Skip to main content

Αλέξης Τσίπρας: Η διαδρομή του στον ΣΥΡΙΖΑ – Από τη νεολαία του Συνασπισμού και την πρωθυπουργία μέχρι την παραίτηση

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Αναδρομή στους βασικούς σταθμούς της πορείας του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ, από την ανάδειξή του στην αρχηγία και την κατάκτηση της εξουσίας, μέχρι την διπλή εκλογική ήττα του 2023

Με μία αιφνιδιαστική κίνηση και χωρίς να έχει προϊδεάσει για τις αποφάσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το μεσημέρι από το Ζάππειο Μέγαρο την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από 15 χρόνια παραμονής στο «τιμόνι» του κόμματος. Η «Ν» κάνει μία αναδρομή στους βασικούς σταθμούς της πολιτικής πορείας του στο κόμμα, από την ανάδειξή του στην αρχηγία και την κατάκτηση της εξουσίας, μέχρι την διπλή εκλογική ήττα του 2023.

Τα πρώτα βήματα στην πολιτική

Η διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα στον χώρο είχε ξεκινήσει νωρίς, καθώς ο 49χρονος σήμερα Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε πολιτική δράση από τα μαθητικά και τα φοιτητικά του χρόνια. Συγκεκριμένα, διετέλεσε Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού από το 1999 ως το 2003.

Ο κ. Τσίπρας πήρε το «βάπτισμα του πυρός» στα κοινά το 2006 οπότε και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη».

(EUROKINISSI / ΕΥΗ ΦΥΛΑΧΤΟΥ)

Από την τοπική αυτοδιοίκηση μεταπηδά στην κεντρική πολιτική σκηνή. Σε ηλικία 32 ετών, το 2008 στο 5ο Συνέδριο του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας, εξελέγη πρόεδρος του κόμματος και επανεξελέγη στο 6ο Συνέδριο, τον Ιούνιο του 2010.

Τον Ιούλιο του 2013 εξελέγη πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) από το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος, και επανεξελέγη στο 2ο Συνέδριο, τον Οκτώβριο του 2016.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση στην πορεία προς την εξουσία

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α’ Αθηνών στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 και ανέλαβε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται δεύτερη πολιτική δύναμη με 26,89%. Από τον Ιούλιο του 2012 ως τον Δεκέμβριο του 2014 ο Αλέξης Τσίπρας διετέλεσε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης από τον Δεκέμβριο του 2012 ως τον Δεκέμβριο του 2015 διατέλεσε αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), της οποίας ηγήθηκε στις ευρωεκλογές του 2013 ως υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

(EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ με 36,34% αναλαμβάνει πρωθυπουργός της χώρας συνεργαζόμενος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Παραμένει στο αξίωμα έως τον Αύγουστο του 2015 και αφού έχει μεσολαβήσει το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015.

EUROKINISSI

Μετά από τη διενέργεια νεών εκλογών, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε ξανά πρώτη δύναμη με 35,46% ορκίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός στις 21 Σεπτεμβρίου 2015.

(EUROKINISSI)

Τον Ιούλιο του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ηττάται στις εθνικές εκλογές με 31,53%, έναντι 39,85 που συγκέντρωσε η Ν.Δ.

Η εκλογή από τη βάση

Στιγμιότυπο από την τέταρτη ημέρα των εργασιών του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο Κλειστό Γήπεδο Φαλήρου (Τάε κβον Ντο), Κυριακή 17 Απριλίου 2022.
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τον Μάιο του 2022 ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για πρώτη φορά από τη βάση του κόμματος με 150.853 ψήφους και ποσοστό 99,1%.

Οι ραγδαίες εξελίξεις μετά τη διπλή εκλογική ήττα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ υφίσταται εκλογική ήττα με τα ποσοστό του να υποχωρεί στο 20,07% έναντι 31,53% στις κάλπες του Ιουλίου του 2019. Ακολουθεί η καθίζηση των ποσοστών του κόμματος στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, που σήμαναν την αντίστροφη μέτρηση για την παραμονή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μεσημέρι της 29ης Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι αφήνει τα ηνία του κόμματος, προτείνοντας την εκλογή νέας ηγεσίας και γνωστοποιώντας ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)