Skip to main content

Εκλογές 2023: Το διακύβευμα της κάλπης και η επόμενη μέρα

ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ / EUROKINISSI

Τα κομματικά επιτελεία αναμένουν πια τα αποτελέσματα των εκλογών. Η κρισιμότητα της αναμέτρησης και πώς βλέπουν την επόμενη μέρα.

Το διακύβευμα της κάλπης έχει τεθεί καθαρά από τους πολιτικούς αρχηγούς και πλέον τα κομματικά επιτελεία αναμένουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

Η Νέα Δημοκρατία θέλει καθαρή νίκη στις κάλπες της απλής αναλογικής και εστιάζει στην αυτοδυναμία σε μια δεύτερη αναμέτρηση. Την ίδια στιγμή την ανάγκη να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τις θέσεις τους για την επόμενη μέρα έχουν ξεδιπλώσει επίσης τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, τονίζοντας την κρισιμότητα της επικείμενης αναμέτρησης.

Την ανάγκη να υπάρχει σταθερή κυβέρνηση υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που σε όλη την προεκλογική περίοδο σημειώνει πως χρειάζεται καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα επισημαίνει πως «το τελευταίο το οποίο χρειάζεται σήμερα η χώρα σε αυτό το περίπλοκο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον είναι μια ασταθή κυβέρνηση».

Αυτό που υπογραμμίζεται από τη «γαλάζια» πλευρά είναι πως χρειάζεται το καλύτερο δυνατό ποσοστό για να σταλεί σαφές μήνυμα πως η Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές θα αναλάβει και πάλι το βάρος της διακυβέρνησης του τόπου. Αλλά και για να κλείσουν «μαθηματικά» -όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλα τα πιθανά ή απίθανα σενάρια τα οποία μπορεί να υπάρχουν για κυβερνήσεις μειοψηφίας, κυβερνήσεις ανοχής, κυβερνήσεις ειδικού σκοπού.

Την ίδια στιγμή, από το κυβερνών κόμμα τονίζουν πως στις κάλπες της απλής αναλογικής δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο και θέτουν το δίλημμα αν η χώρα θα πάει μπροστά ή πίσω. Αυτό δε που επισημαίνεται είναι πως δεν υπάρχει αξιόπιστη πρόταση από την αντιπολίτευση και γίνεται χαρακτηριστικά λόγος για μια «Βαβέλ» που αποκαλύπτεται.

Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σφοδρά πυρά εξαπολύονται από την πλευρά της κυβέρνησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ για κρυφή ατζέντα υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης, με αφορμή τις δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου.

Αυτό που επισημαίνεται από τη Νέα Δημοκρατία είναι πως ο κ. Κατρούγκαλος απλά αποκάλυψε, εν τη ρύμη του λόγου του, αυτό το οποίο πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν. Στο θέμα των δηλώσεων Γ. Κατρούγκαλου αναφέρθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, λέγοντας πως «κατά την άποψή μου οι απόψεις Κατρούγκαλου δεν είναι μειοψηφικές. Απηχούν πολλούς ανθρώπους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, και στο παρελθόν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είχαν υπονοήσει ότι πίσω από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται μια νέα φοροεπιδρομή».

Την ίδια στιγμή, από την κυβέρνηση «κοιτάνε» ιδιαιτέρως προς τη μεσαία τάξη και ασκούν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και για δηλώσεις άλλων στελεχών του (όπως η Θ. Φωτίου). Παράλληλα από τη Νέα Δημοκρατία δίνεται βάρος σε μια ατζέντα οικονομίας για την επόμενη μέρα και μεταξύ άλλων εστιάζουν στην αύξηση των μισθών και των συντάξεων, σε στοχευμένες μειώσεις φόρων και εισφορών, αλλά και σε μια σειρά μέτρων στήριξης που τρέχουν (όπως το Καλάθι του Νοικοκυριού και το Market Pass).

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός σημείωσε χθες πως δεν είναι αυτή τη στιγμή στον προγραμματισμό περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο τόνισε πως «θα εξέταζα, κάποιες ειδικές παρεμβάσεις» και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε μικρά νησιά, μικρά χωριά και σε μεγαλύτερη στήριξη σε μικρές κοινωνίες.

Παράλληλα χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως είναι το μόνο κόμμα «που έκλεισε το μάτι στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής» και υπενθύμισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψήφισε την τροπολογία στη Βουλή και στη συνέχεια δεν έστειλε υπόμνημα. Προσέθεσε δε πως αναρωτιέται πώς θα αισθάνονται, σήμερα, όλοι αυτοί που έβλεπαν στον ΣΥΡΙΖΑ ένα ανάχωμα απέναντι στην πιο αποκρουστική μορφή του νεοναζισμού.

ΣΥΡΙΖΑ: Ενίσχυση της μεσαίας τάξης

Ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε την προεκλογική εκστρατεία του με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, με κεντρικό μήνυμα την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, ενώ παράλληλα άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για τις επίμαχες αναφορές του κατά των δανειοληπτών.

«Τώρα καταλάβαμε γιατί επιμένει τόσο πολύ ότι δήθεν εμείς έχουμε κρυφή ατζέντα στο πρόγραμμά μας, γιατί θέλει με τον αντιπερισπασμό αυτό να κοιτάζουν οι πολίτες αλλού την ώρα που αυτός θα ετοιμάζεται να τους πάρει τα σπίτια» κατήγγειλε. «Ο εφιάλτης τελειώνει, η αλλαγή ξημερώνει» είπε αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της Κυριακής και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι υποσχέθηκε καλύτερες δουλειές και φροντίδα για τη μεσαία τάξη και «την κατάντησε να ζει με κουπόνια».

Στο ίδιο πλαίσιο η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό εκπρόσωπο των funds. «Έτσι θα πάμε στις κάλπες; Με έναν πρωθυπουργό που λέει ότι θα “τσακίσει” τους δανειολήπτες;» διερωτήθηκε. Σε σειρά συνεντεύξεων που παραχώρησε χθες, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην αποχώρηση του κ. Κατρούγκαλου από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ο Κατρούγκαλος που έκανε ένα λάθος είναι εκτός, ο Καραμανλής των Τεμπών είναι εντός».

«Θα δώσουμε ανάσα στον κόσμο και στη μεσαία τάξη» συμπλήρωσε και διαβεβαίωσε ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρχει καμία αύξηση εισφορών» και ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους. Χαρακτήρισε δε «λαθροθηρία», «unfair» και «fake news» τους ισχυρισμούς της Ν.Δ. ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει αυξήσεις εισφορών. Κληθείς να σχολιάσει τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η «σύγκρουση της Αριστεράς με τον φασισμό είναι βαθιά ιδεολογική», αλλά -όπως είπε- «αυτό δεν θα μας κάνει να είμαστε ανόητοι και να θεωρούμε ότι οι άνθρωποι κάποια στιγμή παρασύρθηκαν και πήγανε, ψηφίσανε ένα κόμμα φασιστικό, ότι θα τους βάλουμε απέναντι και θα τους πούμε φασίστες».

Ερωτηθείς για τους υπαίτιους του σκανδάλου των υποκλοπών ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «δεν βάζει φυλακή ο πολιτικός τους πολιτικούς», αλλά συμπλήρωσε ότι δεν θα επιτρέψει τη συγκάλυψή του και τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης προανακριτικής. «Δεν μπορεί να είμαστε μια σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα και να έχει γίνει ένα τέτοιο σκάνδαλο και να μη λογοδοτήσει κανείς στη Δικαιοσύνη» ανέφερε. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της απόδοσης ευθυνών και για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.

ΠΑΣΟΚ: Ανάχωμα στη θεσμική παρακμή

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ολοκλήρωσε την προεκλογική εκστρατεία του με ομιλία του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου είναι υποψήφιος (μαζί με την Α’ Θεσσαλονίκης και τον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών). Σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι την Κυριακή «πρέπει να υπάρχει ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, ανάχωμα στη θεσμική παρακμή, την κοινωνική διχόνοια, την οικονομική καταστροφή».

Επίσης υπερασπίστηκε τη θέση του κατά της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής σε κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν λέω ότι θα διορίσω τον πρωθυπουργό. Προφανέστατα, σε συμμαχικές κυβερνήσεις γίνονται συζητήσεις για πρόσωπα κοινής αποδοχής, που έχουν να κάνουν με το πού θέλουμε να πάμε τη χώρα» είπε.

«Ισχυρό δημόσιο ΕΣΥ, με υπηρεσίες φθηνές και αξιόπιστες για τον πολίτη μπορεί, για παράδειγμα, να το κάνει ο κ. Πλεύρης;» διερωτήθηκε στο ίδιο πνεύμα. Ταυτόχρονα καταλόγισε σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν επιθυμούν πραγματικά τη συνεργασία.

«Ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας θέλουν συνεργασία. Θέλουν να αφαιμάξουν τα υπόλοιπα κόμματα. Θέλω συνεργασία με αξιοπρέπεια και προοπτική για τον ελληνικό λαό, όχι με μοίρασμα καρεκλών» είπε.

«Ψήφος ασυμβίβαστη»

Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε χθες το βράδυ σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πλατεία Κοραή στον Πειραιά. Σε συνέντευξή του, ο κ. Κουτσούμπας απευθύνθηκε στους αναποφάσιστους καλώντας τους να ψηφίσουν ΚΚΕ. Επίσης, ανέφερε ότι όλος ο λαός ξέρει ότι το ΚΚΕ είναι η πιο αξιόπιστη δύναμη και πως η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος ασυμβίβαστη με την υποταγή και τον αντιλαϊκό μονόδρομο που ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις. Παράλληλα, το ΚΚΕ καταλόγισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι «απευθύνεται σε “παραπλανημένους” για να καλύψει το “ψάρεμα” ψήφων στα βρόμικα νερά του φασισμού».

«”Όχι” στην αποχή»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, απηύθυνε κάλεσμα στους ψηφοφόρους μικρότερων κομμάτων του δεξιού φάσματος, τα οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν έχουν πιθανότητες εισόδου στη Βουλή. «Κάθε ψήφος σε μικρό κόμμα εκτός Βουλής είναι ψήφος στην προδοσία της Μακεδονίας, στην προδοσία των Ελλήνων» τόνισε ο κ. Βελόπουλος. Επίσης υποστήριξε ότι η αποχή είναι επιλογή που συμφέρει τη Ν.Δ. «Καλούμε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές. Η αποχή είναι ψήφος στη Ν.Δ. Καλούμε επίσης τους πατριώτες Έλληνες να ψηφίσουν Ελληνική Λύση», τόνισε ο κ. Βελόπουλος.

«Να αναπνεύσει ο λαός»

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης πραγματοποίησε την τελευταία προεκλογική ομιλία του χθες στην Αθήνα στην Πλατεία Κοτζιά. Σε χθεσινή συνέντευξή του, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «μόνο με ρήξη θα επιστρέψει η εξουσία στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, για να μπορέσει ο λαός μας να αναπνεύσει». «Όλα δείχνουν ότι το πέμπτο μνημόνιο βρίσκεται επί θύραις, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, εφόσον αυτή αποτελείται από ένα ή περισσότερα μνημονιακά κόμματα» συμπλήρωσε γραμματέας του ΜέΡΑ 25.