Skip to main content

Βουλή: Αύριο στην Ολομέλεια τα μέτρα στήριξης για το δυστύχημα των Τεμπών

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, δήλωσε ότι θα παραμείνει για να τα υπερψηφίσει.

Στην Ολομέλεια αναμένεται να εισαχθεί για συζήτηση το νομοσχέδιο «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις» μετά την υπερψήφισή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές. Από την πλευρά των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια ενώ το ΚΚΕ μαζί με το ΜεΡΑ25, δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν. Πάντως, όλα τα κόμματα διευκρίνισαν ότι, αντίθετα από τις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου με τις οποίες διαφωνούν, θα υπερψηφίσουν τα μέτρα στήριξης για το δυστύχημα στα Τέμπη, παρότι όπως υποστήριξαν, «θα έπρεπε να είναι πολύ πιο γενναιόδωρα». Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, δήλωσε ότι θα παραμείνει για να τα υπερψηφίσει.

«Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω δυστυχώς για όλους όσους έχασαν ανθρώπους τους στο δυστύχημα των Τεμπών. Τα μέτρα δεν είναι για να θεραπεύσουν το πόνο αυτό. Δεν είναι μέτρα θεραπείας, αλλά είναι μέτρα ανακουφιστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Ακόμα χαρακτήρισε απολύτως ορθό και δίκαιο το αίτημα για αποκατάσταση της χρόνιας μισθολογικής ανισότητας των Εργαζομένων στη Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, ωστόσο όπως είπε, αν και ίδιος έχει υπογράψει τη σχετική διάταξη, υπάρχει δισταγμός από άλλους συναρμόδιους υπουργούς αν θα πρέπει να έρθει ξεχωριστά ή ως συνολική ρύθμιση και θα αφορά όλο το δημόσιο. Ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε επίσης ότι θα εξετάσει σοβαρά και τις προτάσεις που κατατέθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των γεωπονικών σχολών πενταετούς φοίτησης.

Υπέρ της κατοχύρωσης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων «με πιο σαφή και στοχευμένο τρόπο», τάχθηκε και ο εισηγητής της ΝΔ, Μάξιμος Σενετάκης. Ο κ. Σενετάκης συμφώνησε ότι θα μπορούσε να αφαιρεθεί η πρόβλεψη για τη γνώμη του ΓΕΩΤΕ, να γίνεται απευθείας η απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, όπως γίνεται με όλες τις πανεπιστημιακές σχολές και μετά να αναλαμβάνει την ένταξη τους στο Επαγγελματικό του Μητρώο, ώστε να μην δημιουργηθούν σχολές δύο ταχυτήτων, όπως είπε. Ακόμα, συντάχθηκε με την ανάγκη να υπάρξει ονομαστική αναφορά των γεωπονικών σχολών.

Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση- Πού εστιάζει

Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης η έντονη κριτική της εστιάστηκε κυρίως, στην ενίσχυση, με πιο ουσιαστικά και γενναιόδωρα μέτρα, των οικογενειών των θυμάτων και πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, στην ανάγκη άμεσων, αξιοκρατικών και διαφανών προσλήψεων – κυρίως εξειδικευμένου προσωπικού- για την ενίσχυση της ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου και των αερολιμένων, στην κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των γεωπονικών σχολών.

Έντονες διαφωνίες εξέφρασε μεταξύ άλλων, στα μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας του ΟΣΕ, χαρακτηρίζοντας τα εντελώς πρόχειρα και ανεπαρκή, καθώς και στις ρυθμίσεις που αφορούν τους καλλιτέχνες, ειδικά για το διαχωρισμό της πρόβας με την παράσταση , όπως και στις διαδικασίες προσλήψεων κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας και στις συμφωνίες για παραχώρηση προς αξιοποίηση λιμανιών και την μετατροπή πλοίων σε πλωτές δεξαμενές.