Skip to main content

Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Η Ελλάδα υπέβαλε υποψηφιότητα για την περίοδο 2028-2030

Φωτ. αρχείου (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Ν. Δένδιας: Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε πνεύμα διεθνούς συνέργειας και διαλόγου

Την υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίοδο 2028-2030 παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, απευθυνόμενος στην 52η Σύνοδο του Συμβουλίου στη Γενεύη, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος του.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επισήμανε πως η Ελλάδα δεν είχε ποτέ στο παρελθόν την ευκαιρία να συμμετέχει στο Συμβούλιο καi διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να εργάζεται σε πνεύμα διεθνούς συνέργειας και διαλόγου με όλα τα αρμόδια όργανα και κράτη-μέλη του ΟΗΕ, επειδή είναι πεπεισμένη για την προστιθέμενη αξία και την αποτελεσματικότητα μιας προσέγγισης που βασίζεται στη συναίνεση. Ο κ. Δένδιας, προέταξε την ανάγκη να επιβεβαιωθεί η καθολική προσήλωση στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας παράλληλα ότι 75 χρόνια μετά την υιοθέτησή της, η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι εδώ για να υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη εάν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εξίσου, διαμήνυσε ότι η Ελλάδα τηρεί απαρέγκλιτα τις αρχές του σεβασμού στην πολυμέρεια που βασίζεται σε κανόνες και στο Διεθνές Δίκαιο.

Αναφέρθηκε επίσης στην υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την περίοδο 2025-2026 και πρόσθεσε πως η χώρα μας συμβάλλει σε ψηφίσματα όπως η προώθηση των πολιτιστικών δικαιωμάτων, ο αθλητισμός και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη νευροτεχνολογία. «Με αυτές τις προτεραιότητες και αρχές στοχεύουμε να προωθήσουμε το πολύ σημαντικό έργο του Συμβουλίου» τόνισε.

Σκιαγραφώντας το σημερινό διεθνές περιβάλλον, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά πρωτοφανών κρίσεων. Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της πανδημίας, η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη βασικών αγαθών, όπως της τροφής και του νερού, και οι παρατεταμένες συγκρούσεις που προκαλούνται από την κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων, ανέφερε ενδεικτικά.

Εστίασε στη συνέχεια στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους, στις 24 Φεβρουαρίου. Εκμυστηρεύτηκε πως κατά τη διάρκεια των τριών επισκέψεων του στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου και μία λίγο πριν, έχει διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τον πόνο των αθώων ανθρώπων και διατύπωσε την ανησυχία του για την τύχη της ελληνικής κοινότητας στις περιοχές που βρίσκονται τώρα υπό ρωσική κατοχή, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας με όλους τους εταίρους της στην επιδίωξη δικαιοσύνης και λογοδοσίας, σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα, δεν πρέπει να λησμονούνται άλλες συγκρούσεις που ευνοούν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως στη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τη Λευκορωσία. Σημείωσε επιπλέον οτι καταβάλλονται προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αρκετές χώρες. «Σε περιόδους σοβαρών προκλήσεων, υπάρχει ένας δρόμος προς τα εμπρός. Η συνεργασία και η οικοδόμηση γεφυρών προκειμένου να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους» διαμήνυσε.

Δεν παρέλειψε τέλος να εκφράσει ειλικρινή συλλυπητήρια για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών από τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει εκφράσει, από την πρώτη στιγμή, την αλληλεγγύη της.