Skip to main content

Ευρωπαϊκός Τύπος: Ο θρίαμβος του Μητσοτάκη και οι νέες κάλπες

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Εκλογές μετά τις εκλογές στην Ελλάδα.

«Εκλογές μετά τις εκλογές», είναι ο τίτλος της γερμανικής Tagesschau, αναφορικά με την χθεσινή αναμέτρηση στην Ελλάδα. «Ακόμη και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν περίμενε αυτό το αποτέλεσμα. Ωστόσο, τώρα εξασφάλισε ένα αποτέλεσμα που ξεπερνά κάθε προσδοκία και επίσης το αποτέλεσμα στις τελευταίες εκλογές: 41%, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και προθέτει: Η χώρα θα οδηγηθεί πάντως σε νέες εκλογές καθώς δεν υπάρχει αυτοδυναμία.

Αναφερόμενη στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, η Tagesschau τονίζει με έμφαση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχασε 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια.

H Frankfurter Allgemeine Zeitung, σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε νέες εκλογές», αναφέρει ότι «η Κυριακή ήταν ένας θρίαμβος για τον Μητσοτάκη: πήρε  πάνω από το 40% των ψήφων για το δικό του κόμμα, ενώ μόνο οι  μισές πήγαν στον σημαντικότερο αμφισβητία του μέχρι σήμερα, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.  Το κόμμα του Τσίπρα έγινε η ισχυρότερη δύναμη σε μία μόνο εκλογική περιφέρεια, στα βορειοανατολικά της Ελλάδας, στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Κατά τα άλλα ήταν η ίδια εικόνα παντού στη χώρα – από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αθήνα, από την Κέρκυρα μέχρι την Κρήτη μέχρι τη Ρόδο και τη Λέσβο: Σαφής πλειοψηφία για τη Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της…Το συντηρητικό κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές με σαφή διαφορά».

Διαβάστε ακόμα:

«Ο Τσίπρας τιμωρήθηκε, ο Μητσοτάκης πανηγυρίζει»: Πώς «διαβάζει» ο γερμανόφωνος Τύπος το εκλογικό αποτέλεσμα

«Επειδή ο πρωθυπουργός αποκλείει έναν συνασπισμό, θα διεξαχθούν νέες εκλογές στα τέλη Ιουνίου»,γράφει η FAZ και τονίζει: «Οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης ​​Μαΐου ήταν σωστές και λάθος: Προέβλεψαν μεν τη νίκη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του συντηρητικού κόμματός του Νέα Δημοκρατία. Έτσι έγινε. Αυτό που δεν κατάφεραν όμως να προβλέψουν οι δημοσκοπήσεις ήταν η έκταση αυτής της νίκης.

Το γερμανικό δίκτυο n-tv σημειώνει ότι «οι συντηρητικοί του πρωθυπουργού Μητσοτάκη παραμένουν μακράν το ισχυρότερο κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Παρά τη συντριπτική νίκη του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος στις βουλευτικές εκλογές, η Ελλάδα πρόκειται να διεξαγάγει νέες εκλογές, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ξεκάθαρη εντολή από τους ψηφοφόρους»

Ο Γαλλικός Τύπος

Η γαλλική Le Monde τονίζει ότι «η συντηρητική Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι  ξεκάθαρα το ισχυρότερο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, αποσπώντας το 41%  ψήφων. Δεν απέσπασε πάντως απόλυτη πλειοψηφία και οι Ελληνες θα ξαναψηφίσουν σε λίγες εβδομάδες.

Η Le Figaro σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Νίκη του συντηρητικού κόμματος, αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία» σημειώνει ότι «οι Έλληνες ψήφισαν ξεκάθαρα υπέρ της σταθερότητας. Το σταθερό οικονομικό ιστορικό της συντηρητικής κυβέρνησης φαίνεται να έχει κερδίσει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων. Πρέπει να ειπωθεί ότι η ανεργία μειώνεται συνεχώς, κυρίως λόγω της έκρηξης στον τουριστικό τομέα, η ανάπτυξη έφτασε το 6% πέρυσι, αρκετή για να δούμε τους επενδυτές να επιστρέφουν»

«Πάνω από όλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάστηκε ως ανάχωμα απέναντι σε κάθε οικονομική ή γεωπολιτική αβεβαιότητα. Για να αντιμετωπίσει τον Τούρκο γείτονα που συνεχίζει να αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας στέλνοντας αεροπλάνα και πλοία κοντά στα νησιά της, οι ψηφοφόροι «επέλεξαν ένα έμπειρο χέρι να κρατήσει το τιμόνι», όπως πιστεύει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης .Εχοντας επίγνωση των έντονων κοινωνικών ανισοτήτων, των καταστροφών του πληθωρισμού για τα λιγότερο εύπορα νοικοκυριά και των χαμηλών μισθών, υποσχέθηκε να ακολουθήσει τον δρόμο της προόδου, να αυξήσει τις αποδοχές και να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας», σημειώνει η Le Figaro.

Ιταλικός Τύπος-«Νίκη με κάτω τα χέρια»

«Ελλάδα, θρίαμβος για την κεντροδεξιά. Αλλά αυτό δεν αρκεί: επιστροφή στις κάλπες τον Ιούνιο», γράφει η ιταλική

La Repubblica σε ανταπόκριση από την Αθήνα. «Η ΝΔ- Κέρδισε  με τα χέρια κάτω, αλλά για να κυβερνήσει θα πρέπει να περιμένει τις επόμενες  εκλογές», γράφει η ιταλική εφημερίδα και προσθέτει: « Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκέντρωσε το συντριπτικό 41% των ψήφων, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τον  αντίπαλό του Αλέξη Τσίπρα, επικεφαλής του αριστερού Σύριζα, ο οποίος πήρε το 20%. Καλό ήταν και το αποτέλεσμα του Πασόκ που ανέβηκε στο 11%.»

