Skip to main content

Πρόεδρος UEFA για Νέα Φιλαδέλφεια: «Φτάνει πια»- Μην τους λέτε οπαδούς, είναι ο καρκίνος του ποδοσφαίρου

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τόσο φοβερό όσο αυτό», δεσμεύθηκε ο Αλεξάντρ Τσεφέριν.

«Όλοι είμαστε λυπημένοι και εξαγριωμένοι λόγω των φοβερών πραγμάτων που συνέβησαν, λόγω αυτής της παράλογης βίας. Είμαστε εξαγριωμένοι γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν τους αγώνες του ποδοσφαίρου για να κάνουν εγκληματικές πράξεις, για να ασκήσουν βία», δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντρ Τσεφέριν για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και την δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή.

Ο κ. Τσεφερίν είχε νωρίτερα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, στη σκιά των αιματηρών επεισοδίων. Κατά τις κοινές τους δηλώσεις ο πρόεδρος της UEFA έκανε λόγο για «καρκίνο του ποδοσφαίρου», ενώ δήλωσε ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που πρέπει να πούμε «φτάνει πια». Κάλεσε μάλιστα όλα τα μέρη σε συνεργασία, με ιδιαίτερη αναφορά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Φανταστείτε τι είδους άνθρωπος επιτίθεται σε έναν άλλο επειδή  ο άλλος φοράει μια φανέλα που δεν του αρέσει. Αυτό είναι ο καρκίνος του ποδοσφαίρου. Μην τους λέτε οπαδούς του ποδοσφαίρου. Δεν είναι οπαδοί. Είναι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για τις βλακώδεις ιδέες τους», συνέχισε.

«Ήρθαμε, και είμαι ευγνώμων στον πρωθυπουργό, γιατί συμφωνούμε ότι φτάσαμε στο σημείο που πρέπει να πούμε ‘’φτάνει πια’’. Αυτό πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει. Είμαι ευγνώμων στον πρωθυπουργό  γιατί προσέφερε βοήθεια εντός της ΕΕ. Η βία και ο χουλιγκανισμός δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, και ευρύτερα», δήλωσε επίσης.

«Πρέπει να συνεργαστούμε, όχι μόνο εντός της ΕΕ, ίσως σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης. Και εδώ υπολογίζω πλέον στην ελληνική κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό της να μας βοηθήσει. Ζητώ από όλους, ακόμα και από τα μέσα ενημέρωσης να μας βοηθήσετε για να εξαφανίσουμε τον καρκίνο αυτό, όχι απλώς από το ποδόσφαιρο αλλά από την κοινωνία. Διότι τα μέσα ενημέρωσης εδώ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να στηρίζεται οποιαδήποτε μορφής βία. Πρέπει να μας βοηθήσετε να συνεργαστούμε για να σταματήσουμε τη βία. Πιστεύω ότι είναι εφικτό», ανέφερε.

«Σήμερα κάναμε ένα πρώτο βήμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τόσο φοβερό όσο αυτό. Είμαστε αποφασισμένοι. Πιστέψτε μας. Η δήλωση αυτή δεν είναι πολιτική», είπε και επανέλαβε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα. «Δεν χρειαζόταν αυτή η συνάντηση. Ήρθαμε σε επαφή με τον πρωθυπουργό πολλές φορές με τον πρωθυπουργό μετά τα γεγονότα, μιλήσαμε πολύ ανοιχτά, κάναμε την αυτοκριτική μας και είπαμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και ακόμα περισσότερα».