Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Σε 3,5 χρόνια άλλαξαν όλα στο μεταναστευτικό – Η Άγκυρα να τηρεί τα συμφωνηθέντα

ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / Intime News

«Η Τουρκία μετατρέπει τον ανθρώπινο πόνο σε μοχλό εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του σε εκδήλωση του υπ. Μετανάστευσης

Την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στη διαχείριση του προβλήματος ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με θέμα: «3 χρόνια υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου – 3 χρόνια αποτελεσματική διαχείριση της Μεταναστευτικής Κρίσης».

«Η Τουρκία μετατρέπει τον ανθρώπινο πόνο σε μοχλό εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων»

Εστιάζοντας συγκεκριμένα στη γεωπολιτική διάσταση του προβλήματος, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως «δυστυχώς συχνά οι εξ Ανατολών γείτονές μας μετατρέπουν τον ανθρώπινο πόνο σε μοχλό εξυπηρέτησης εθνικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων». «Θα το πω καθαρά: Οι σαφείς αποφάσεις της Ε.Ε. αποδυναμώνονται όταν δεν εφαρμόζονται» είπε, προσθέτοντας πως «η Άγκυρα οφείλει να τηρεί τα συμφωνηθέντα και να συμμορφώνεται με την κοινή δήλωση Ε.Ε. Τουρκίας».

«Θωρακίσαμε τα σύνορά μας»

«Ύστερα από 3,5 χρόνια υπάρχουν πολλά πεδία που δηλώνουν ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα από το χθες. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το μεταναστευτικό. Γιατί εκεί άλλαξαν όλα» τόνισε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας την ομιλία του.

Όπως είπε, «το διοικητικό χάος που επικρατούσε μέχρι το καλοκαίρι του 2019 διαδέχθηκε ένα αποτελεσματικό υπουργείο». «Θωρακίσαμε τα σύνορά μας στον Έβρο και αυτά που τάχα δεν υπήρχαν υψώθηκαν στη θάλασσα του Αιγαίου. Τα αίσχη της Μόριας και της Ιδομένης έδωσαν τη θέση τους σε σύγχρονες δομές» σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στα γεγονότα του Μαρτίου του 2020 οπότε η κυβέρνηση πήρε την απόφαση «να θωρακίσει τα σύνορά μας για να αποτρέψει την εργαλειοποίηση κατατρεγμένων ανθρώπων που επιχείρησαν να εισβάλουν στη χώρα μας». Τη «βόμβα» αυτή, όπως τόνισε, «απασφάλισε η αποφασιστική ετοιμότητα της πολιτείας αλλά και η ενότητα των πολιτών, ιδιαίτερα των ακριτών». Επεσήμανε παράλληλα την «τεράστια σημασία» που είχε «η επίσημη καθιέρωση των συνόρων μας ως των ανατολικών ορίων της Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα στοιχεία για τις μεταναστευτικές ροές, σημειώνοντας πως το 2022 εισήλθαν στη χώρα 17.000 μετανάστες, ενώ το 2015 είχαν εισέλθει πάνω από 900.000. «Το 2015 το 75% των παράνομων εισόδων στην Ε.Ε. πέρασαν μέσα από την Ελλάδα. Πέρυσι ήταν μόλις το 5%» παρατήρησε.

Παράλληλα, συνέχισε, «ανέπνευσαν τα νησιά μας». «40.000 βρίσκονταν στα νησιά του Αιγαίου το 2019. Σήμερα εκεί είναι μόλις 5.000» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «αποσυμπίεση υπήρξε σε όλη τη χώρα». Επιπλέον, «οι δομές μειώνονται διαρκώς: 121 ήταν το 2019, 33 είναι σήμερα, με τις εκτάσεις να αποδίδονται σήμερα στις τοπικές κοινωνίες» συμπλήρωσε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Τόνισε ακόμη πως «η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με μέθοδο και με τόλμη στην αποτελεσματική διαχείριση της πρόκλησης του μεταναστευτικού» και «κρατά ασφαλή τα ανατολικά ευρωπαϊκά και εθνικά σύνορα απέναντι στις παράνομες ροές και στους άθλιους εμπόρους ζωών», ενώ υπογράμμισε πως προτεραιότητα παραμένει πάντα για τη χώρα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Οι ελληνικές δυνάμεις – κυρίως το Λιμενικό – έχουν σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο Αιγαίο, εκεί που τους στέλνουν – έρμαια του καιρού – οι συμμορίες της απέναντι όχθης» είπε.

«Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης και έχουμε χρέος να το διαφυλάξουμε» ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Νότης Μηταράκης κατά την ομιλία του, τονίζοντας πως οι ελληνικές αρχές είναι προετοιμασμένες για κάθε πρόκληση που θα προκύψει στο μεταναστευτικό.

Στην εκδήλωση έγινε απολογισμός πεπραγμένων και παρουσιάστηκε η νέα προγραμματική περίοδος και η εθνική στρατηγική για τα προγράμματα των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων ΤΑΜΕΥ 2021-2027 που συγχρηματοδοτουνται από την Ε.Ε.

naftemporiki.gr