Skip to main content

Δύσκολη μάχη με τις φλόγες: Κινήσεις σε τρία επίπεδα από την κυβέρνηση 

Κυριάκος Μητσοτάκης και Βασίλης Κικίλιας. Intime News/Δημήτρης Περιστέρης

Πώς αντιμετωπίζει το κυβερνητικό επιτελείο την πύρινα λαίλαπα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν για μία ακόμα μέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς τα πύρινα μέτωπα παραμένουν ενεργά σε Λουτράκι, Μάνδρα και Ρόδο. Να σημειωθεί πως για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για έξι περιφέρειες της χώρας, ενώ μέσα στις τελευταίες 48 ώρες υπήρξαν 47 ταυτόχρονες εστίες.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Συντονιστικό Κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. (Δείτε όλες τις εξελίξεις εδώ).

Στο Κέντρο μετέβη και χθες προκειμένου να ενημερωθεί από τον αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ στην σύσκεψη  συμμετείχαν επίσης οι Βασίλης Κικίλιας, Βαγγέλης Τουρνάς, Άκης Σκέρτσος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Θανάσης Κοντογεώργης και Βασίλης Παπαγεωργίου.

Από την κυβερνητική πλευρά αυτό που επισημαίνεται είναι πως κινήσεις γίνονται σε τρία  επίπεδα:

1. Πρώτο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος, γι’ αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις οι οποίες διατάσσονται από την πολιτική προστασία να υλοποιούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

2.Οι  καταγραφές των ζημιών στην Αττική ξεκίνησαν ήδη από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Προηγήθηκε επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές και συντονιστική σύσκεψη στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων «Όλυμπος» του υπουργού Επικρατείας  Άκη Σκέρτσου, και του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου, με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, υπηρεσιακούς παράγοντες και αυτοδιοικητικούς φορείς. Στόχος είναι να καταβληθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι αποζημιώσεις.

3.Και μπορεί σε αυτή την συγκυρία η μάχη να δίνεται για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ωστόσο λόγω και της κλιματικής κρίσης η κατάσταση θα είναι δύσκολη τα επόμενα χρόνια. Επομένως χρειάζεσαι να συνεχιστεί η προσπάθεια ενίσχυσης των πυροσβεστικών δυνάμεων. Αναφερόμενος στα βήματα που έχουν γίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε  πως έχουν αυξηθεί από το 2022 στο 2023 από 3.410 στις 3.725 συνολικά τα οχήματα.  Παράλληλα υπογράμμισε πως έχουν  αυξηθεί τα εναέρια μέσα από 84 στα 96 και έχουν φτάσει τους  16.080 οι πυροσβέστες εκ των οποίων οι 11.260 είναι μόνιμοι

Με πλούσια πολιτική επικαιρότητα η επόμενη εβδομάδα

Αυτές τις ημέρες το ενδιαφέρον είναι εστιασμένο στο  μέτωπο των πυρκαγιών, καθώς προέχει να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα. Να σημειωθεί πως η επίσκεψη – που είχε προγραμματιστεί  – του πρωθυπουργού στο υπουργείο Ενέργειας δεν θα γίνει σήμερα.

Η επόμενη εβδομάδα πάντως αναμένεται να έχει πλούσια πολιτική επικαιρότητα, καθώς θα συζητηθούν στην Ολομέλεια δύο νομοσχέδια:  των αποδήμων και το οικονομικό. Μάλιστα η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για τους αποδήμους ξεκινά αύριο.

Τέλος να επισημανθεί πως στις 27 του μήνα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο. Μάλιστα τριμερή συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ προανήγγειλε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης. «Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχω τη χαρά να υποδεχτώ στην Κύπρο τον Έλληνα πρωθυπουργό. Θα υποδεχτώ και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις, αλλά και τριμερής συνάντηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.