Skip to main content

Βουλή: Η συζήτηση για την τροπολογία-«μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Η τροπολογία πυροδότησε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί της συμπληρωματικής τροπολογίας που προβλέπει πως για τη συμμετοχή ενός κόμματος στις εκλογές θα αποφασίσει η Ολομέλεια του πρώτου τμήματος του Αρείου Πάγου και η οποία στοχεύει στο να βάλει φραγμό στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές.

Η τροπολογία πυροδότησε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στον απόηχο και της παραίτησης του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου.

Αλ. Τσίπρας: Διάτρητη η τροπολογία της κυβέρνησης – Γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς

Από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην υπό συζήτηση τροπολογία κάνοντας λόγο για «θεσμική αποκοτιά της κυβέρνησης», την οποία κατηγόρησε ότι γίνεται ο μεγαλύτερος χορηγός της ακροδεξιάς και του κόμματος Κασιδιάρη.

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε πως είναι η τρίτη κατά σειρά ρύθμιση που καταθέτει η κυβέρνηση και επανέλαβε πως το θέμα θα μπορούσε να έχει λυθεί με μια μικρή προσθήκη στον υπάρχοντα νόμο. Παρατήρησε ακόμη πως «ο κ. Κασιδιάρης τρία χρόνια τώρα κάνει προεκλογικό αγώνα ενώ είναι φυλακισμένος και τον κάνει με την ανοχή της κυβέρνησης».

Εξηγώντας την στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Εμείς λέμε όχι να αποφασίζουν οι δικαστές για το ποια κόμματα έχουν τη δυνατότητα να κατέβουν στις εκλογες, όχι να επαφίεται στην κρίση των δικαστών η πολιτική εκτίμηση για το αν ένας συνδυασμός έχει συνάφεια με τους καταδικασθέντες γιατί αυτό ανοιγει μία κερκόπορτα, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Δεν μας ακούσατε ενάμιση μήνα πριν και ξαναέρχεστε με νέα τροπολογία. Αφου ήταν σωστή η νομοθετική σας πρωτοβουλία γιατί ξαναέρχεστε στο παραπέντε; Πού είναι το μπλόκο; Γιατί έρχεστε εκ νέου να νομοθετήσετε;» διερωτήθηκε για να προσθέσει: «Γιατί φτιάξατε έναν νόμο που παραβιάζει το Σύνταγμα. Υπουργοί, ο κ. Γεραπετρίτης ξεμονάχιαζε ανώτατους δικαστικούς σε καφενεία πέριξ του Μαξίμου. Αυτή είναι η θεσμική επαφή σας με την ανεξάρτητη δικαιοσύνη;».

«Αν δεν ισχύουν αυτά δώστε μία εξήγηση για όσα συμβαίνουν. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για τη Δημοκρατία. Έτσι έχετε μάθει να επιχειρείτε να χειραγωγείτε τη Δικαιοσύνη» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει πως η «θεσμική αποκοτιά της κυβέρνησης θα οδηγήσει στο αντίθετο αποτελέσμα» δίνοντας επιχειρήματα σε όσους καταθέσουν συνδυασμούς προκειμένου να προσφύγουν για το αποτελεσμα των εκλογών. «Αυτά τα παιχνίδια με τη φωτιά» είπε και έκανε λόγο για «θεσμικό ερασιτεχνισμό» της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «η μάχη ενάντια στον φασισμό είναι μια μάχη καθημερινή και δίνεται εκεί έξω». «Δεν θα τη δώσουν αυτή τη μαχη οι διάτρητες τροπολογίες Βορίδη. Η θεσμική απάντηση στον φασισμό οφείλει να δίνεται με την προσήκουσα σοβαρότητα» ανέφερε προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «να βρεθούμε μπροστά σε ευτράπελα που προσβάλουν τη Δημοκρατία μας».

Κάλεσε στη συνέχεια την κυβέρνηση «έστω και στο και πέντε να σοβαρευτεί και να προχωρήσει σε ορθή νομοθέτηση που δεν θα δημιουργεί την αίσθηση χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. «Αρκετή ζημιά εχει γίνει αυτά τα χρόνια σε θεματα δημοκρατικής λειτουργίας. Μην κάνετε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά με μία επιπόλαιη επιλογή» είπε.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα πως «θα αποφύγουμε τα χειρότερα καθώς» – όπως είπε – «αυτό που θα μας προστατεύσει θα είναι ο ελληνικός λαός που γνωρίζει τι είναι δημοκρατία και ότι πρέπει να την υπερασπιστεί». Δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι μία «προοδευτική πλειοψηφία θα δώσει ανάσα στη λειτουργία της Βουλής».

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα επεσήμανε ο κ. Τσίπρας εδώ.

Η απάντηση Βορίδη

«Δεν έχετε παρά ένα δρόμο: να συνταχθείτε μαζί μας στο στρατηγικό στόχο, και να υπερψηφίσετε τη διάταξη, αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απαντώντας στον  Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή για την διάταξη που επιχειρεί να μπλοκάρει την κάθοδο στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη.

«Αποτελεί μέτωπο στον φασισμό το να υιοθετείτε τα επιχειρήματα των φασιστών;» ρώτησε.

Αφού τόνισε ότι η συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον δικαστικό του ΑΠ, «προκειμένου να συζητηθούν οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν στη συγκεκριμένη υπόθεση και στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, είναι απολύτως θεμιτή, κανονική, και επιβαλλόμενη», είπε ότι ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε την επιχειρηματολογία της υπεράσπισης όσων θίγονται. Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο κ. Τσίπρας σήμερα ανέφερε για πρώτη φορά τον ισχυρισμό ότι η υφιστάμενη διάταξη παραβιάζει το Σύνταγμα, και ότι η διάταξη έρχεται κατόπιν της συνάντησης επειδή διαπιστώνεται η αντισυνταγματικότητα. Είπε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας το πήγε παραπέρα, ότι εδώ ενδέχεται να έχουμε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα εκτεθεί η χώρα. «Ούτε οι ίδιοι δεν το έχουν πάει τόσο μακριά». Γιατί έρχεστε και υιοθετείτε αυτή την έωλη επιχειρηματολογία σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή; Για να δικαιολογήστε ότι δεν θα ψηφίσετε τη διάταξη; ρώτησε ο υπουργός Εσωτερικών και συνέχισε: Υιοθετείτε την άποψη αυτή; Με αυτό τον τρόπο συμπράττετε στην άποψη να μπει φραγμός σε αυτό το νομικό παράδοξο, για να μην πω απαράδεκτο, ώστε οι εγκληματίες να εμφανίζονται ως αρχηγοί πολιτικών κομμάτων;

Βοηθάτε με αυτό τον τρόπο, αφού συμμεριζόμαστε κοινό στρατηγικό στόχο ή σας έχουν τυφλώσει οι προεκλογικές στοχεύσεις ή η αναφορά σε συγκεκριμένο ακροατήριο; Στο αντισύστημα, στην θολούρα, στην οργή, τους οργισμένους, τους αγανακτισμένους;

Το δίλημμα είναι σαφές και η αγόρευση του κ. Τσίπρα δυσκολεύει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ: «Μετά από αυτή την αγόρευση, για να αποσείσετε το βάρος αυτής της αγόρευσης και επιχειρηματολογίας δεν έχετε παρά ένα δρόμο: να συνταχθείτε μαζί μας στο στρατηγικό στόχο και να υπερψηφίσετε τη διάταξη αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι» κατέληξε ο κ. Βορίδης.