Skip to main content

Κ.Μητσοτάκης: Τα σύνορα θα παραμείνουν θωρακισμένα σε όλον τον Έβρο

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ομιλία του πρωθυπουργού σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

«Τα  εθνικά σύνορα θα παραμείνουν θωρακισμένα» επανέλαβε για ακόμη μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του πρωθυπουργού στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

«Το Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας το 2020 όταν εκδηλώθηκε η μαζική προσπάθεια εργαλειοποίησης ανθρώπων, εσείς κρατήσατε απόρθητα τα σύνορά μας» υπενθύμισε   πρωθυπουργός τονίζοντας  πως η εμπειρία εκείνη ήταν και ένα παράλληλο μήνυμα σε όσους αντιτάχθηκαν στον αμυντικό φράχτη που σε λίγο θα επεκτείνεται σε όλη τη μεθόριο του Έβρου.

«Απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα»

«Η κυβέρνηση της Τουρκίας κινείται δυστυχώς σε έναν παροξυσμό προκλήσεων δηλητηριάζοντας κυρίως τους ίδιους τους πολίτες της συνέχισε ο πρωθυπουργός.  Βυθίζεται στη διεθνή απομόνωση. Κανείς δεν μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία. Στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα, πιστοί στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας και στη συνθήκη της Λοζάνης. Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές αλλά τις έχουμε πάντα ανοιχτές σε γόνιμες επαφές Είμαστε δύναμη ειρήνης, ευθύνης και νομιμότητας. Είμαστε έτοιμοι πάντα να κάνουμε διάλογο με την Τουρκία αλλά δεν υπάρχει διάλογος με το παράλογο. Όσοι φωνασκούν πως τάχα θα έρθουν μια νύχτα ξαφνικά μπορεί μια νύχτα να ξυπνήσουν και ξαφνικά να προσγειωθούν απότομα στη σκληρή πραγματικότητα. Τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας σύνορα θα παραμείνουν θωρακισμένα. Να στείλουμε ένα χαιρετισμό στο νοτιοδυτικό άκρο της χώρας, εκεί που η Ελλάδα αξιοποιεί για πρώτη φορά το φυσικό ενεργειακό της πλούτο. Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή Θράκη και ισχυρή Θράκη σημαίνει ισχυρή Ελλάδα».

«Καλύτεροι μισθοί στην δεύτερη θητεία»

Μιλώντας για την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν θέλει «να εξωραΐζει καταστάσεις».

« Γνωρίζω ότι η εισαγόμενη ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών. Η Πολιτεία έκανε και κάνει ό,τι μπορεί. Στη λιανική έχουμε από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος στην Ευρώπη, αυτή είναι η πραγματικότητα. Μας χλεύασαν κάποιοι για το καλάθι του νοικοκυριού. Κάθε προσπάθεια που ενισχύει τον ανταγωνισμό είναι καλοδεχούμενη. Είμαστε σε θέση να μπορούμε να στηρίζουμε την κοινωνία απέναντι στις έκτακτες κρίσεις επειδή έχουμε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Η στρατηγική μας έχει πετύχει και γι’αυτό είμαστε σε θέση να μπορούν να δουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι, να μπορούν να δουν μικρή αλλά όχι ευκαταφρόνητη αύξηση οι γιατροί του ΕΣΥ, η ανακούφιση από την εισφορά αλληλεγγύης, το market pass.

Θα μείνουμε όρθιοι στα κύματα αρκεί να βλέπουμε πάντα κατάματα την αλήθεια, να κλείνετε τα αυτιά σας στις εύκολες λύσεις. Αν το σύνθημα της πρώτης θητείας μας ήταν λιγότεροι φόροι, η προοπτική της δεύτερης είναι καλύτεροι μισθοί που θα συγκλίνουν με τους ευρωπαϊκούς.

«Κεντρικός στόχος η δημόσια Υγεία»

«Κεντρικός στόχος για τη δεύτερη τετραετία είναι η δημόσια υγεία» επεσήμανε επίσης, Ξέρω ότι κανένα μέτρο σε αυτόν τον τομέα δεν είναι αρκετό. Πάλι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο αφορά όλους μας. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν και στα νοσοκομεία μας. Ψηφιακός ιατρικός φάκελος και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις.

«Υπερεθνικός κόμβος ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου»

Για την αναπτυξιακή προοπτική της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο  Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για το όραμα  «αυτή τόσο όμορφη περιφέρεια να γίνει ένας υπερεθνικός κόμβος ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου. Με μία νέα δυναμική που θα στηρίζεται σε εθνικές γεωστρατηγικές συνεργασίες. Τα μεγάλα έργα υποδομών καθίστανται πρώτη προτεραιότητα. Όλα έχουν εξασφαλισμένους πόρους. Θα μιλήσω ενδεικτικά στη μεγάλη σημασία την οποία δίνουμε στα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης το οποίο παραμένει στον έλεγχο του κράτους με προσωπική μου απόφαση λόγω της τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας του, ανέφερε

«Παρά πολύ σημαντική εξέλιξη  είναι ότι στο τέλος του 2023 θα λειτουργήσει στην Αλεξανδρούπολη ο πρώτος σταθμός υγροποιημένου αερίου ο οποίος θα καλύπτει τις ανάγκες των Βαλκανίων. Ταυτόχρονα διευρύνουμε το δίκτυο φυσικού αερίου» υπογράμμισε επίσης.

«Όχι σε σχήματα πολιτικής τερατογένεσης»

Για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «ο τόπος δεν έχει πολυτέλεια σχημάτων πολιτικής τερατογένεσης. Δεν πρέπει οι αυριανές δράσεις μιας κυβέρνησης να χάνονται στους διαδρόμους παζαριών. Υψώνουμε ξανά όλοι μαζί τη σημαία του υπεύθυνου πατριωτισμού και του δημιουργικού εκσυγχρονισμού κάτω από την οποία συσπειρώνονται οι αληθινά προοδευτικοί πολίτες. Πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Ποιος γνωρίζει να ξεπερνά κρίσεις; Ποιος τελικά είναι άξιος εκπρόσωπος της ισότιμης και υπερήφανης Ελλάδας στις πρωτεύουσες του κόσμου; Αυτά είναι τα διλήμματα. Το ερώτημα «αν όχι εμείς τότε ποιος;» ισχύει απόλυτα. Εδώ ξέρουμε πως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα απαντήσουν με μία ψήφο που θα κρύβει τρεις λέξεις, σταθερότητα , συνέπεια και συνέχεια.