Skip to main content

Οι προγραμματικές προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη της Δημόσιας Υγείας

Κοινή συνισταμένη των προτάσεων των δύο κομμάτων αποτελεί η χρηματοδοτική ενίσχυση του ΕΣΥ αλλά και η απόρριψη των προτάσεων της ΝΔ για συγχωνεύσεις νοσοκομείων και άλλων δομών Υγείας.

Τις προτάσεις τους για τη στήριξη του ΕΣΥ φέρνουν στο προσκήνιο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής εν μέσω κρίσης στο σύστημα Δημοσίας Υγείας και αλλεπάλληλων δραματικών περιστατικών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσίασαν χθες πτυχές του προγράμματος τους αντιπαραβάλλοντάς τες με την πολιτική της ΝΔ στο χώρο της Δημόσιας Υγείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κοινή συνισταμένη των προτάσεων των δύο κομμάτων αποτελεί η χρηματοδοτική ενίσχυση του ΕΣΥ αλλά και η απόρριψη των προτάσεων της ΝΔ για συγχωνεύσεις νοσοκομείων και άλλων δομών Υγείας.

ΣΥΡΙΖΑ: Προσλήψεις, αύξηση μισθών, ενίσχυση δομών και 7% του ΑΕΠ στην υγεία

Σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του αλλά και σε χαιρετισμό που απηύθυνε στα εγκαίνια του εκλογικού περίπτερου του ΣΥΡΙΖΑ στον λόφο αξιωματικών στο Περιστέρι, ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της άμεσης αύξησης των δαπανών στο χώρο της Υγείας προειδοποιώντας για τον κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης του ΕΣΥ. «Τον Δεκέμβρη του 2019 στο ΕΣΥ υπηρετούσαν 108.000 άνθρωποι. Τον Δεκέμβριο του 2022 υπηρετούν 84.000 και περάσαμε μια πανδημία» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεσες προσλήψεις. «Το 2019 αφήσαμε 84 ασθενοφόρα, σήμερα είναι 52 στην Αττική. Επί ημερών μας στην Κω υπήρχαν 15 διασώστες και σήμερα είναι 8» συμπλήρωσε στο ίδιο πνεύμα.

Κύρια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ είναι η αύξηση των δαπανών Υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας, ώστε να προσεγγίζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο δηλαδή το 7%. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει: α) θέσπιση 2.000 ευρώ εισαγωγικού μισθού για τους γιατρούς, β) 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος τετραετίας, γ) ίδρυση 380 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε όλη τη χώρα, δ) θεσμοθέτηση δέσμης κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού σε δυσπρόσιτες / νησιωτικές περιοχές, ε) ένταξη νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και στ) αποκατάσταση του Δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ «με ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, όπως τον νόμο της ΝΔ για την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών».

ΠΑΣΟΚ: Το 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να δοθεί στη Δημόσια Υγεία

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επισήμανε χθες ότι κεντρική θέση του προγράμματος του κόμματός του είναι η άμεση ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης «για να αναγεννήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να υπάρχουν υπηρεσίες για όλους τους πολίτες και κυρίως τους πιο ευάλωτους Έλληνες». Στο ίδιο πνεύμα υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα αλλαγής προτείνει: α) αναβαθμισμένο πλαίσιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, β) Κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε όλη την Ελλάδα, γ) μισθούς στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δ) μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία και ένταξη όλων στα βαρέα και ανθυγιεινά. «Αυτό είναι ένα πακέτο προτάσεων, που κάνει το ΕΣΥ σύγχρονο και έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής, στηρίζοντας όλους τους Έλληνες πολίτες» συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε επίσης ότι η πανδημία αποδόμησε το ΕΣΥ αφού αυτό δεν στηρίχθηκε από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. «Πήγα προχθές στο νοσοκομείο ‘’Παπανικολάου’’… 3.500 χειρουργεία στις λίστες της ντροπής, 28 θέσεις υπάρχουν για μόνιμους αναισθησιολόγους κι έχουν μόλις επτά» τόνισε. «Αντί λοιπόν να πάρεις 10% του Ταμείου Ανάκαμψης, να το ρίξεις στο ΕΣΥ και να το αναγεννήσεις, έδωσες 2% συν 2% για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων» συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης στηλιτεύοντας τις κυβερνητικές επιλογές της ΝΔ στο χώρο της Δημόσιας Υγείας.