεία CASCO International ABEE με αντικείμενο εργασιών την παραγωγή και εμπορία ναυτιλιακών χρωμάτων και επιχρισμάτων. H σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου (Απόφαση 330 / 2011, Ε’ Ποινικό Τμήμα) έχει αναρτηθεί δημόσια στη σελίδα του ανωτάτου δικαστηρίου. Είναι παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για απάτη, από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 73.000 ευρώ. Απορρίπτεται ως αβάσιμος στην ουσία ο μοναδικός λόγος της αιτήσεως αναιρέσεως για έλλειψη αιτιολογίας.

Ωστόσο το πώς το παραδικαστικό κύκλωμα χτύπησε τους γονείς του και τους πήρε τα πάντα, μπορεί να το απαντήσει μόνο ο ίδιος ο 5ος υποψήφιος στην κούρσα για τη διαδοχή του κ. Αλέξη Τσίπρα – εφόσον το αποφασίσει. Η νομική περιπέτεια φέρεται να έληξε πάντως αισίως το 2015.

Πώς το εμπόδιο έγινε ευκαιρία

Στο βίντεο αφήνεται να εννοηθεί πως εάν δεν είχαν έρθει αυτές οι δυσκολίες για την οικογένεια Κασσελάκη, δεν θα είχε επιδιωχθεί ίσως η μετανάστευση σε μία ξένη χώρα- εξέλιξη που για ένα 14χρονο παιδί σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αισθάνεται τυχερός (χρησιμοποιεί και ο ίδιος αυτή τη λέξη άλλωστε) που κατάφερε να λάβει πλήρη υποτροφία για ένα από τα παλαιότερα σχολεία των ΗΠΑ και αργότερα με υποτροφία του Ανδρέα Δρακόπουλου να φοιτήσει σε ένα από μία από τις πιο φημισμένες σχολές διοίκησης επιχειρήσεων του πλανήτη, τη Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια – στο οποίο ήταν και η μητέρα του μέλος του διδακτικού προσωπικού. Aπόφοιτος της Σχολής Wharton ήταν και ο Ανδρέας Δρακόπουλος, που τον στήριξε, ενώ από τα έδρανα της σχολής – που θεωρείτα η δεύτερη καλύτερη παγκοσμίως στον χρηματοοικονομικό τομέα- έχουν περάσει μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας σκηνής, μεταξύ των οποίων οι Έλον Μασκ, Γουόρεν Μπάφετ και Ντόναλντ Τραμπ.

Η υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ηλικία 35 ετών και χωρίς καμία κομματική προϋπηρεσία, ύστερα από ένα εξαιρετικά σύντομο πέρασμα από την πολιτική σκηνή ως υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές, αποφάσισε να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος και να προωθήσει την ανασυγκρότησή του.

Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που συνδέεται ελάχιστους μήνες με τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς παρουσία στον χώρο της κεντροαριστεράς και χωρίς στίγμα στην πολιτική σκηνή, να θέλει να αναλάβει τα ηνία ενός κόμματος εξουσίας; Αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί στην κριτική εναντίον του. Ο ίδιος το θεωρεί ατού. «Η υποψηφιότητά μου είναι ριζοσπαστική όπως και η ζωή μου… Είναι από την κοινωνία για την κοινωνία» λέει, τονίζοντας ότι είναι οι εμπειρίες του στο επαγγελματικό και κοινωνικό πεδίο είναι αυτές στις οποίες στηρίζεται.

Οι άλλοι 4 υποψήφιοι δεν έχουν ακόμη σχολιάσει δημοσίως την κίνησή του. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, η υποψηφιότητα Κασσελάκη, είναι αυτή που ανανέωσε το ενδιαφέρον για την μάλλον υποτονική έως τώρα μάχη διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, στην οποία φαίνεται να έχει το προβάδισμα η Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο στέλεχος του κόμματος που ενημερώθηκε για την υποψηφιότητα του 35χρονου επιχειρηματία ήταν ο Παύλος Πολάκης. Περισσότερα από 30 μέλη της ΚΕ, μεταξύ των οποίων μέλη που είναι κοντά στον κ. Πολάκη, αλλά και πρόσωπα από το άλλοτε «προεδρικό περιβάλλον» στηρίζουν την υποψηφιότητα, που έρχεται να δημιουργήσει νέες ισορροπίες.