Skip to main content

Εκλογές 2023: Στο φουλ οι κομματικές μηχανές – Οι μετεκλογικές συνεργασίες στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης

ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ / EUROKINISSI

Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. - Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο των διεργασιών στην Κουμουνδούρου

Ανεβαίνει ο πολιτικός υδράργυρος όσο βαδίζουμε στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου, με τα κομματικά επιτελεία να βρίσκονται στα «χαρακώματα» και τις μετεκλογικές συνεργασίες να δίνουν τον τόνο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Οι μηχανές των κομμάτων δουλεύουν στο φουλ με τους πολιτικούς αρχηγούς να εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραστεί σήμερα στις 11:00, στα εγκαίνια του Κέντρου Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος στη Νέα Μάκρη, μία  δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Την ίδια ώρα μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στα ψηφοδέλτια του κόμματος που αναμένεται να κλειδώσουν μέχρι την Παρασκευή, ενώ κοντά στις εκλογές εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο επικρατείας. Χθες η Πειραιώς ανακοίνωσε πως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στην Ηλεία.

Μιλώντας χθες σε υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως μία είναι η κάλπη αυτής της 21ης Μαΐου, που θα στείλει το μήνυμα «ποιος θα κυβερνήσει, ποια κυβέρνηση και ποιος πρωθυπουργός» και κάλεσε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση στις 22 Μαΐου να δηλώσουν ξεκάθαρα με ποιους πρόκειται να συνεργαστούν.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε εκ νέου για τον κίνδυνο «πολιτικής τερατογένεσης», επαναφέροντας τον όρο που είχε χρησιμοποιήσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες να κλείσουν την πόρτα σε κυβερνήσεις αστάθειας, καθώς όπως είπε, μαθηματικά μπορεί να προκύψει κυβέρνηση ηττημένων ανάμεσα στους κυρίους Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη, επισημαίνοντας ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι αυτοδύναμη, σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση την επόμενη μέρα των εκλογών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο κομματικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα. Η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Αλέξης Τσίπρας προτάσσουν την ανάγκη ανάδειξης μίας κυβέρνησης συνεργασίας με προοδευτικό πρόσημο. Ο στόχος αυτός, όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου είναι εφικτός, αλλά και απαραίτητος προκειμένου να έρθει η πολιτική αλλαγή.

Χθες συνεδρίασε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ με βασικό αντικείμενο το πρόγραμμα του κόμματος και την στρατηγική μέχρι τις κάλπες. Το κυβερνητικό πρόγραμμα αναμένεται να είναι  έτοιμο μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, ενώ προσεχώς θα γίνει η παρουσίαση του προγράμματος τγια το  ιδιωτικό χρέος και την προστασία πρώτης κατοικίας.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας εντείνει τις προεκλογικές περιοδείες του και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να επισκεφθεί την Παρασκευή στην Καλαμάτα.

Στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής, όπως έγινε γνωστό χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης δρομολόγησε την παραίτησή του από ευρωβουλευτής και έχει ενημερώσει σχετικά τα αρμόδια όργανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 10-15 μέρες και τη θέση του κ. Ανδρουλάκη αναμένεται να πάρει ο πρώτος επιλαχών του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου.