Skip to main content

Politico: Στις κάλπες οι Έλληνες εν μέσω οργής για Τέμπη και υποσχέσεων για φράχτες που θα πληρώσει η Ευρώπη

(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Τι δείχνει το polls of polls του Politico

Το μεταναστευτικό και τις υποσχέσεις για επέκταση του φράχτη στον Έβρο ξεχωρίζει στην προεκλογική εκστρατεία δύο 24ωρα πριν από τις κάλπες το Politico, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ποντάρουν στη σκλήρυνση της στάσης τους.

Μητσοτάκης όπως Τραμπ;

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να επιμηκύνει τον φράχτη για να καλύψει σχεδόν όλο το μήκος των 192 χιλιομέτρων των συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία έως το 2026. Θέλει επίσης η ΕΕ να παράσχει τη χρηματοδότηση, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα μόνη της δεν πρέπει να αναλάβει το κόστος της προστασίας των περισσότερων του μπλοκ προβληματικό σύνορο. Και αν η υπόσχεση να χτίσει ένα τείχος και να κάνει κάποιον άλλο να το πληρώσει ακούγεται γνώριμη, ο Μητσοτάκης απορρίπτει τη σύγκριση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κέρδισε την προεδρία των ΗΠΑ το 2016 με ένα σύνθημα να κάνει κάτι πολύ παρόμοιο στα σύνορα με το Μεξικό» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Δεν έχω πυκνά ξανθά μαλλιά, οπότε νομίζω ότι η σύγκριση δεν είναι ιδιαίτερα σχετική», είπε χαριτολογώντας ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα στη γερμανική εφημερίδα Bild.

To poll of polls

Όπως επισημαίνει το Politico oι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή, 21 Μαΐου, σε μια εκλογή που χαρακτηρίζεται από την οργή της κοινής γνώμης για την τραγωδία στα Τέμπη, αλλά και από μια απρόβλεπτη νέα ομάδα νεαρών ψηφοφόρων. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις με περίπου 36% , αλλά είναι πιθανό να μην έχει πλειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος με ποσοστό 29%, σύμφωνα με το Poll of Polls του Politico.

To Politico θυμίζει πως ο κ. Μητσοτάκης έχει καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να λάβει ξεκάθαρη θέση για την επέκταση του φράχτη. «Θα γκρεμίσει τον φράχτη επιστρέφοντας στη λογική των ανοιχτών συνόρων; Δεν υπάρχει χώρος για μισές αλήθειες εδώ», είπε κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στον Έβρο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει πει ότι το υπάρχον τμήμα του φράχτη ήταν ήδη στη θέση του όταν έγινε πρωθυπουργός το 2015 και δεν το γκρέμισε επί τέσσερα χρόνια στην εξουσία. Αλλά η επέκτασή του δεν είναι μια μαγική λύση. «Το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα είναι πολύ πιο περίπλοκο και αν μπορούσε να λυθεί με φράχτες, η Ελλάδα και η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα το είχαν αντιμετωπίσει. Ο Τραμπ έλεγε το ίδιο για το Μεξικό, ο φράχτης θα μας σώσει. Δεν μπορείς να σωθείς με φράχτες», είπε πρόσφατα.

Το ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό περίπου 10%, υποστηρίζει την επέκταση του φράχτη. «Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την κατασκευή του φράχτη, γιατί για εμάς και ο Έβρος και η θάλασσα έχουν σύνορα και πρέπει να φυλάσσονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος Δημήτρης Μάντζος.

Τα pushbacks

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης της Ευρώπης από το 2015, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από τη Συρία και αλλού άρχισαν να εισέρχονται στην ΕΕ για να ζητήσουν άσυλο. Πολλοί πέρασαν από την Τουρκία, είτε περνώντας τα χερσαία σύνορα στην Ελλάδα είτε επιλέγοντας το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα στο Αιγαίο.

«Ένα αρχικό κύμα κοινής συμπάθειας και μια πολιτική ανοιχτών θυρών από πολλές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, αντικαταστάθηκε σύντομα από μια πιο σκληρή γραμμή, καθώς η δυσκολία ελέγχου του καθεστώτος ασύλου και της ένταξης των μεταναστών στην ευρωπαϊκή κοινωνία έγινε σαφής. Η ΕΕ άρχισε να λαμβάνει μέτρα για τον έλεγχο των συνόρων της, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής συμφωνίας με την Τουρκία το 2016. Αλλά η Τουρκία αποδείχθηκε αναξιόπιστος εταίρος — και μπορεί κάλλιστα να συνεχίσει να είναι, εάν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικρατήσει του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών αυτού του μήνα» αναφέρει το Politico και συνεχίζει: «Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση για παράνομες «απωθήσεις» (pushbacks) και για απέλαση μεταναστών χωρίς δίκαιη διαδικασία. Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται αυτές τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι οι ανεξάρτητες έρευνες από τις ελληνικές αρχές δεν έχουν βρει καμία απόδειξη».

Ποιος θα πληρώσει;

Το ερώτημα για το εάν η ΕΕ πρέπει να πληρώσει για τους φράχτες των συνόρων των χωρών μελών είναι αμφιλεγόμενο. Ενώ η μεταναστευτική κρίση έχει σταθεροποιηθεί από το 2015, παραμένει ένα ζωντανό ζήτημα — και αυτό είναι απίθανο να αλλάξει δεδομένης της πραγματικότητας της κλιματικής αλλαγής, των πολέμων και της πείνας στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Οι ηγέτες της ΕΕ τον Φεβρουάριο υποσχέθηκαν «σημαντικά» κεφάλαια για να ενισχύσουν τις κάμερες και το προσωπικό στα σύνορα, αλλά απέτυχαν να χρηματοδοτήσουν άμεσα την ανέγερση τειχών. Μια παρόμοια πρόταση ψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο. Η δυνατότητα δημιουργίας τειχών με χρηματοδότηση από την ΕΕ, κάποτε αδιανόητη, έχει εισέλθει στη σφαίρα του δυνατού.