Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Διάτρητη η τροπολογία της κυβέρνησης – Γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Η θεσμική απάντηση στον φασισμό οφείλει να δίνεται με την προσήκουσα σοβαρότητα» ανέφερε στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Με κριτική εφ’ όλης της ύλης στα κυβερνητικά πεπραγμένα ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επί της τροπολογίας-«μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη.

«Θα περίμενε κανείς σε αυτή την τελευταία συνεδρίαση να έρθει ο κ. Μητσοτάκης να υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησης» σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στηλιτεύοντας την απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση.

Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι δεν επιθυμεί ούτε τηλεοπτική αντιπαράθεση μαζί του. «Τόσο πολύ εμπιστεύεται τον εαυτό του. Ή μάλλον τόσο πολύ τον εμπιστεύονται οι επικοινωνιολόγοι που τον κοουτσάρουν, που δεν τον αφήνουν να έρθει σε αντιπαράθεση ώστε να μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα» είπε.

«Πηγαίνοντας προς τις εκλογές οι πολίτες θέλουν να ακούσουν επιχειρήματα, θέσεις, προτάσεις, όχι συνθήματα και προεκλογικά σποτ» συνέχισε ο κ. Τσίπρας. Εκανε μάλιστα έναν απολογισμό των χρόνων της διακυβέρνησης της Ν.Δ. θυμίζοντας «τι υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης και τι είναι αυτό που ζούμε» και επιχειρώντας να αποδομήσει τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού για «λιγότερους φόρους, πολλές επενδύσεις, καλές και νέες δουλειές, καλύτερους μισθούς και υψηλότερες συντάξεις, αποτελεσματικό κράτος, που θα προσφέρει στον πολίτη ασφάλεια, αξιοπρεπή Υγεία και σύγχρονη Παιδεία».

Εστιάζοντας ειδικότερα στα θέματα της φορολόγησης των πολιτών είπε πως η Ν.Δ. «βρήκε γεμάτα τα ταμεία και είχε το δημοσιονομικό περιθώριο» αλλά προτίμησε να μειώσει τους φόρους για τους έχοντες και τις μεγάλες περιουσίες ενώ άφησε άφικτη την έμμεση φορολογία που εξαντλεί τη μεσαία τάξη και εξουθενώνει τους αδύναμους.

Παράλληλα επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν πέτυχε τους στόχους που είχε βάλει για την αύξηση των επενδύσεων και πως «η επενδυτική έκρηξη παραπέμπεται ξανά για το 2023» και ότι οχι μόνο δεν τήρησε τις υποσχέσεις για τις συντάξεις αλλά αντίθετα «κατάργησε την 13η σύνταξη που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Υπενθύμισε ακόμη πως ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε «πολλές και καλές δουλειές» αλλά μόλις ανέλαβε «έβαλε μπροστά τον οδοστρωτήρα στα εργασιακά». «Η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει καταρρεύσει. Ένας στους δύο πολίτες μείωσε βασικά είδη διατροφής» σημείωσε μεταξύ άλλων συμπληρώνοντας πως η ελληνική κοινωνία ζει «σε κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας».

«Τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ., που υποσχέθηκε καλύτερες και περισσότερες δουλειές, που υποσχέθηκε καλύτερους μισθούς, που υποσχέθηκε ασφάλεια, έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους να ζουν σε μια εργασιακή ζούγκλα και τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια στο σούπερ μάρκετ, στη βενζίνη, στο ρεύμα και έχει δημιουργήσει ένα κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας για όλα. Για την κοινωνική προστασία, για την υγεία για την εγκληματικότητα, για όλα» είπε.

Υποστήριξε δε πως «ήταν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να απαξιωθεί το έργο της Βουλής», η οποία – όπως είπε – επί Ν.Δ. κατέστη «αρνητικό παράδειγμα κακής νομοθέτησης». «Δεν απαντήθηκε ποτέ ξανά το φαινόμενο να έχουμε στην πραγματικότητα πολλά μικρά νομοσχέδια μέσα σε μια τροπολογία» παρατήρησε για να προσθέσει πως «ακόμα και σήμερα, κάνουν το ίδιο: τροπολογίες για κάθε λογής εξυπηρετήσεις, ακόμα και τιμωρητικές για την ηγεσία ανεξάρτητων αρχών».

«Ο κ. Μητσοτάκης και τον αέρα που αναπνέει θα ιδιωτικοποιήσει αν επανεκλεγεί»

Ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και για το θέμα του νερού, κάνοντας λόγο για «υποκρισία» και «κωλοτούμπα» του πρωθυπουργού «μετά την κατακραυγή της πλειοψηφίας της κοινωνίας» όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι θα «ξαναφέρει ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο».

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο σήμερα. «Δεν θα το δεχθτείτε προφανώς αλλά ο κόσμος σας έχει πάρει χαμπάρι» είπε προσθέτοντας πως ο κ. Μητσοτάκης «και τον αέρα που αναπνέει θα ιδιωτικοποιήσει αν επανεκλεγεί».

