Skip to main content

Ανδρουλάκης: Η παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας κι όχι η ακυβερνησία το πιο επικίνδυνο σενάριο

INTIME NEWS

«Ο κ. Μητσοτάκης σε λίγο θα πει στον ελληνικό λαό "ψηφίστε με για να μη σας χαλάσω τις διακοπές του Αυγούστου"»

Για απαξίωση του ΕΣΥ επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ».

Με αφορμή τον θάνατο 63χρονης ασθενούς στην Κω και 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, επισήμανε πως «χθες είχαμε τραγικά γεγονότα, κι ας αφήσει ο κ. Μητσοτάκης τα ευφυολογήματα και τις πονηριές και να πει γιατί η χώρα πήρε 31 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, 20 δισεκατομμύρια επιδοτήσεις και αντί να επενδύσει στην υγεία, ζούμε τραγικές καταστάσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, «καταρρέει το ΕΣΥ. Τα τελευταία χρόνια ενώ υπήρχε το Ταμείο Ανάκαμψης και η εμπειρία της πανδημίας, το αποδόμησαν. Τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας μάς ξεπερνούσαν η Βουλγαρία και η Λιθουανία. Στον τελευταίο κατάλογο που είδα σήμερα το πρωί, περάσαμε τη Λιθουανία και είμαστε δεύτεροι πια. Δηλαδή επί Νέας Δημοκρατίας χειροτέρεψαν τα πράγματα. Έδωσαν ελάχιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης στην υγεία, άφησαν τις λίστες της ντροπής στα χειρουργεία και έκαναν τον νόμο Γκάγκα. Πήγα προχθές στο νοσοκομείο “Παπανικολάου”, 3.500 χειρουργεία στις λίστες της ντροπής, 28 θέσεις υπάρχουν για μόνιμους αναισθησιολόγους κι έχουν μόλις 7. Κι αντί λοιπόν να πάρεις 10% του Ταμείου Ανάκαμψης, να το ρίξεις στο ΕΣΥ και να το αναγεννήσεις, έδωσες 2% συν 2% για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε πως «ο κ. Μητσοτάκης, για άλλη μια φορά, μας εκπλήσσει με τα επιχειρήματά του. Σε λίγο θα πει στον ελληνικό λαό “ψηφίστε με για να μη σας χαλάσω τις διακοπές του Αυγούστου”. Τι να πω; Είναι σοβαρό επιχείρημα;» διερωτήθηκε και συνέχισε:

«Είναι ωραίο να κάνουμε έναν συναγωνισμό στρεψοδικίας. Εγώ επειδή δεν είμαι στρεψοδίκης, παίρνω κατά λέξη τι έχει πει ο κ. Μητσοτάκης. Είπε το πρωί στο Mega ότι “θα μπορούσαμε δυνητικά να συγκυβερνήσουμε”. Θέλω να σας ενημερώσω ότι στις 7 Μαΐου είχε δηλώσει ότι “με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη δεν έχω να πω τίποτα, γιατί είναι μια αντιμεταρρυθμιστική δύναμη”. Πριν τρεις μήνες είπε ότι “το ΠΑΣΟΚ είναι οι “νέοι σοσιαλΚαμμένοι””.  Με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση, διότι αποδομεί το κοινωνικό κράτος, υπηρετεί 1.000 οικογένειες φορολογικά και αναπτυξιακά, και θεσμικά έχει βλάψει τη χώρα μέσα από παρατεταμένη και εκτεταμένη διαφθορά (σκάνδαλο υποκλοπών, επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές). Είμαστε μια προοδευτική δύναμη και δεν συγκλίνουμε σε τίποτα με τη Νέα Δημοκρατία» επανέλαβε.

