Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Η νέα στρατηγική με Μαραντζίδη – Τεμπονέρα  

Eurokinissi

Στόχος ο επαναπατρισμός ψηφοφόρων από το κέντρο και την Αριστερά

Την εκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων τόσο από το Κέντρο όσο και από τα Αριστερά του πολιτικού φάσματος καταδεικνύουν οι αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα αφενός για την τοποθέτηση του δικηγόρου – εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα στη θέση του  συντονιστή της νεοσύστατης Εκλογικής Επιτροπής και αφετέρου για τον ορισμό του πανεπιστημιακού Νίκου Μαραντζίδη ως επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των exit poll της 21ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη τεράστιες διαρροές τόσο προς το Κέντρο και την Κεντροδεξιά όσο και προς τα Αριστερά του πολιτικού φάσματος οι οποίες είχαν ως συνέπεια την εκλογική καθίζηση του κόμματος στο 20%. Υπό αυτό το δεδομένο στην Κουμουνδούρου έχει καταστεί σαφές ότι κάθε προοπτική ανάκαμψης στις εκλογές της 25ης Ιουνίου περνά μέσα από την αμφίπλευρη προσέλκυση ή καλύτερα τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν εκατέρωθεν του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα από τα πρώτα σαφή δείγματα της έναρξης υλοποίησης αυτού του σχεδιασμού είναι η σχεδόν ταυτόχρονη απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανάληψη δύο νευραλγικών θέσεων από πρόσωπα που εκτιμάται ότι μπορούν να απευθυνθούν προνομιακά στα αντίστοιχα ακροατήρια.

Ποιος είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας

Αφενός η προσπάθεια για την προσέγγιση των ψηφοφόρων της Αριστεράς συμβολίζεται στο πρόσωπο του Διονύση Τεμπονέρα, γιού του αείμνηστου καθηγητή μαθηματικών Νίκου Τεμπονέρα ο οποίος δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων του 1991 από τον Γιάννη Καλαμπόκα.  Ο 42χρονος Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος δεν ήταν υποψήφιος στις εκλογές της 21ης Μαΐου και ανήκει στην αριστερή τάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην εκλογική βάση του κόμματος καθώς εξελέγη στην τρίτη θέση στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής πέρυσι τον Μάιο.

Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει μεταπτυχιακό στο Εργατικό Δίκαιο και είναι υποψήφιος διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου. Έχει πλούσια αρθρογραφία στον Τύπο με αιχμές τα δικαιώματα των εργαζομένων και την προστασία των δανειοληπτών. Σε δηλώσεις του μετά την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις 21 Μαΐου τόνισε ότι βασικός στόχος των επόμενων εκλογών είναι «να διορθώσει η αριστερά εν κινήσει τις αδυναμίες της προηγούμενης περιόδου».

Το προφίλ του Ν. Μαραντζίδη

Την προσπάθεια συνομιλίας και με τη μεγάλη εκλογική δεξαμενή που αυτοτοποθετείται στην Κεντροαριστερά και το Κέντρο αναλαμβάνει από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης ως επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού της εκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μαραντζίδης ειδικεύεται στην πολιτική και εκλογική συμπεριφορά και μέχρι το 2019 ήταν επικεφαλής της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης του ΠΑΜΑΚ.

Ο ήπιων τόνων κ. Μαραντζίδης που αυτοπροσδιορίζεται ως «προοδευτικός φιλελεύθερος» στο παρελθόν έχει στοχοποιηθεί από φανατικούς οπαδούς τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ. Τα τελευταία χρόνια ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για τις επιδόσεις της στο κράτους δικαίου ενώ έχει ταχθεί υπέρ της «σοσιαλδημοκρατικοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ.