Skip to main content

Ακάρ: «Όχι» σε επέκταση χωρικών υδάτων πάνω από 6 μίλια – Προκαλεί η Ελλάδα

Defence Ministry/Handout via REUTERS

«Ένας λάθος υπολογισμός, θα προκαλέσει την απάντηση της Άγκυρας».

Η Άγκυρα δεν θα δεχθεί την επέκταση των χωρικών υδάτων πάνω από τα έξι μίλια επανέλαβε, μετά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, συνεχίζοντας τις απειλές έναντι της Ελλάδας.

«Το 1995 ελήφθη μία απόφαση από τη Βουλή. Όλοι να γνωρίζουν ότι ένα λάθος βήμα ως προς αυτό, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Λέμε στον γείτονά μας, “μην ξεχνάτε ότι ένας λάθος υπολογισμός, θα προκαλέσει την απάντηση της Άγκυρας”» είπε ο Ακάρ.

Όπως υποστήριξε, η Αθήνα κάνει βήματα για να προκαλέσει, γι’ αυτό και η χώρα του πρέπει να λάβει προφυλάξεις, καθώς τα νησιά οπλίζονται. «Έχουμε πληροφορίες ότι έχει δημιουργηθεί κέντρο logistics και LNG στην Αλεξανδρούπολη» σημείωσε.

Κατά τον τούρκο υπουργό Άμυνας, η Ελλάδα προβαίνει σε ανεξέλεγκτες ενέργειες, στις οποίες, αν χρειαστεί, η Τουρκία θα απαντήσει.

Ελληνικό «τείχος»

Πάντως, σύμφωνα με την ελληνική διπλωματία, στο κενό πέφτει η επιθετική ρητορική της Άγκυρας, που κλιμακώθηκε χθες με την απειλή πολέμου που εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας.

Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΕΞ προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να διαμηνύει ότι «η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται και δεν τρομοκρατείται» και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για «ωμή και πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα δεδομένα απειλή βίας», έναντι της οποίας η Αθήνα προτάσσει το Διεθνές Δίκαιο.

Τη δυσαρέσκειά του «για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων» εξέφρασε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προτρέποντας όλους τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ «να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δεν θα βοηθήσει κανέναν».

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα πως «οι απειλές δεν μας πτοούν» και ότι «στην απειλή πολέμου αντιτάσσουμε την τεκμηριωμένη παράθεση των επιχειρημάτων μας, τα οποία εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», στέλνει σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, διαμηνύοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας μας, δεν επιδέχονται συζήτηση ή αμφισβήτηση.

«Αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια»
Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει κατηγορηματικά σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά ότι είναι ένα μονομερές, αναφαίρετο, μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα της χώρας μας που απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. «Είναι ένα δικαίωμα που υφίσταται εσαεί και επαφίεται στην εκάστοτε κυβέρνηση να κρίνει πότε, πού και πώς θα το ασκήσει, με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος» επισημαίνει.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σημειώνει η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μίας κλιμακούμενης απειλής εκ μέρους της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη και αδιανόητη την άσκηση πολιτικής με την απειλή χρήση βίας, πόσω μάλλον όταν η απειλή εκτοξεύεται από μία χώρα προς έναν σύμμαχό της. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, αναδεικνύει πως η Ελλάδα έχει επιλέξει να απαντά σε αυτήν την πρωτοφανή λεκτική έξαρση των απειλών με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα, δεν εφησυχάζει και συνεχίζει με νηφαλιότητα να αποδομεί τις τουρκικές θεωρήσεις και αξιώσεις, χωρίς να εμπλέκεται σε προσωπικές αντιδικίες και χαρακτηρισμούς, ευελπιστώντας, πάντα, ότι κάποια στιγμή και η απέναντι πλευρά θα κάνει την «υπέρβαση» που απαιτείται, ώστε να έρθουν οι δύο χώρες σε μια συνεννόηση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Ο κ. Δένδιας καθιστά εκ νέου σαφές πως ο εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία είναι πάντα ευκταίος, υπό έναν, ωστόσο, απαράβατο όρο: ότι θα διεξαχθεί στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας για τη μοναδική διαφορά, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Όπως σημειώνει ωστόσο, εδώ και πρωτοφανώς μεγάλο διάστημα, η Τουρκία υπονομεύει το κλίμα που θα ήταν απαραίτητο ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει ένας διάλογος, θέτοντας απαράδεκτες αξιώσεις, αμφισβητώντας ακόμα και την κυριαρχία των νησιών μας και προχωρώντας σε ένα κρεσέντο απειλών κατά της χώρας. Με φόντο όλα τα παραπάνω δηλώνει πως στην παρούσα φάση, και εν όψει των εκλογών στην Τουρκία, δεν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Τονίζει πάντως τη σημασία που έχει «έστω κι υπό αυτές τις συνθήκες, ή καλύτερα εξαιτίας αυτών των συνθηκών, να μπορούμε σε κάποιο επίπεδο να μιλάμε μεταξύ μας για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων».

Παναγιωτόπουλος: Αλλάζουν υπέρ μας οι συσχετισμοί στρατιωτικής ισχύος Ελλάδας-Τουρκίας

Την αποτρεπτική ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προτάσσει από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος σε αναφορά του στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον τομέα της άμυνας σημειώνει πως οι συσχετισμοί στρατιωτικής ισχύος Ελλάδας – Τουρκίας αρχίζουν να αλλάζουν υπέρ της ελληνικής πλευράς.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντελήφθη έγκαιρα τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την κρισιμότητα, αλλά και την εντεινόμενη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, γι’ αυτό προχώρησε σε αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τα 3,35 δισ. συνολικά για την άμυνα το 2020, στα 5,44 δισ. για το 2021 και στα 6,39 δισ. για το 2022» αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΕΡΤ