Skip to main content

Άρειος Πάγος: Αποκλείστηκε το κόμμα Κασιδιάρη από τις εκλογές

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Με σχεδόν ομόφωνη απόφαση 9-1

Μπλόκο έβαλε ο Άρειος πάγος σε 14 κόμματα που είχαν δηλώσει συμμετοχή για να κατέβουν στις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαΐου.

Εκτός εκλογικής διαδικασίας τέθηκε το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη από την Ολομέλεια του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου κατά πλειοψηφία 9-1, με μειοψηφία του αρεοπαγίτη Φώτη Μουζάκη. Οι 9 Αρεοπαγίτες έκριναν ότι δεν πρέπει να κατέβει στις εκλογές, διότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις.

Αντιθέτως, το κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου θα κατέβει στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Εκλογές 2023: Ποια κόμματα κατέρχονται και ποια κόπηκαν

Στην εν λόγω απόφαση αναφέρθηκε, μέσω της δικηγόρου του, με δήλωσή του ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης, λέγοντας: «Απόψε καταλύθηκε οριστικά το δημοκρατικό πολίτευμα και μισό εκατομμύριο Έλληνες στερούνται το ύψιστο δικαίωμα να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους. Το Εθνικό κόμμα ΈΛΛΗΝΕΣ στοχοποιήθηκε παράνομα γιατί είναι το πιο έντιμο και καθαρό κόμμα της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Αναμέναμε αυτή την πρωτοφανή εκτροπή και είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα. Αύριο το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι επίσημες ανακοινώσεις μου».

Η συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη Βάσω Πανταζή, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι ο εντολέας της δεν θα στηρίξει κάποιον άλλο πολιτικό σχηματισμό και ότι αύριο θα γνωστοποιηθούν οι νομικές ενέργειες στις οποίες θα προβούν από το κόμμα Έλληνες.

Σύμφωνα με την απόφαση των 10 αρεοπαγιτών του Α1 πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου στις εκλογές δε θα συμμετέχουν οι «Έλληνες» του Δημήτρη Μιχάκη, καθώς δεν είχαν συγκεντρώσει τις 200 υπογραφές που απαιτούνταν για τη συμμετοχή, αλλά και το «ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ» του Νίκου Νικολόπουλου που δεν κατάφερε να υποβάλλει τα ψηφοδέλτια του κόμματος του εντός προθεσμίας.

Ειδικότερα, εκτός εκλογών μένουν οι εξής συνδυασμοί:

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» -ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ, ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ, ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ), ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.), Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ, Πατριωτική Ένωση Πρόδρομος – Εμφιετζόγλου, Πατρίδα – Αφροδίτη Λατινοπουλου, Πράσινο και Μωβ, Μαζί.

Ποια κόμματα θα συμμετέχουν στις εκλογές

Τα κόμματα που θα συμμετέχουν είναι τα εξής:

1) ΣΥΡΙΖΑ

2) ΚΚΕ (μ-λ)

3) ΟΚΔΕ

4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ

5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

6) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

7)  ΚΙΝΗΜΑ 21

8)  ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ

9) ΝΙΚΗ

10) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

11) ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

12) ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ

13) ΟΑΚΚΕ

14) Μ-Λ ΚΚΕ

15) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

17) ΤΟΛΜΑ

18) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

19) ΝΕΑ ΔΟΜΗ

20) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ

21) ΚΟΤΕΣ

22) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

23) SOCIAL

24)  ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

25) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

26) ΕΑΝ

27) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων

1)  ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

2)  ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

3)  ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

4)  ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

5)  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

6)  ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

7)  ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

8)  ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

Μεμονωμένοι υποψήφιοι

1) ΣΤΕΦΑΝΟΣ  ΠΡΟΪΤΣΗΣ