Skip to main content

Ιστορική Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους: Ο Ερντογάν και οι προσδοκίες της Αθήνας

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους/ REUTERS/Yves Herman

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών με ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Έντι Ράμα. Ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Στο Βίλνιους της Λιθουανίας ανοίγουν σήμερα οι εργασίες μίας ιστορικής Συνόδου του ΝΑΤΟ, κατά την οποία αναμένεται να επικυρωθεί η ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, αν και άρχισε με «παζάρια», θέτοντας ακόμη και θέμα εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άναψε τελικά το πολυπόθητο «πράσινο» φως στη σουηδική υποψηφιότητα. 

Σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Η συνάντηση ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο λίγα λεπτά αφότου ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε γνωστό ότι ο Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει στο τουρκικό κοινοβούλιο το ενταξιακό πρωτόκολλο για τη Σουηδία.

Οι επαφές Μητσοτάκη

Η Αθήνα από την πλευρά της βλέπει τη Σύνοδο ως μία ευκαιρία επανεκκίνησης του διαλόγου με την Άγκυρα. Το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν έχει κλείσει για αύριο, Τετάρτη. Την ίδια ημέρα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών. Συγκεκριμένα αύριο το πρωί, στο περιθώριο της Συνόδου, θα συναντηθεί τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Επιπλέον, μετά τη συνάντηση, που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Πρόκειται για τις πρώτες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και τον Καγκελάριο της Γερμανίας μετά την επανεκλογή του και ενώ είχαν προηγηθεί σύντομοι χαιρετισμοί ανάμεσα τους στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αυτές οι συναντήσεις, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, δίνουν τη δυνατότητα για μια συνολική ανταλλαγή απόψεων για θέματα της ευρωπαϊκής και διμερούς ατζέντας. Το πρόγραμμα των συναντήσεων θα ολοκληρωθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.

Κ. Μητσοτάκης: «Σπουδαία νέα» για τη Σουηδία- Ανυπομονούμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία

Συνάντηση με τον Έντι Ράμα – Η σύλληψη Μπελέρη στο επίκεντρο

Να σημειωθεί ότι σήμερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα στην πρώτη τους επαφή μετά την σοβαρή κρίση, που έχει προκαλέσει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, η σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης και με τον ομόλογο του Μαυροβουνίου.

Κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους θα τεθούν επί τάπητος μεταξύ άλλων η εφαρμογή των αποφάσεων της Μαδρίτης για την προσαρμογή της αποτρεπτικής και αμυντικής διάταξης της Συμμαχίας στο νέο περιβάλλον ασφαλείας, που διαμορφώνεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η αύξηση των πόρων, που διατίθενται από τους Συμμάχους για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων τους, αλλά και η μορφή, που θα λάβει η συνέχιση της βοήθειας και ενίσχυσης της Ουκρανίας.

Τα θέματα της ατζέντας

Σήμερα, στην πρώτη συνεδρία των ηγετών, με τη συμμετοχή της Σουηδίας, αναμένεται να συζητηθούν η μακροπρόθεσμη προσαρμογή της αμυντικής και αποτρεπτικής διάταξης, η αναθεώρηση Δέσμευσης Αμυντικών Επενδύσεων, η ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας και το είδος της στήριξης, που θα της παρασχεθεί, καθώς και η ενδυνάμωση της αμυντικής βιομηχανίας και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ΝΑΤΟ.

Την Τετάρτη, εν τω μεταξύ, θα συμμετάσχει για την πρώτη σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Θα συμμετάσχουν, ακόμη, οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εταίροι Ασίας-Ειρηνικού, ήτοι η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και η Ν. Κορέα, αλλά και η Σουηδία ως προσκεκλημένη.