Skip to main content

Ένοπλες Δυνάμεις: Συνεκπαίδευση Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας-Κύπρου-ΗΠΑ «Proteas-1/23»

ΓΕΕΘΑ

Στην τριμερή συνεκπαίδευση μεταξύ Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ με την ονομασία «Proteas – 1/23», στον ευρύτερο χερσαίο και θαλάσσιο χώρο της Ναυτικής Βάσης «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της Κύπρου, συμμετείχαν από 26 Φεβρουαρίου έως 17 Μαρτίου οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η συνεκπαίδευση αποτελεί συνέχεια αντίστοιχων δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα έτη στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων, εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων με φίλες και σύμμαχες χώρες και συνέβαλε στην αναβάθμιση του επιπέδου της συναντίληψης και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΕΔ-ΔΕΕ σε συμμαχικό πλαίσιο.

ΓΕΕΘΑ

Από την Ελλάδα πήρε μέρος μία Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων (ΟΕΕ) του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και μία Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν επιχειρησιακά αντικείμενα, όπως:

● Επιχειρήσεις σε Αμφίβιο Περιβάλλον (Over the Beach – OTB).
● Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης (ΒΜΤΑ) – Άμεσης Αντίδρασης (Close Quarter Combat – CQC)
● Τεχνικές και Τακτικές Ελεύθερου Σκοπευτή (Sniping).
● Παροχή Α΄ Βοηθειών Πεδίου Μάχης (Tactical Combat Casualty Care – TCCC).
● Αναγνώριση – προειδοποίηση (HAILING) και Νηοψίες [Visit Board, Search and Seizure (VBSS).
● Τεχνικές και Τακτικές Διαδικασίες Ομάδων (Techniques – Tactics and Procedures – TTP).
● Εκπαίδευση σε αγώνα εντός κατοικημένων περιοχών.

ΓΕΕΘΑ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου συμμετείχαν με προσωπικό της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών (ΜΥΚ) με Ταχύπλοα Σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων τύπου RHIB-11 (Rigid-Hulled Inflatable Boat).

Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό των US Νavy Special Operation Forces με δύο Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Ταχείας Αντίδρασης CCM (Combat Craft Medium).