«Ο λαός ψήφισε. Αν είχαμε το σημερινό εκλογικό σύστημα την πρώτη Κυριακή, η Νέα Δημοκρατία δεν θα είχε 149, όπως τρομοκρατούν οι δημοσκόποι, αλλά θα έπαιρνε 172 έδρες. Άρα, ποιο είναι πιο πιθανό σενάριο; Να φτάσει το 180 και να κάνει μόνος του και με ευκολία τη συνταγματική αναθεώρηση; Ή να πάει στο 149 και να πέσει 23 έδρες; Άρα, βάσει της λαϊκής ετυμηγορίας, το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι η παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Και όχι η ακυβερνησία» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Στο δεύτερο σενάριο, ο κ. Μητσοτάκης, έχει στο κόμμα του – και τοποθέτησε σε τρία κορυφαία υπουργεία – τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Πλεύρη. Πρόσφατα, ο κ. Καρατζαφέρης εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τον κ. Μητσοτάκη και με τα χειρότερα για μένα. Βγήκε και ο Φαήλος Κρανιδιώτης – η ακροδεξιά της δεξιάς – και δήλωσε πως κλείνει το κόμμα του και στηρίζει τον κ. Μητσοτάκη. Άρα, γιατί να μη συγκυβερνήσει και με τον κ. Βελόπουλο; Στη Νέα Δημοκρατία ήταν ο κ. Βελόπουλος. Έχει επιλογές. Αν ρωτούσατε τον κ. Μητσοτάκη πριν τις πρώτες εκλογές αν θα ήθελε τη στήριξη του κ. Κρανιδιώτη, θα σας έλεγε: “Προς Θεού, εμείς είμαστε ένα φιλελεύθερο κόμμα”. Και τώρα βλέπω ο κ. Κρανιδιώτης, η ακροδεξιά, να στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία» σημείωσε.

«”Τανγκό” τοξικότητας Τσίπρα-Μητσοτάκη»

«Γιατί με τον κ. Μητσοτάκη έχουμε τεράστιες πολιτικές διαφορές; Υπηρετώ μία ευρωπαϊκή κανονικότητα, το ευρωπαϊκό μοντέλο δυτικού τύπου αναπτυξιακά, κοινωνικά και θεσμικά. Ο κ. Μητσοτάκης υπηρετεί το ευρωπαϊκό μοντέλο ανατολικού τύπου: Κοινωνικό κράτος σε αποδρομή, φορολογία υπέρ της ολιγαρχίας και ανάπτυξη που συμπιέζει τη μεσαία τάξη και δεν της δίνει αναπτυξιακή πνοή, πρωτοφανή πράγματα στους θεσμούς, υποκλοπές, επίθεση στις ανεξάρτητες αρχές, υποβάθμιση του κοινοβουλευτικού λόγου, τοξικότητα μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό αυτό το “τανγκό” της τοξικότητας Τσίπρα-Μητσοτάκη. Δώστε μου τη δύναμη να κανονικοποιήσουμε την πολιτική αντιπαράθεση με ρεαλισμό και πρόοδο» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ερωτηθείς για τον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη ότι είναι αδύνατη η ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε: «Για να καταλάβετε την αναξιοπιστία της Νέας Δημοκρατίας, μετά την τραγωδία των Τεμπών ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο: “Θα κάνουμε αναπροσαρμογή στο Ταμείο Ανάκαμψης για να δώσουμε χρήματα στα τρένα και τις υποδομές”. Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει πολύ καλά τι λέει. Μέχρι τέλος Αυγούστου μπορεί να ανακατευθύνει χρήματα για την πράσινη μετάβαση και μέχρι τέλος 2023 μπορεί να ανακατευθύνει έως 30% του Ταμείου. Η δυνατότητα ευελιξίας, που έχει προβλέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχύει μέχρι το τέλος του 2023 για το 30% των πόρων του Ταμείου» επισήμανε.

Ερωτηθείς για προγραμματικές ομοιότητες του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν μιλά για “Πρέσπες στο Αιγαίο”. Μπορεί και ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για ισχυρό κοινωνικό κράτος αλλά η διαφορά μας είναι ότι εμείς έχουμε και θέσεις. Δηλαδή στην Παιδεία μιλάμε για το Εθνικό Απολυτήριο ώστε να φύγει το κέντρο βάρους από τα φροντιστήρια και να πάει στο δημόσιο σχολείο».