Skip to main content

Πολεμικό Ναυτικό: Η φρεγάτα «Αδρίας» στην πολυεθνική άσκηση των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων «Orion 2023»

ΓΕΕΘΑ

Στην πολυεθνική άσκηση των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων με την επωνυμία «Orion 2023» συμμετείχαν με τη φρεγάτα «Αδρίας» και οι ελληνικές, από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Έλαβε χώρα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κεντρικής και Δυτικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή ναυτικών μονάδων και από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ολλανδία.

Η «Orion 2023» εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και στο πλαίσιο υλοποίησης των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας», που υπεγράφησαν μεταξύ του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του αρχηγού Άμυνας της Γαλλίας, στρατηγού Thierry Burkhard και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, της διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο.

Σκοπός της άσκησης ήταν η προετοιμασία για εκτέλεση επιχειρήσεων και η επαύξηση της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών στο πλαίσιο της Συμμαχίας. Βασίστηκε στην εξέταση σεναρίου που αφορούσε στην αποσταθεροποίηση υποθετικής συμμαχικής χώρας, λόγω στρατιωτικών και υβριδικών επιθετικών ενεργειών συνορεύουσας χώρας. Σε εφαρμογή του άρθρου 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ που αφορά στην συλλογική άμυνα και σχετικού ψηφίσματος του ΟΗΕ, ακολούθησε ανάπτυξη των δυνάμεων της Συμμαχίας προκειμένου να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης και να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της συμμάχου χώρας.

ΓΕΕΘΑ

Η «Orion 2023» αποτελεί συνέχεια της άσκησης Polaris, που διοργανώθηκε το 2021 από τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις και κατά τη διάρκειά της υλοποιήθηκαν σύνθετα διακλαδικά επιχειρησιακά σενάρια διεξαγωγής επιχειρήσεων σε πολλαπλούς τομείς και πεδία σύγκρουσης.

Η φρεγάτα «Αδρίας» συμμετείχε σε αντικείμενα σύνθεσης κοινής επιχειρησιακής εικόνας επιφανείας και αέρος, προχωρητικών ελιγμών, πολέμου επιφανείας, καθώς και απόκτησης και διατήρησης θαλάσσιου ελέγχου στο πλαίσιο εκτέλεσης αμφίβιας επιχείρησης.

ΓΕΕΘΑ

Την Πέμπτη 2 Μαρτίου και επί του Πλοίου Διοίκησης Αμφίβιων Επιχειρήσεων (LHD) FS Tonnerre, έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV Day) της άσκησης, την οποία παρακολούθησαν ο αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας, στρατηγός Thierry Burkhard, οι αρχηγοί των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, οι αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σαουδικής Αραβίας, οι ακόλουθοι άμυνας (ΑΚΑΜ) των συμμετεχουσών χωρών, καθώς και ο ΑΚΑΜ της Ελλάδας στην Γαλλία, σμήναρχος (Ι) Κωνσταντίνος Καραβίτης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.