Skip to main content

Μ. Βρετανία- ΕΕ: Συμφωνία για το εμπόριο της Βόρειας Ιρλανδίας

Dan Kitwood/Pool via REUTERS

«Τέλος» σε μια πικρή διαμάχη σχετικά με τον διακανονισμό για την περιοχή ύστερα από το Brexit.

Σε συμφωνία κατέληξαν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τις εμπορικές ρυθμίσεις της Βόρειας Ιρλανδίας, τερματίζοντας περισσότερο από ένα χρόνο συχνά πικρής διαμάχης σχετικά με τον διακανονισμό για την περιοχή ύστερα από το Brexit, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Η συμφωνία – η οποία προέκυψε μετά από συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – έχει στόχο να διευκολύνει τις εμπορικές ροές μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και να βάλει τέλος στο μεγαλύτερο απόνερο του Brexit, τρία χρόνια μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Πρόκειται για έναν θρίαμβο για τον Σούνακ, ο οποίος προσπάθησε να μειώσει τις εντάσεις με την ΕΕ από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο. Αλλά μπορεί να υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι για τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν μπόρεσε να πείσει τους ενωτικούς στη Βόρεια Ιρλανδία και τους Brexiteers στο δικό του κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα να υποστηρίξουν τη συμφωνία την περασμένη εβδομάδα.

Dan Kitwood/Pool via REUTERS

Σούνακ: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Λονδίνου-ΕΕ

Η συμφωνία για την Βόρεια Ιρλανδία ανοίγει «ένα νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που δίνει με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έπειτα από την συνάντησή τους στο Λονδίνο για την οριστικοποίηση των όρων της συμφωνίας.

Παράλληλα, ο Σούνακ -όπως μεταδίδει το BBC – τόνισε ότι η σημερινή συμφωνία προσφέρει ομαλή ροή του εμπορίου σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, προστατεύει την θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στην Ένωση και διασφαλίζει την κυριαρχία των Βορειοϊρλανδών. Απευθυνόμενος στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε ότι επέτρεψε έναν «νέοι δρόμο προς τα εμπρός». Συγκεκριμένα, ο κ. Σούνακ δήλωσε πεπεισμένος ότι θα διευκολύνει το εμπόριο και θα εξαλείψει μέρος της «πρόκλησης» που έχουμε δει.

Για τρία βήματα εμπρός μίλησε χαρακτηριστικά ο Ρίσι Σούνακ μέσα από αυτή την συμφωνία, ο οποίος τόνισε πως «έχουμε καταργήσει κάθε έννοια συνόρων στην Ιρλανδική Θάλασσα».

Ου. φον ντερ Λάιεν: Επιλύθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι αυτή και ο Βρετανός πρωθυπουργός εκπληρώνουν τη «σημαντική δέσμευση» που ανέλαβαν πριν λίγους μήνες και ενθαρρύνεται από τη συνεργασία τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο, επεσήμανε: «Θυμάμαι επίσης ότι οι δυο μας ήμασταν ειλικρινείς μεταξύ μας σχετικά με τις δυσκολίες στη διμερή μας σχέση και ήταν ζωτικής σημασίας να τεθεί και αυτή σε σωστή βάση».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «μπορούμε να είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι τηρήσαμε» τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Μίλησε και αυτή για ένα «νέο κεφάλαιο» για τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Η επικεφαλής της ΕΕ συνεχίζει να αναγνωρίζει ότι η ίδια και ο Σουνάκ κάλυψαν και προσπάθησαν να επιλύσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχει τον τελικό λόγο για την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα θέματα της ενιαίας αγοράς, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία μεταξύ της Μ. Βρετανίας και της ΕΕ προβλέπει ορισμένες αλλαγές όπως: Πράσινη Λωρίδα Ελεύθερου εμπορίου από Μεγάλη Βρετανία προς Βόρεια Ιρλανδία, το Ουεστμίνστερ θα μπορεί να κάνει φορολογικές και άλλες αλλαγές στη Βόρεια Ιρλανδία, η Βουλή της Βόρειας Ιρλανδίας (Στόρμοντ) θα είναι σε θέση να μπλοκάρει νέους νόμους της Ε.Ε. που θα ισχύουν στη Βόρεια Ιρλανδία με το «Φρένο Στόρμοντ».

Όσον αφορά τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η συμφωνία προβλέπει ότι θα παραμείνει ο τελικός διαιτητής των κανόνων της ενιαίας αγοράς που ισχύουν στη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά με νέες διασφαλίσεις για μη αυτόματη παραπομπή υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

naftemporiki.gr