Η la Stampa, τέλος γράφει: Εκλογές στην Ελλάδα, νίκη ρεκόρ της δεξιάς. Το κόμμα του πρωθυπουργού Μητσοτάκη επιτυγχάνει ποσοστά ρεκόρ και διπλασίασε τα ποσοστά του, σε σχέση με την  αριστερά του Τσίπρα: Όμως δεν  απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία και στοχεύει σε νέα εκλογική αναμέτρηση  στις 25 Ιουνίου.

BBC για εκλογές: Μεγάλη νίκη Μητσοτάκη, που όμως θέλει την πλειοψηφία

Στη μεγάλη νίκη της Ν.Δ. έναντι των αντιπάλων της στις βουλευτικές εκλογές 2023 αναφέρεται το BBC. Το βρετανικό δίκτυο σημειώνει ότι ο νικητής των εκλογών, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρέτισε την επικράτηση του κόμματός του ως «πολιτικό σεισμό».

Όπως παρατηρεί το BBC, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει σχεδόν το 41% των ψήφων και 146 έδρες, πέντε λιγότερες από όσες χρειάζονται για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το βρετανικό δίκτυο σημειώνει ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε πως το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι Έλληνες έδωσαν στο κόμμα του εντολή για νέα τετραετή θητεία και για κυβέρνηση πλειοψηφίας, χωρίς τη συμμετοχή άλλων κομμάτων. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ερμηνεύονται ως ένδειξη ότι δεν θα ήθελε να μοιραστεί την εξουσία με άλλο κόμμα, με τη χώρα να οδηγείται σε δεύτερες εκλογές στα τέλη Ιουνίου, επισημαίνει το BBC.

Στέκεται επίσης στα συγχαρητήρια που έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικά αρνητικό το αποτέλεσμα των εκλογών. Όπως αναφέρει το BBC, το αποτέλεσμα είναι μια τεράστια υποχώρηση για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία το 2015 με ρητορική κατά της λιτότητας των διεθνών προγραμμάτων διάσωσης, ωστόσο τελικά συμφώνησε με τις απαιτήσεις των πιστωτών.

Το BBC αναφέρει ότι οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις είχαν υποτιμήσει τη διαφορά μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, με όλες τις εκλογικές περιφέρειες πλην μίας να καταλήγουν τελικά στο κυβερνών κόμμα. Περιγράφει επίσης τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών που θα ακολουθήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το βρετανικό δίκτυο σημειώνει εξάλλου ότι, αν ο κ. Μητσοτάκης επιθυμούσε μια κυβέρνηση συνεργασίας, τότε το ΠΑΣΟΚ θα ήταν ένας πιθανός εταίρος, ως ένας από τους μεγάλους νικητές των εκλογών με ποσοστό 11,5%. Ωστόσο, όπως αναφέρει, ο σχηματισμός κυβέρνησης και σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν δύσκολος, καθώς ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε στο στόχαστρο των υποκλοπών πέρσι.

Το BBC στέκεται και στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών με 57 νεκρούς, σημειώνοντας ότι επισκίασε την προεκλογική εκστρατεία, ωστόσο δεν έπαιξε προφανή ρόλο στο αποτέλεσμα. Πέρα από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ αύξησε επίσης τα ποσοστά του, σημειώνει το BBC, καταλήγοντας πως το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, ΜέΡΑ25, δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή.

Bloomberg: Πώς σχολιάζει το αποτέλεσμα της ελληνικής κάλπης

Στην «καθαρή» νίκη της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg, σημειώνοντας ότι οι ψηφοφόροι επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στον οικονομικό μετασχηματισμό της Ελλάδας, αν και οι εκλογές επισκιάστηκαν από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Το πρακτορείο αναφέρεται στα εκλογικά αποτελέσματα, στην απλή αναλογική, την περίοδο που θα ακολουθήσει πριν από τις δεύτερες κάλπες, και κυρίως τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, η οποία εκτιμάει πως είναι ο βασικός μοχλός που κινητοποποίησε τη μεγάλη νίκη της ΝΔ. Η νίκη της ΝΔ, όπως σημειώνει, είναι η μεγαλύτερη από το 1974, έχοντας ενισχύσει το ποσοστό της ελαφρά από τις τελευταίες εκλογές του 2019. Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισε σε όλες εκτός από μία από τις 59 εκλογικές περιφέρειες, σημειώνει.

«Τα αποτελέσματα ήταν πολύ πέρα ​​από τις προσδοκίες της αγοράς με τη Νέα Δημοκρατία να είναι ο ξεκάθαρος νικητής», σχολιάζει στο Bloomberg ο Αλεβίζος Αλεβιζάκος, γενικός διευθυντής του τομέα κεφαλαιαγορών του ομίλου παροχής επενδυτικών υπηρεσιών Axia Ventures. «Αν και είναι απίθανο να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά από αυτές τις εκλογές, οι επόμενες δύο ημέρες δεν θα είναι τόσο ασταθείς όσο αναμενόταν προηγουμένως».

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών