Skip to main content

Μια στρατηγική για… δύο κάλπες από το Μαξίμου

Κεντρικός στόχος είναι η αυτοδυναμία κατά την δεύτερη αναμέτρηση.

Διπλές κάλπες βλέπουν στο Μαξίμου, καθώς εκτιμούν πως από τις εκλογές της απλής αναλογικής δεν θα προκύψει κυβέρνηση. Κεντρικός στόχος είναι η αυτοδυναμία κατά την δεύτερη αναμέτρηση  και προς αυτή την κατεύθυνση έχει χαραχθεί η στρατηγική της για τους τελευταίους, κρίσιμους προεκλογικούς μήνες.

Αυτό που υπογραμμίζεται όλο και εντονότερα από την κυβερνητική πλευρά είναι πως μπορεί να είναι διπλές οι εκλογές αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μια κάλπη. «Δεν υπάρχουν επομένως περιθώρια για θολά μηνύματα και χαλαρή ψήφο την πρώτη Κυριακή»  είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Μάλιστα γαλάζια στελέχη υπογραμμίζουν με νόημα πως δεν έχει μόνο σημασία το ποσοστό του πρώτου κόμματος αλλά και η διαφορά από το δεύτερο και «διαβάζουν» προσεκτικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων.  Με βάση αυτά τα στοιχεία είναι σαφές  πως ακρίβεια και καθημερινότητα είναι οι κρίσιμοι τομείς στους οποίους θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο δρόμο προς την επόμενη αναμέτρηση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως εξετάζονται  πρόσθετα μέτρα στήριξης, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο Φεβρουάριο, ώστε να μπουν σε εφαρμογή το Μάρτιο ή μάξιμουμ στις αρχές Απριλίου.

Στο εντεινόμενο … φλερτ της κυβέρνησης προς τους ψηφοφόρους αυτό που επισημαίνεται είναι πως σε μια εποχή με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα (ενεργειακό, πληθωρισμός κ.α.) χρειάζεται να προκύψει μια σταθερή κυβέρνηση. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας τονίζεται πως απέναντι στην «παγίδα» – όπως λένε – της απλής αναλογικής χρειάζεται να σταλεί ένα σαφές μήνυμα για την επόμενη ημέρα και δεν υπάρχουν περιθώρια για περιπέτειες.

Στο δρόμο προς τις κάλπες επιλέγεται μια στρατηγική συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ και είναι δεδομένο πως η προεκλογική περίοδος θα γίνει μέσα σε κλίμα σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης. Το σκληρό ροκ άλλωστε εκτιμάται πως … διευκολύνει τους δύο βασικούς πολιτικούς μονομάχους στο να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους,  ωστόσο είναι δεδομένο πως πιέζει τα υπόλοιπα κόμματα.

Η μάχη της καθημερινότητας

Από την κυβερνητική πλευρά βαρύτητα δίνεται στη ψήφιση μιας σειράς νομοθετικών διατάξεων και σε χθεσινή του ανάρτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση  της ενδοσχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού. Το επόμενο διάστημα θα δοθεί βαρύτητα στην αντιμετώπιση μιας σειράς θεμάτων, που σχετίζονται με την καθημερινότητα, και είναι χαρακτηριστικό πως κατατέθηκε στη Βουλή ρύθμιση για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις.

Aπό τη Νέα Δημοκρατία  στρέφουν το ενδιαφέρον σε συγκεκριμένες ομάδες στόχους, που μπορεί να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την έκβαση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος. Η πρώτη ομάδα είναι οι συνταξιούχοι, ένα κοινό με το οποίο όπως έχει φανεί σε προηγούμενες αναμετρήσεις η Νέα Δημοκρατία διατηρεί στενούς δεσμούς. Η δεύτερη ομάδα είναι οι εργαζόμενοι και δεν είναι τυχαίο πως τονίζεται ότι  γαλάζιος στόχος είναι την επόμενη τετραετία να δοθεί  έμφαση στους καλύτερους μισθούς.