Skip to main content

Εκλογές 2023: Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για φόρους και υπερκέρδη

Για κρυφούς φόρους εγκαλεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ η Ν.Δ. - Φοροεπιδρομή μέσω έμμεσων φόρων καταλογίζουν στον Μητσοτάκη, Τσίπρας και Ανδρουλάκης.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης παραμένει η άμεση και έμμεση φορολόγηση φυσικών προσώπων και εταιρειών με τη ΝΔ να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ότι έχουν «κρυφά σχέδια» για αύξηση άμεσων φόρων και εισφορών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιτίθενται στην ΝΔ για τη θέση της υπέρ της διατήρησης του ύψους του ΦΠΑ και του ΕΦΚ σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλόγισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, ότι  «αγαπούν το ίδιο τους φόρους». Επίσης ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την κοστολόγηση του προγράμματός τους λέγοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης «επικαλείται διάφορες προτάσεις, τις οποίες όμως αδυνατεί να κοστολογήσει, όπως ακριβώς και ο κ. Τσίπρας». Αντίστοιχα ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ κρυφό σχέδιο για φορολόγηση των πολιτών.  Ειδικότερα κατηγόρησε την Εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, ότι αναφέρθηκε σε επιβολή φόρων «3,5 δισ. με το καλημέρα». «Έπεσαν και έφαγαν τον Γ. Κατρούγκαλο, ο οποίος ομολόγησε αυτά που είναι αυτονόητα: όταν βλέπεις ένα πρόγραμμα που είναι 88 δισ. και δεν βγαίνει από πουθενά, από πού θα το έβγαζαν σε περίπτωση που το εφάρμοζαν; Από κρυφή φορολόγηση» συμπλήρωσε στο ίδιο πνεύμα.

Στην αντίπερα όχθη η βουλευτής και μέλος της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, καταλόγισε στην κυβέρνηση της ΝΔ ότι με τη διατήρηση του υψηλού  ΦΠΑ αύξησε πέρυσι τα έσοδα πάνω από 4 δισ. ενώ εφέτος «ήδη είναι πάνω από δισ.». «Έχει γίνει μία φοροεπιδρομή διά της έμμεσης φορολογίας από τη ΝΔ, η οποία δεν μείωσε τους συντελεστές των έμμεσων φόρων σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού» πρόσθεσε. Αντίθετα δήλωσε ότι «τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών και κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών». Πιο συγκεκριμένα υπογράμμισε την πρόβλεψη για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και ενιαίο αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους. Επίσης ανέδειξε την πρόβλεψη για «μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα». Σχετικά με ζητήματα φορολογικών εσόδων σημείωσε ότι «βασικό μέτρο είναι η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας που σωρεύτηκαν από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι και τα τέλη του 2022, τα οποία είναι 6 δισ. ευρώ.

Σκληρή κριτική στη ΝΔ για την πολιτική της στο θέμα της έμμεσης φορολογίας άσκησε και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος. «Η ΝΔ στο πρόγραμμά της το 2019 μιλούσε για την ανάγκη να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι, πριν “σκάσει” η μεγάλη κρίση ακρίβειας. Είναι ένα μέτρο το ήθελαν και εκείνοι. Όταν όμως ήρθε η ακρίβεια, αντί να το εφαρμόσουν, όπως ήταν κοινωνικά αναγκαίο, ανέχτηκαν τους υψηλούς συντελεστές επί τόσα χρόνια για να χρηματοδοτούν την πολιτική των pass και της εξάρτησης των πολιτών από το δήθεν φιλάνθρωπο κράτος» τόνισε ο κ. Μάντζος. Αναφερόμενος δε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την φορολόγηση των υπερκερδών έκανε λόγο για «μεθοδευμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης. «Εμείς έχουμε  επιλέξει να δοθεί έμφαση σε δύο κλάδους: των τραπεζών με τα υπέρμετρα κέρδη που προκύπτουν από το “άνοιγμα” του επιτοκίου καταθέσεων και του επιτοκίου δανεισμού και των εταιρειών παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν αποκομίσει ουρανοκατέβατα κέρδη λόγω της κρίσης» επισήμανε.