Skip to main content

Εκλογές 2023: Ώρα ψηφοδελτίων για τον ΣΥΡΙΖΑ

INTIME

Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή. Επί τάπητος το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Θα ανακοινωθούν βασικά πρόσωπα της εκλογικής μάχης.

Με την ομιλία του προέδρου, Αλέξη Τσίπρα, θα ανοίξουν σήμερα στις 10:30 οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο Divani Caravel Hotel.

Επί τάπητος θα τεθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο και έχει στο επίκεντρό του τη στήριξη εργαζομένων, συνταξιούχων και της μεσαίας τάξης. Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, αποτελεσματικό – δίκαιο κράτος, είναι οι 4 άξονες στους οποίους δίνονται έμφαση.

Τα ψηφοδέλτια

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να κλειδώσουν και τα ψηφοδέλτια του κόμματος, με την Κουμουνδούρου να θέλει να στείλει μήνυμα ανανέωσης και αμφίπλευρης διεύρυνσης για τις εκλογές του 2023.

Είναι γνωστό πως στα ψηφοδέλτια θα είναι ισόποση η συμμετοχή ανδρών – γυναικών, ενώ το ήμισυ περίπου των υποψηφίων θα είναι νέα πρόσωπα.

Όπως έχει γράψει το Naftemporiki.gr   οι εκπλήξεις δεν λείπουν, καθώς πρόσωπα που δεν προέρχονται από τον στενό κομματικό πυρήνα ετοιμάζονται να ριχθούν στη μάχη του σταυρού.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως θα είναι υποψήφιοι: στην Α Θεσσαλονίκης ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Γρηγόρης Γεροτζιάφας, στην  Κεφαλονιά ο Νίκος Φαραντούρης διδάκτωρ νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet, στα Ιωάννινα ο πρώην πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, στη Δυτική Αττική η καθηγήτρια ρομποτικής Διάνα Βουτυράκου και η πανεπιστημιακός Σοφία Βιδάλη.

Στις νέες υποψηφιότητες είναι μεταξύ άλλων της Μυρτώ Κοροβέση στην Ανατολική Αττική (είναι η νεότερη υποψήφια του ψηφοδελτίου καθώς είναι 25 ετών). Στην Ανατολική Αττική θα είναι υποψήφια η Μάγκυ Δούση και στην Α’ Θεσσαλονίκης η δημοσιογράφος Δώρα Τσαμπάζη (ήταν σύζυγος του Αλεξάνδρου Νικολαΐδη).

Κορυφαία προτεραιότητα η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει υπογραμμίσει πως το πρώτο νομοθέτημα μίας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αναστολή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Οι θεσμικές παρεμβάσεις για το ιδιωτικό χρέος και την προστασία της πρώτης κατοικίας θα είναι οι ακόλουθες:

  • Σύσταση υφυπουργείου στο Υπουργείο Οικονομικών, με αποκλειστική αρμοδιότητα τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους και της Στεγαστικής Πολιτικής.
  • Ίδρυση δημόσιας εποπτική αρχής για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, που θα υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών.
  • Δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων Οφειλών και Στεγαστικής Πολιτικής στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα υποστηρίζει με ζεστό χρήμα, μέσω στοχευμένων επιδοτήσεων.

naftemporiki.gr