Skip to main content

Εμπρηστές: Στη φυλακή τουλάχιστον για μέρος της ποινής και οι εξ αμελείας – Πρόστιμα έως και 30.000 ευρώ

EUROKINISSI

Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι υπερπολλαπλάσια, ανάλογα με αυτά που επιβάλλονται για την κακοποίηση των ζώων, και μπορεί να φθάνουν μέχρι και τις 30.000 ευρώ.

Στη φυλακή θα οδηγούνται ακόμη και όσοι διαπράττουν εμπρησμό εξ αμελείας, ενώ θα τους επιβάλλονται υψηλές χρηματικές ποινές και υψηλά διοικητικά πρόστιμα.

Κατά τη συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, και του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε η λήψη νομοθετικών και διοικητικών μέτρων, με τους εμπρηστές να εκτίουν από εδώ και στο εξής  τουλάχιστον ένα μέρος της επιβαλλόμενης ποινής.

ΥΠ. ΚΛΙΜ. ΚΡΙΣΗΣ

Όπως σημείωσε ο κ. Φλωρίδης, στο πλαίσιο της αναθεώρησης διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, «θα επιδιώξουμε να υποχωρήσει το αίσθημα ατιμωρησίας. Οι ποινές θα εκτίονται. Όποιος σκέφτεται μετά τις αλλαγές να παρανομήσει, θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά».

Από την πλευρά του, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι υπερπολλαπλάσια, ανάλογα με αυτά που επιβάλλονται για την κακοποίηση των ζώων, και μπορεί να φθάνουν μέχρι και τις 30.000 ευρώ.

Οι δηλώσεις

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Γιώργος Φλωρίδης ανέφερε ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης των θεμελιωδών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα με βάση τις οποίες θα επιδιώξουμε όλο αυτό το αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία να υποχωρήσει σαφέστατα. Και τι εννοώ; Οι ποινές οι οποίες θα επιβάλλονται θα πρέπει να εκτίονται» υπογραμμίζοντας ότι «με απλά λόγια, όπως είπα και στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, όποιος μετά τις αλλαγές, σκέφτεται να παρανομήσει, θα πρέπει να το σκεφτεί δυο και τρεις φορές διότι το ενδεχόμενο να οδηγηθεί στη φυλακή θα είναι παρά πολύ μεγάλο».

Ο κ. Φλωρίδης διευκρίνισε ότι με τον τρόπο αυτό «θα αντιμετωπιστούν και τα εγκλήματα που αφορούν στους εμπρησμούς, είτε εξ’ αμελείας τελούμενα, είτε από πρόθεση», προσθέτοντας ότι «τα από πρόθεση τελούμενα εγκλήματα του εμπρησμού ήδη τιμωρούνται με πολύ βαριές ποινές».

Υποχρεωτική η έκτιση μέρους ποινής

Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης «η θεμελιώδης αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα θα είναι ότι και τα εξ αμελείας τελούμενα εγκλήματα του εμπρησμού από μια ποινή και πάνω θα εκτίεται. Δηλαδή οι υπαίτιοι θα οδηγούνται στη φυλακή. Για να τελειώνει όλη αυτή η αίσθηση – η οποία τυραννά την ελληνική κοινωνία- ότι τελικά στην Ελλάδα ό, τι και να κάνεις δεν έχει καμία συνέπεια. Από εδώ και πέρα θα υπάρχουν συνέπειες. Οι ποινές πάνω από ένα χρόνο θα πρέπει να εκτελούνται. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούμε να δούμε ζητήματα, που συνδέονται με την μετατροπή των ποινών, είτε σε χρηματικές, είτε σε κοινωφελή εργασία, αλλά ένα μέρος των ποινών οπωσδήποτε πρέπει να εκτίονται. Ό,τι ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή, η ποινή φυλάκισης 1 ή 2 ετών είναι βαριά ποινή. Και είναι βαριά γιατί εκτελείται. Στην Ελλάδα το ποινικό μας σύστημα, δυστυχώς, προβλέπει ότι σε πλημμεληματικές πράξεις, όπου η ποινή φυλάκισης μπορεί να είναι από 5 έως και 8 χρόνια δεν εκτελείται. Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα ατιμωρησίας και μια κατάσταση απελπισίας στην ελληνική κοινωνία».

Κλείνοντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε: πως «πρέπει να εμπεδωθεί στην ελληνική κοινωνία αίσθημα ασφάλειας και προστασίας των βασικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών. Διότι πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση γίνεται για το πώς πρέπει να  προστατεύονται τα δικαιώματα των κατηγορουμένων και σωστά, αλλά κανένας δεν συζητά τι θα γίνει με τα δικαιώματα των δέκα εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι θέλουν να έχουν την περιουσία τους αλώβητη, την προσωπική τους ασφάλεια, χωρίς να είναι σε κίνδυνο η ζωή τους. Οι ποινές είτε είναι χρηματικές, είτε φυλάκισης έχουν και έναν αποτρεπτικό, προληπτικό χαρακτήρα. Μεγαλύτερη επιτυχία του Ποινικού Δικαίου θα είναι να μπορεί να αποτρέπει».

Κικίλιας: Υπερπολλαπλασιασμός των προστίμων

Από την πλευρά του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του ανέφερε πως το θέμα των εμπρησμών, είτε εξ’ αμελείας, είτε εκ προθέσεως, «αφορά πάνω από το 90% των δασικών πυρκαγιών ετησίως. Είναι ένα μείζον θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία, γιατί υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος πρώτα από όλα ανθρώπινων ζωών, φυσικά των περιουσιών, αλλά και της οικολογίας του δάσους, του φυσικού μας πλούτου. Από την πλευρά μας ως Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχοντας τη διοικητική ευθύνη, σας επιβεβαιώνω για μία ακόμη φορά ότι τα πρόστιμα τα οποία πλέον θα βεβαιώνονται, θα είναι υπερπολλαπλάσια αυτών τα οποία ισχύουν. Μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών θα επιμεληθούμε τη βεβαίωση και είσπραξη. Με μεγάλη ικανοποίηση άκουσα τον κ. Υπουργό και τον κ. Υφυπουργό να βεβαιώνουν ότι οι ποινές που θα επιβάλλονται πλέον άμεσα, θα εκτίονται.

Συζητήσαμε δηλαδή και για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει καμία δυνατότητα αναστολής των ποινών.

Είναι μεγάλο το κόστος που πληρώνουμε κάθε χρόνο πρώτα από όλα στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή. Άρα αποτελεί δημόσιο συμφέρον, η προστασία των πολλών της ελληνικής κοινωνίας από τη λαίλαπα των πυρκαγιών, που επαναλαμβάνω συνιστά εγκληματική αμέλεια. Για το λόγο αυτό και οι ποινές στους δράστες εμπρησμού εξ’ αμελείας θα αυστηροποιηθούν. Επίκειται μία συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου όλοι να συντονιστούμε σε αυτήν την προσπάθεια  αποτελεσματικής προστασίας μας από τις δασικές πυρκαγιές».

Αναφορικά με τα πρόστιμα ο κ. Κικίλιας είπε πως «θα είναι ανάλογα ως προς το ύψος αυτών που ισχύουν για την κακοποίηση των ζώων, άρα θα φτάνουν 25 έως 30 χιλιάδες ευρώ. Η Κυβέρνηση έλαβε μέριμνα για ένα πολύ σκληρό, αποκρουστικό και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο το οποίο ζήσαμε, της κακοποίησης των ζώων. Εμείς είμαστε φιλόζωοι και θέλουμε να προστατεύουμε τα ζώα όπως προστατεύουμε τους ανθρώπους. Θεωρώ ότι με βάση τα στοιχεία που έχουμε, λειτούργησε αποτρεπτικά. Ανάλογη είναι η φιλοσοφία της ελληνικής Κυβέρνησης και στο θέμα της προστασίας των δασών. Η ελληνική κυβέρνηση νομοθέτησε και την προηγούμενη τετραετία και αυστηροποίησε ποινές. Ο πυρήνας της νομοθετικής αλλαγής είναι η προστασία των πολλών έναντι κάποιων λίγων».