Τόνισε επίσης πως τα διλήμματα της κάλπης «είναι πολύ πιο καθαρά: Παιδεία, Υγεία, ενέργεια και νερό δημόσια αγαθά ή ξεπούλημα και αισχοκέρδεια;». Όπως είπε, ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό θα είναι μια κυβέρνηση που θα αποτελειώσει ό,τι έμεινε όρθιο, ενώ η ελπίδα να δημιουργηθεί ένα κέλυφος προστασίας σε αυτά τα αγαθά είναι μία προοδευτική κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Τρία χρόνια τώρα ο Κασιδιάρης κάνει προεκλογικό αγώνα με την ανοχή της κυβέρνησης»

Αναφερθείς στη συνέχεια στην υπό συζήτηση τροπολογία επανέλαβε πως η κυβέρνηση μετατρέπεται «στον καλύτερο χορηγό της ακροδεξιάς και του κόμματος Κασιδιάρη» για να προσθέσει πως είναι η τρίτη κατά σειρά ρύθμιση που καταθέτει η κυβέρνηση και πως το θέμα θα μπορούσε να έχει λυθεί με μια μικρή προσθήκη. Παρατήρησε ακόμη πως «ο κ. Κασιδιάρης τρία χρόνια τώρα κάνει προεκλογικό αγώνα ενώ είναι φυλακισμένος και τον κάνει με την ανοχή της κυβέρνησης».

«Φτιάξατε έναν νόμο που παραβιάζει το Σύνταγμα»

Εξηγώντας την στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Εμείς λέμε όχι να αποφασίζουν οι δικαστές για το ποια κόμματα έχουν τη δυνατότητα να κατέβουν στις εκλογες, όχι να επαφίεται στην κρίση των δικαστών η πολιτική εκτίμηση για το αν ένας συνδυασμός έχει πολιτική σχέση ή ιδεολογική συνάφεια με τους καταδικασθέντες γιατί αυτό ανοιγει μία κερκόπορτα, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Δεν μας ακούσατε ενάμιση μήνα πριν και ξαναέρχεστε με νέα τροπολογία. Αφου ήταν σωστή η νομοθετική σας πρωτοβουλία γιατί ξαναέρχεστε στο παραπέντε; Πού είναι το μπλόκο; Γιατί έρχεστε εκ νέου να νομοθετήσετε;» διερωτήθηκε για να προσθέσει: «Γιατί φτιάξατε έναν νόμο που παραβιάζει το Σύνταγμα».

Άφησε επιπλέον αιχμές για κυβερνητικά στελέχη που προσπάθησαν – όπως είπε να πείσουν τους δικαστές του πρώτου τμήματος, του αρμοδίου να κρίνει. «Υπουργοί, ο κ. Γεραπετρίτης, ξεμονάχιαζε ανώτατους δικαστικούς σε καφενεία πέριξ του Μαξίμου. Αυτή είναι η θεσμική επαφή σας με την ανεξάρτητη δικαιοσύνη;» είπε απευθυνόμενας στα κυβερνητικά έδρανα. «Μόλις διαπιστώσατε ότι δεν έχετε πλειοψηφία, έρχεστε με νέα τροπολογία να αλλάξετε τη σύνθεση του τμήματος μπας και βρείτε πλειοψηφία. Αν δεν ισχύουν αυτά, δώστε επιτέλους μια πειστική εξήγηση για όσα συμβαίνουν. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για τη Δημοκρατία. Έτσι έχετε μάθει να επιχειρείτε να χειραγωγείτε τη Δικαιοσύνη» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει πως η «θεσμική αποκοτιά της κυβέρνησης θα οδηγήσει στο αντίθετο αποτελέσμα»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «δίνει επιχειρήματα σε όσους καταθέσουν συνδυασμό προκειμένου να προσφύγουν για την ακύρωση των εκλογών στο Ανώτατο δικαστήριο, στο Εκλογοδικείο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Φανταστείτε τι μεγάλη ντροπή για τη χώρα και τη δημοκρατία. Και τι μεγάλη ώθηση στην Ακροδεξιά, θα ήταν αν τελικά βγει μια απόφαση που θα τους δικαίωνε» πρόσθεσε. «Αυτά τα παιχνίδια με τη φωτιά» είπε και έκανε λόγο για «θεσμικό ερασιτεχνισμό» της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «η μάχη ενάντια στον φασισμό είναι μια μάχη καθημερινή και δίνεται εκεί έξω». «Δεν θα τη δώσουν αυτή τη μαχη οι διάτρητες τροπολογίες Βορίδη. Η θεσμική απάντηση στον φασισμό οφείλει να δίνεται με την προσήκουσα σοβαρότητα» ανέφερε προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «να βρεθούμε μπροστά σε ευτράπελα που προσβάλουν τη Δημοκρατία μας».

«Σοβαρευτείτε έστω και στο και πέντε»

Κάλεσε στη συνέχεια την κυβέρνηση «έστω και στο και πέντε να σοβαρευτεί και να προχωρήσει σε ορθή νομοθέτηση που δεν θα δημιουργεί την αίσθηση χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. «Αρκετή ζημιά εχει γίνει αυτά τα χρόνια σε θεματα δημοκρατικής λειτουργίας. Μην κάνετε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά με μία επιπόλαιη επιλογή» είπε.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα πως «θα αποφύγουμε τα χειρότερα καθώς» – όπως είπε – «αυτό που θα μας προστατεύσει θα είναι ο ελληνικός λαός που γνωρίζει τι είναι δημοκρατία και ότι πρέπει να την υπερασπιστεί». Δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι μία «προοδευτική πλειοψηφία θα δώσει ανάσα στη λειτουργία της Βουλής».

naftemporiki.gr