Skip to main content

Π. Μαρινάκης για Τουρκία: «Πιστεύουμε στον διάλογο» – Τι προσδοκά η Αθήνα από το ραντεβού Μητσοτάκη με Ερντογάν

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Μπορούμε να έχουμε καλύτερες μέρες - Η ένταση δεν οδήγησε πουθενά» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εν όψει της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν

Για τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης εν όψει της συνάντησης που θα έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για «πολύ σημαντική συνάντηση κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών» που – όπως σημείωσε «έχουν νωπή λαϊκή εντολή μετά τις πρόσφατες εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία».

«Πιστεύουμε στον διάλογο. Είναι σημαντικό να συνομιλούμε με τη γείτονα χώρα. Από εκεί και πέρα είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ή πιθανότητα υποχώρησης. Πιστεύουμε στην επίλυση της μοναδικής διαφοράς μας που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας» ξεκαθάρισε.

«Εφόσον φανεί και η αντίστοιχη διάθεση από την άλλη πλευρά μπορούμε να έχουμε καλύτερες μέρες» εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως «η ένταση δεν οδήγησε πουθενά». «Περιμένουμε να δούμε για να κρίνουμε αναλόγως» συμπλήρωσε.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη με το βλέμμα στο Βίλνιους

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Μαρινάκης, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη εν όψει της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στο περιθώριο της Συνόδου κ. Μητσοτάκης θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» τα κόμματα για την ψήφο αποδήμων

Σε ό,τι αφορά την ψήφο των αποδήμων ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «σήμερα, κατατίθεται σε διαβούλευση ο νόμος ο οποίος θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, έτσι ώστε όλοι οι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της πατρίδας τους, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους».

Όπως διευκρίνισε, ο νόμος θα προβλέπει πως οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι είτε κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό, είτε τυγχάνει να βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών, να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το εξωτερικό χωρίς περιορισμούς. «Δεν δίνουμε δικαίωμα ψήφου – το έχουν ήδη εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δίνουμε διευκόλυνση στην άσκηση του εκλογικού αυτού δικαιώματος» επισήμανε και συνέχισε λέγοντας: «Το 2019 κάναμε το πρώτο βήμα για να επανορθώσουμε μια ιστορική αδικία, τώρα έρχεται η στιγμή να ολοκληρώσουμε αυτή τη σπουδαία μεταρρύθμιση».

Απηύθυνε επίσης κάλεσμα στα κόμματα να υπερψηφίσουν το προωθούμενο νομοθέτημα: «Είναι ένα στοίχημα συνέπειας για τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οι οποίες καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για μια νομοθετική παρέμβαση που θα ενώσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο» είπε.

«Παράθυρο» κυβερνητικής παρέμβασης για το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει κανένα ζήτημα στην τύχη του». «Το παρακολουθούμε και θα ενημερωθείτε άμεσα για τα νεότερα από την κυβέρνηση» πρόσθεσε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Ο κ. Φλωρίδης εξέφρασε πάγιες δικές του απόψεις»

Ο κ. Μαρινάκης κλήθηκε να σχολιάσει και τις αναφορές του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη για την ασυλία των τραπεζικών στελεχών για να απαντήσει πως «Ο κ. Φλωρίδης εξέφρασε πάγιες δικές του απόψεις, που δεν έχουν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο. «Στην αντιπολίτευση να μην ξεχνάνε τις παρεμβάσεις που έκαναν λίγο πριν τις εκλογές του 2019 στον ποινικό κώδικα και μείωσαν ποινές σε πολύ σοβαρά αδικήματα», πρόσθεσε.

Διυπουργική αύριο στο υπ. Κλιματικής Κρίσης για τον καύσωνα

Εν όψει του κύματος καύσωνα ο κ. Μαρινάκης είπε πως «ισχύει η σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας» και προανήγγειλε πως αύριο στις 11.00 θα συγκληθεί διυπουργική στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας».

naftemporiki.gr