Skip to main content

Συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι: «Ισχυρές οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις – Νέες προοπτικές συνεργασίας»

Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

«Οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο δεν εξαρτώνται από τις όποιες σχέσεις με άλλες χώρες» - Τι συζητήθηκε στη συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο

Τη στρατηγική σχέση Ελλάδος και Αιγύπτου αλλά και τη βούληση για περαιτέρω αναβάθμισή της επαναβεβαίωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, όπως δήλωσε μετά τη συνάντησή τους ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «παραγωγική» τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, με τον οποίο – όπως είπε – διατηρεί μία «εξαιρετική προσωπική σχέση». «Είμαι εδώ για να επαναβεβαιώσω το στρατηγικό βάθος της σχέσης Ελλάδος και Αιγύπτου και να ευχαριστήσω και την Αίγυπτο για την κίνηση την οποία έκαναν να στηρίξουν την πατρίδα μας αποστέλλοντας στρατιωτικά ελικόπτερα, να μας βοηθήσουν στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών» δήλωσε.

«Ελλάδα και Αίγυπτος είναι παράγοντες σταθερότητας»

Αναφερόμενος στην ατζέντα των συνομιλιών είπε πως «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα τα θέματα της συνεργασίας μας, να κάνουμε μία εκτίμηση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο». Στο σημείο αυτό ανέφερε πως επαναβεβαιώθηκε ότι «η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη γεωπολιτική μας γειτονιά».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, συζητήθηκαν «οι νέες προοπτικές συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στα θέματα της ενέργειας, που πια η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου μέσω ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα project το οποίο φαίνεται να απολαμβάνει και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Αίγυπτο στις αρχές του 2024

Όλα αυτά, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «έχουν ως επιστέγασμά τους την απόφασή μας να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Αίγυπτο, με την παρουσία πολλών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου». Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρώτο τέτοιο Συμβούλιο θα μπορεί να λάβει χώρα στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 2024, όπου θα επενδύσουμε ακόμα περισσότερο σε αυτήν την σχέση προς αμοιβαίο όφελος και της Ελλάδος και της Αιγύπτου και των δύο λαών μας».

«Αυτοτελείς οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις – Δεν εξαρτώνται από τις όποιες σχέσεις με άλλες χώρες»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις είναι αυτοτελείς, ισχυρές, δεν ετεροπροσδιορίζονται και δεν εξαρτώνται από τις όποιες σχέσεις μπορεί να έχουμε με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Αυτό είναι κάτι το οποίο το ξεκαθαρίσαμε με τον πρόεδρο Σίσι, αυτός είναι ο χαρακτήρας των σχέσεων αυτών, είναι μία στρατηγική σχέση αυτή η οποία έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο, η οποία ακόμα έχει να δώσει πολλά δείγματα γραφής σε πολλούς διαφορετικούς τομείς» επισήμανε.

Συνεργασία για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατών στον πρωτογενή τομέα και τις κατασκευές

Στη συνάντηση – όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης – οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους να συνεργαστούν και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το εργατικό δυναμικό. «Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, είτε μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα είτε μιλάμε για τις κατασκευές. Και βάλαμε μπροστά ένα σχέδιο γρήγορης υλοποίησης αυτής της αρχικής ιδέας περί της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα. Όπως έχω πει πολλές φορές, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση, αλλά θα είμαστε πολύ αυστηροί με την παράνομη μετανάστευση. Η Αίγυπτος μπορεί να προσφέρει στη χώρα βοήθεια για να καλύψει ανάγκες που έχουμε σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού» ανέφερε συγκεκριμένα.

Επίσκεψη στο μνημείο Ελλήνων Πεσόντων της Μάχης του Ελ Αλαμέιν

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του ταξιδιού του ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε και το μνημείο Ελλήνων Πεσόντων στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν. «Με την ευκαιρία της επίσκεψης ήθελα να αναφερθώ εδώ στο Ελ Αλαμέιν, όπου οι πρόγονοί μας έδωσαν τη ζωή τους στην έρημο της Αιγύπτου στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Ήταν το ελάχιστο το οποίο μπορούσα να κάνω γι’ αυτούς που βρέθηκαν μακριά από την πατρίδα στον κοινό αγώνα για την ελευθερία» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

naftemporiki.gr