Skip to main content

Υποψήφιοι σε Καραμανλικές περιφέρειες Μητσοτάκης και Τσίπρας

Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων έχουν το δικαίωμα να θέτουν υποψηφιότητα μέχρι και σε τρεις εκλογικές περιφέρειες.

Σε δύο Καραμανλικές περιφέρειες της χώρας, την Α’ Θεσσαλονίκης όπου εκλεγόταν επί δεκαετίες ο Κώστας Καραμανλής και τον Νομό Σερρών, γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, θα είναι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Ως γνωστόν, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων έχουν το δικαίωμα να θέτουν υποψηφιότητα μέχρι και σε τρεις εκλογικές περιφέρειες. Μάλιστα  εκλέγονται χωρίς σταυρό (αρκεί το κόμμα τους να αναδείξει εκεί βουλευτή) καθώς θεωρείται ότι λαμβάνουν ως σταυρούς προτίμησης το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων του ψηφοδελτίου όπου περιλαμβάνονται.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να είναι υποψήφιος στις 21 Μαΐου στην Α’ Θεσσαλονίκης κάτι που συνδέεται προφανώς με το γεγονός ότι -για πρώτη φορά μετά το 1989- δεν θα είναι υποψήφιος εκεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ο οποίος ολοκλήρωσε τον κοινοβουλευτικό κύκλο του. Στην επιλογή φαίνεται να έπαιξε ρόλο και το ότι στις προηγούμενες εκλογές η ΝΔ είχε αυξήσει το ποσοστό της στην Α’ Θεσσαλονίκης κατά 10 μονάδες σε σύγκριση με το 2015 και υπάρχουν φόβοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι η απουσία του ηχηρού ονόματος του Κώστα Καραμανλή θα μειώσει τις πιθανότητες να επιτευχθεί πάλι ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Γαλάζιες ανησυχίες για την εν λόγω περιφέρεια προκαλούν όμως και οι ογκώδεις κινητοποιήσεις με συνθήματα κατά της «ιδιωτικοποίησης του νερού» που πραγματοποιήθηκαν μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι επίσης υποψήφιος στη Δυτική Αττική (όπως και στις εκλογές του 2019) καθώς και στον Έβρο. Σημειώνεται ότι στη Δυτική Αττική η ΝΔ είχε έρθει στη δεύτερη θέση στις εκλογές του 2019 (με 34,3% έναντι 36,24% του ΣΥΡΙΖΑ) και είναι προφανής η διάθεση του πρωθυπουργού να ενισχύσει αυτό το ψηφοδέλτιο. Παράλληλα, η υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη στον Νομό Έβρου συμβολίζει την προσπάθεια της ΝΔ να βάλει στην προεκλογική ατζέντα το θέμα του φράχτη του Έβρου καθώς εκτιμά ότι κάτι τέτοιο την βοηθά να «επαναπατρίσει» ψηφοφόρους που έχουν μετακινηθεί προς τα δεξιά του πολιτικού φάσματος.

Στο προπύργιο του καραμανλισμού

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να είναι υποψήφιος στις Σέρρες, μια περιφέρεια προπύργιο της ΝΔ και του Καραμανλισμού. Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη περιφέρεια το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε ένα από τα χειρότερα ποσοστά του ανά την Ελλάδα και υπέστη ήττα με σχεδόν 25 μονάδες διαφορά (ΝΔ 48% έναντι ΣΥΡΙΖΑ 23,3%). «Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν κάστρα και είναι η στιγμή ακόμη και οι συντηρητικοί πολίτες να ψηφίσουν για τη ζωή τους» είπε ο κ. Τσίπρας ερωτώμενος για την επιλογή του αυτή και ξεκαθάρισε ότι κατεβαίνει στις Σέρρες «για να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών».

Ο κ. Τσίπρας θα είναι επίσης υποψήφιος στην περιφέρεια των Δωδεκανήσων και την Α’ Πειραιά. Όπως ανακοίνωσε επέλεξε τα Δωδεκάνησα θέλοντας να τιμήσει τον βουλευτή Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριο Σαντορινιό, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή τον Φεβρουάριο αλλά και για να υλοποιήσει το διπλό όραμα του εκλιπόντα βουλευτή για το μεταφορικό και το υγειονομικό ισοδύναμο. Η δε επιλογή της Α’ Πειραιά φαίνεται ότι έγινε για να στηριχθεί ένα ψηφοδέλτιο μιας αστικής περιοχής που πλήττεται από την ακρίβεια όπου όμως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε το 2019 μόλις 29,8% και εξέλεξε έναν βουλευτή.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης και Ανδρουλάκης – Κουτσούμπας

Στην Α’ Θεσσαλονίκης, κατεβαίνει υποψήφιος και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ασκεί συχνά οξύτατη κριτική στον Κώστα Καραμανλή και του καταλογίζει την κύρια ευθύνη για την είσοδο της χώρας στα μνημόνια. Σημειώνεται πάντως ότι η Α’ Θεσσαλονίκης είναι και η περιφέρεια όπου εκλεγόταν από το 1993 ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος πρόσφατα επιβεβαίωσε πως οι σχέσεις του με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι «σε εξαιρετικό επίπεδο». Ο κ. Ανδρουλάκης θα είναι επίσης υποψήφιος στον τόπο καταγωγής του το Ηράκλειο της Κρήτης και στον Νότιο Τομέα της Αθήνας όπου το 2019 το κόμμα του είχε πραγματοποιήσει χαμηλές πτήσεις (5,72% έναντι 8,1% πανελλαδικά).

Στην Α’ Θεσσαλονίκης θα είναι υποψήφιος και ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος θα θέσει επίσης υποψηφιότητα στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας και στην Φθιώτιδα.