Skip to main content

Εκλογές 2023: Στη μάχη των ανοιχτών συγκεντρώσεων με αλληλοκαρφώματα και διαγκωνισμούς

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Την «επιχείρηση Βόρεια Ελλάδα» ολοκληρώνει σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης με ομιλία στη Θεσσαλονίκη - Ομιλία Αλ. Τσίπρα στην Πάτρα

Στον χορό των ανοιχτών συγκεντρώσεων, που θα κορυφωθεί την προσεχή Παρασκευή, μπαίνουν από σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί, διανύοντας τα τελευταία χιλιόμετρα προς την κάλπη. Τα θέματα της Θράκης, του μεταστευτικού και της οικονομίας, αλλά και το μετεκλογικό τοπίο είναι αυτά που κυριαρχούν στον πολιτικό διάλογο και δίνουν τον τόνο της αντιπαράθεσης στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώνει σήμερα την «επιχείρηση Βόρεια Ελλάδα», μία περιοχή στην οποία η Ν.Δ. έχει ρίξει το βάρος της, δεδομένου ότι στις εκλογές του Μαΐου τα μικρά κόμματα που κινούνται στα δεξιά της κατέγραψαν σημαντικά ποσοστά. Ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 20:00 σε ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματος στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης (άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου) από όπου αναμένεται να τονίσει για μία ακόμη φορά την ανάγκη για μία «ισχυρή αυτοδυναμία».

Χθες από τη Χαλκιδική ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «το βράδυ της επόμενης Κυριακής η χώρα θα έχει μία σταθερή κυβέρνηση, με την αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι» ενώ εξαπέλυσε διπλά πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων δεξιά της Ν.Δ.

Αναφερόμενος στο ναυάγιο στην Πύλο ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στοχοποίησε το Λιμενικό Σώμα και τη χώρα «δίνοντας επιχειρήματα στην τουρκική προπαγάνδα». Έστειλε παράλληλα μήνυμα στους ψηφοφόρους σημειώνοντας πως «πρέπει να συμπιέσουμε και κάποια μικρότερα κόμματα τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία ήταν παντελώς άγνωστα, επικαλέστηκαν το θρησκευτικό συναίσθημα και παραπλάνησαν κάποιους πολίτες».

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα και ένα ακόμη σποτ της Ν.Δ. το οποίο δίνει έμφαση στο γαλάζιο χρώμα και τους συμβολισμούς του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει σε ανάρτησή του: «Στις 25 Ιουνίου κάνουμε το μεγάλο βήμα, για να συνεχίσει η πατρίδα μας στον δρόμο της υπερηφάνειας, της ανάπτυξης και της ευημερίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει στις 20:00 ομιλία στην Πάτρα, στην Πλατεία Γεωργίου Α, μία περιοχή στην οποία ο ΣΥΡΙΑΖ επιδιώκει να επανακάμψει μετά τις απώλειες της 21ης Μαΐου,

Από τα Χανιά χθες ο κ. Τσίπτας διαμήνυσε πως «η Ελλάδα δεν θα γίνει Ουγγαρία του Όρμπαν, όσο κι αν θέλει να του μοιάσει ο κ. Μητσοτάκης» και τόνισε πως στις κάλπες συγκρούονται δύο εναλλακτικά κυβερνητικά σχέδια, αυτά του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., που «αντίθετα σαν τη μέρα με τη νύχτα». Κλιμακώνοντας την κριτική του στα γαλάζια παράταξη. είπε ότι «καμία από τις υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη δεν έχει κατατεθεί στις Βρυξέλλες» και πως το σχέδιο της γαλάζιας παράταξης «έχει κρυφές πτυχές».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «το σχέδιο της Ν.Δ. δεν είναι να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά να φτιάξει καθεστώς», και αναφερθείς στο ζήτημα της Θράκης υποστήριξε ότι τις τελευταίες μέρες αναδείχθηκε ότι είναι αδίστακτοι ακόμη και σε ευαίσθητα εθνικά θέματα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα απευθύνει στις 20:00 την κεντρική πολιτική ομιλία του στην πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο.

Σε συνέντευξή του νωρίτερα στον Ant1, ο κ. Ανδρουλάκης έστρεψε τα βέλη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «είναι τέτοια η αλαζονεία του, που περιφρονεί τα προβλήματα του ελληνικού λαού».

Από την Πάτρα χθες, την πατρίδα του Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Ανδρουλάκης έστειλε μήνυμα νίκης και αναγέννησης του κινήματος, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι την 25 Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο μεγάλος νικητής, ο γνήσιος προοδευτικός ισχυρός αντίπαλος απέναντι στη Ν.Δ..

«Ραντεβού» στο Σύνταγμα, όπου στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική ομιλία του γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. δίνει στο μεταξύ σήμερα το ΚΚΕ. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως «μόνο το ΚΚΕ μπορεί να είναι η ισχυρή αντιπολίτευση μέσα και έξω απ’ την Βουλή».

Εκατέρωθεν βολές μεταξύ των μικρότερων «παικτών» της πολιτικής σκηνής

Την ίδια ώρα οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των μικρότερων παικτών της πολιτικής σκηνής. Απαντώντας στις βολές της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία κατηγόρησε το ΚΚΕ για «διεκπεραιωτική αντιπολίτευση», ο κ. Κουτσούμπας θύμισε «το πώς… ‘διεκπεραίωσε’ η Ζ. Κωνσταντοπούλου ως πρόεδρος της Βουλής, την πρόταση του ΚΚΕ την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, αφήνοντάς την δηλαδή στα συρτάρια, χωρίς να τη φέρει ποτέ στην ολομέλεια της Βουλής».

Σχολίασε ότι «η αρχηγός της ‘Πλεύσης Ελευθερίας’ δεν βρέθηκε ποτέ σε κανέναν αγώνα, ούτε ενάντια στους πλειστηριασμούς, ούτε στους χώρους δουλειάς, ούτε για την Υγεία και την Παιδεία, ήταν εξαφανισμένη από παντού» και σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα μόρφωμα μιας χρήσης».

Κάλεσμα στους ψηφοφόρους να στείλουν το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, στη Βουλή απηύθυνε ο Γιάνης Βαρουφάκης, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά της Πλεύσης Ελευθερίας πρωτίστως, αλλά και κατά του ΚΚΕ.

«Το lifestyle, όταν δεν συνοδεύεται από προγραμματικό λόγο, πάντοτε στις δύσκολες περιόδους έχει το προβάδισμα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχει 1,5 εκατ. συμπολιτών μας που ετοιμάζονται να χάσουν το σπίτι τους, το μαγαζί τους ή τον αγρό τους από τα funds. Το να είσαι χαμογελαστός, είναι πάρα πολύ ωραίο. Το να μοιράζεις αγάπη, είναι ακόμη καλύτερο. Αλλά την αγάπη πρέπει να την δείξεις σε αυτούς τους συνανθρώπους μας λέγοντας τι πρέπει να γίνει» ανέφερε σε συνέντευξή του στο κανάλι του ertnews. Εξαπέλυσε παράλληλα βολές κατά του ΚΚΕ, σχολιάζοντας πως δεν έχει προτάσεις για το μέλλον, αφού όλα τα ζητήματα παραπέμπονται στο σοσιαλισμό, δια του οποίου θα λυθούν τα προβλήματα.

naftemporiki.gr