Skip to main content

Οι δηλώσεις Βαρουφάκη για κόμμα Κασιδιάρη και δραχμή που προκάλεσαν αντιδράσεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ/EUROKINISSI

«Όχι, το λέω με βαριά καρδιά» απάντησε στο εάν πρέπει να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη. «Βεβαίως και έχω. Νομίζετε ότι η Γερμανία δεν έχει σχέδιο για μάρκο;» είπε ερωτηθείς για σχέδιο δραχμής.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η θέση που εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης για το κόμμα Κασιδιάρη. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star ο αρχηγός του MέΡΑ25 είπε πως δεν θα ήθελε να υπάρχει το κόμμα Κασιδιάρη, αλλά από τη στιγμή που υπάρχει στην ερώτηση αν πρέπει να αποκλειστεί, η απάντηση είναι: «Όχι, το λέω με βαριά καρδιά».

Λίγες ώρες πριν την απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Θα ήθελα να μην υπάρχει το κόμμα Κασιδιάρη, να μην υπάρχει το αυγό του φιδιού, αλλά αυτά παθαίνουμε μετά το 2008. Αλλά δεν είναι ποτέ λύση απέναντι σε κάποιον που θέλει να ακρωτηριάσει τη Δημοκρατία να την ακρωτηριάσεις εσύ εκ μέρους του.

Εξηγώντας τη θέση του, σημείωσε: «Εμείς, ως ΜέΡΑ25 καταψηφίσαμε την τροπολογία. Δεν υπάρχει τρόπος να φωτογραφίσεις, να ορίσεις τι σημαίνει ναζισμός, τι σημαίνει ρατσισμός, τι σημαίνει αυτό το όνειδος, το μόρφωμα. Πρέπει να τους συντρίψουμε στις κάλπες, στους μαζικούς χώρους, σε όλες τις γωνιές της κοινωνίας, ειρηνικά, βεβαίως, αλλά πρέπει να εξαφανιστούν, γιατί πρέπει να κερδίσουμε τους ανθρώπους που ρέπουν προς το ναζισμό επειδή έχουν μια οργή μέσα τους για όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν, τα οποία δεν μπορούν να τα εκφράσουν αλλιώς».

Για «Δήμητρα» και δραχμή

«Το έχουμε δουλέψει χρόνια τώρα και είναι μια καινοτόμος λύση για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, ιδίως αυτές που έχουν δημοσιονομική στενότητα» είπε για το σχέδιο «Δήμητρα», προσθέτοντας ότι με το εργαλείο αυτό, «το κράτος αποκτά βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας και είναι αμοιβαία επωφελές τόσο για τους ιδιώτες όσο και το κράτος».

Κληθείς δε να απαντήσει εάν έχει σχέδιο για δραχμή, τόνισε: «Βεβαίως και έχω. Νομίζετε ότι η Γερμανία δεν έχει σχέδιο για μάρκο; Θα ήταν κατάπτυστη απέναντι στο γερμανικό λαό η κεντρική τράπεζα της χώρας αν δεν είχε τέτοιο σχέδιο. Το ευρώ είναι ένα επισφαλές νόμισμα», υποστήριξε φέρνοντας το παράδειγμα του πυροσβέστη, ο οποίος δεν παίζει με τη φωτιά, αλλά προετοιμάζεται για αυτήν.