Skip to main content

Εύα Καϊλή: Η υπερασπιστική γραμμή, τα «βασανιστήρια» και ο Παντσέρι

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΣΟΜΩΚΟΣ Α.Ε/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, ο Παντσέρι φαίνεται πως έχει κάνει αναφορά στην Εύα Καϊλή εμπλέκοντάς την με κάποιο τρόπο στην υπόθεση.

«Κομμάτια να με κάνουν δεν θα παραδεχθώ κάτι που δεν έκανα», ήταν το σχόλιο της Εύας Καϊλή μετά την απόφαση των βελγικών αρχών να παραμείνει στην φυλακή για τουλάχιστον άλλο ένα μήνα.

Χθες, κατά τη διάρκεια της ακρόασης από τις βελγικές αρχές, η κ. Καϊλή και οι δικηγόροι της δεν κατάφεραν να πείσουν για την αθωότητά της, όσον αφορά το σκάνδαλο Qatargate που πλήττει το Ευρωκοινοβούλιο. Έτσι απορρίφθηκε το αίτημά της να αποφυλακιστεί με «βραχιολάκι», καθώς φαίνεται να μην έχουν αλλάξει οι συνθήκες που οδήγησαν σε πρώτη φάση την απορριπτική πρόταση για αποφυλάκισή της.

Εάν ασκήσει έφεση κατά αυτής της απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του εφετείου εντός 15 ημερών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται σύμφωνα με τους δικηγόρους της. Επομένως θα περιμένουν για την επόμενη ακρόαση, η οποία προσδιορίζεται για τις 19 Φεβρουαρίου, ωστόσο, είναι «ανοιχτό» το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί νωρίτερα καθώς η συγκεκριμένη ημερομηνία «πέφτει» ημέρα Κυριακή.

Η ίδια επιμένει στην υπερασπιστική της γραμμή, ότι είναι αθώα. «Ματαιοπονούν, εγώ κομμάτια να με κάνουν δεν θα παραδεχθώ κάτι που δεν έκανα», είπε σε δήλωσή της μέσω του δικηγόρου της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου. Τη δήλωση μετέδωσε το πρωί της Παρασκευής ο τηλεοπτικός σταθμός ΟΡΕΝ.

Καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης

Να σημειωθεί επίσης πως οι συνήγοροι της Εύας Καϊλή σε δηλώσεις τους αναφέρθηκαν σε απάνθρωπες συνθήκες κράτησής της, κάνοντας μάλιστα λόγο για «βασανιστήρια».

«Η Εύα Καϊλή από την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου ήταν σε απομόνωση με απόφαση του ανακριτή. Για 16 ώρες ήταν σε ένα κελί στην Αστυνομία, όχι στην φυλακή, με κρύο, ζήτησε μια δεύτερη κουβέρτα και δεν της έδωσαν, της πήραν το παλτό. Αυτά είναι βασανιστήρια», κατήγγειλε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από τις βελγικές αρχές και μέχρι χθες υποστήριζαν πως έχουν αντιληφθεί κάτι τέτοιο στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Οι δηλώσεις αυτές είναι ενδεικτικές ενός κλίματος έντασης που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά τη μεταχείριση των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο διαφθοράς. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνης Ζαρκαδούλα, στην πλευρά της κ. Καϊλή έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπάρχουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά», ότι σε κάποιους υπάρχει καλύτερη μεταχείριση έχοντας χρόνο να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους.

Η προσοχή στον Παντσέρι

Η προσοχή πλέον στρέφεται στον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος θεωρείται πως είχε κομβικό ρόλο στο Qatargate. Ο Παντσέρι συνεργάζεται πλέον με τις βέλγικες αρχές δίνοντας νέα στοιχεία για τα πρόσωπα που εμπλέκονται. ‘Ηδη έχει «κάψει» τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα. Επίσης, οι ιταλικές αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη της λογίστριας του Παντσέρι.

Ο Παντσέρι, σύμφωνα με  πληροφορίες της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ, αναμένεται- χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί- να ανακριθεί την επόμενη Τρίτη. Μένει να δούμε πώς θα επηρεάσουν όλη την υπόθεση οι αποκαλύψεις του.

Πάντως, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μετέδωσε η Ειρήνη Ζαρκαδούλα, ο Παντσέρι φαίνεται πως έχει κάνει αναφορά στην Εύα Καϊλή εμπλέκοντάς την με κάποιο τρόπο.

Στο μεταξύ, ο συνήγορος υπεράσπισης του Παντσέρι υποστήριξε ότι ο πελάτης του δεν είναι ο «κύριος πρωταγωνιστής της υπόθεσης». «Ο Παντσέρι δεν διέφθειρε ποτέ για λογαριασμό του αλλά υπέρ άλλων προσώπων, τα οποία από το Κατάρ και από το Μαρόκο του ζήτησαν να το πράξει και τα οργάνωσαν όλα. Αποφάσισε να μιλήσει και καθόρισε προκαταβολικά την ποινή του. Ο νόμος προβλέπει την δυνατότητα συνεργασίας με τη δικαιοσύνη», δήλωσε χθες.

Εξελίξεις αναμένονται και για τον Μαρκ Ταραμπέλα, τον οποίο έχει δείξει ο Παντσέρι για τμηματικό χρηματισμό με ποσό μεταξύ 120.000- 140.000 ευρώ. Ο δικηγόρος του εκτίμησε ότι «υπάρχει κίνδυνος σύλληψης του Ταραμπέλα», αλλά τόνισε ότι «δεν υπάρχουν νομικές αιτίες για να συμβεί κάτι τέτοιο».

«Αν γίνει, θα πρόκειται για φυλάκιση με στόχο να ασκηθεί πίεση για να καταρρεύσει», δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera o Μάξιμ Τόλερ, συνήγορος υπεράσπισης του Βέλγου ευρωβουλευτή.

Ο δικηγόρος του Μαρκ Ταραμπέλα δεν έκρυψε επίσης την έκπληξή του για το γεγονός ότι προτάθηκε συμφωνία στον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. «Είναι απίστευτο το ότι προτάθηκε συμφωνία μεταμελημένου στον Παντσέρι -ο οποίος θεωρείται επικεφαλής της εγκληματικής αυτής οργάνωσης- χωρίς να έχουν τεθεί ποτέ σε αντιπαράθεση τα λεγόμενα του με όσα υποστηρίζει ο πελάτης μου», είπε χαρακτηριστικά.

naftemporiki.gr