Skip to main content

Η εμφάνιση του κόμματος «ΝΙΚΗ» στις δημοσκοπήσεις και τα σενάρια

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η δημοσκοπική άνοδος των κομμάτων «ΝΙΚΗ» και ΕΑΝ…» συνδέεται προφανώς με την απαγόρευση καθόδου στις εκλογές του κόμματος «Έλληνες» και του κόμματος «Πατριωτική Ένωση».

Στα αποτελέσματα μια ακόμη δημοσκόπησης παρουσιάστηκε χθες το, μέχρι πρότινος άγνωστο, κόμμα «ΝΙΚΗ» όπου φαίνεται να κατευθύνεται μερίδιο από τις «ορφανές» ψήφους των συνδυασμών στους οποίους ο Άρειος Πάγος απαγόρευσε τη συμμετοχή στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Σε χθεσινή δημοσκόπηση της η εταιρεία Pulse εκτίμησε τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις 6,5 μονάδες με την πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων) στη ΝΔ στο 32,5%, στον ΣΥΡΙΖΑ σε 26%, το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής σε 9%, το ΚΚΕ σε 6%, την Ελληνική Λύση σε 3% και το ΜέΡΑ25 στο 4%. Η ίδια εταιρεία προέβλεψε ότι εκτός Βουλής, με τα σημερινά δεδομένα, μένει η Πλεύση Ελευθερίας (Ζωή Κωνσταντοπούλου), η Εθνική Δημιουργία (Θ. Τζήμερος – Φ. Κρανιδιώτης), η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και το κόμμα «ΝΙΚΗ», με την πρόθεση ψήφου στις τέσσερις αυτές παρατάξεις να υπολογίζεται σε 1 εκατοστιαία μονάδα.

Πάντως το κόμμα «ΝΙΚΗ» δεν έγινε γνωστό από τη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse αλλά από άλλη πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Metron Analysis. Βάσει των εκτιμήσεων της συγκεκριμένης εταιρείας η εκλογική δύναμη του κόμματος «ΝΙΚΗ» υπολογίζεται στο 1% ενώ κάτω από το κατώφλι της εισόδου στη Βουλή βρίσκεται και η Πλεύση Ελευθερίας με 1,5%.

Ωστόσο, έρευνες άλλων εταιρειών δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν μετά την απαγορευτική απόφαση του Αρείου Πάγου δεν παρουσιάζουν το κόμμα ΝΙΚΗ στα αποτελέσματα αλλά το «ΕΑΝ…» του πρώην συνεργάτη του Κασιδιάρη, Τάσου Κανελλόπουλου. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εταιρεία ALCO η πρόθεση ψήφου προς το ΕΑΝ… εκτιμάται στο 1% ενώ κάτω από το όριο του 3% κινείται η Πλεύση Ελευθερίας με 1,3% και η Εθνική Δημιουργία με 1%. Το κόμμα «ΝΙΚΗ» δεν παρουσιάζεται στις μετρήσεις ούτε της εταιρείας GPO η οποία αντίθετα εκτιμά τη δύναμη του «ΕΑΝ..» στο 1,9% και της Εθνικής Δημιουργίας στο 1,5%.

Η δημοσκοπική άνοδος των κομμάτων «ΝΙΚΗ» και ΕΑΝ…» συνδέεται προφανώς με την απαγόρευση καθόδου στις εκλογές αφενός του κόμματος «Έλληνες» του Κασιδιάρη και αφετέρου του κόμματος «Πατριωτική Ένωση» του επιχειρηματία Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Και αυτό γιατί αμφότερα δεν τα έπιαναν τα «ραντάρ» των εταιρειών δημοσκοπήσεων πριν γίνουν γνωστές οι απαγορευτικές αποφάσεις του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου.

ΝΙΚΗ: Δεν είμαστε πολιτικό δεκανίκι της ΝΔ

Ιδρυτής και πρόεδρος του κόμματος «ΝΙΚΗ» είναι ο δάσκαλος και θεολόγος Δημήτρης Νάτσιος. Το κόμμα αυτοπροσδιορίζεται ως «πατριωτικό» και «χριστιανικό» αλλά «όχι με την έννοια της θρησκοληψίας». Παράλληλα, σημειώνει ότι «δεν αποτελεί πολιτικό δεκανίκι της ΝΔ» και διαβεβαιώνει ότι μετά τις εκλογές δεν σκοπεύει να συνεργαστεί με αυτή ή με κάποιο άλλο κόμμα που έχει αναλάβει εξουσία.